Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перетин часiв

У Парижі триває виставка «Майдани 2004—2014 і КПІ»
18 липня, 14:47
ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

Нещодавно в Культурно-інформаційному центрі Посольства України у Франції відбулося урочисте відкриття фотоекспозиції «Майдани 2004-2014 і КПІ». Захід організовано Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» спільно з Франко-українською асоціацією «АРТ культура і креативність». Приміщення для виставки та допомогу в організації церемонії її відкриття забезпечив Культурно-інформаційний центр при Посольстві України у Французькій Республіці та його директор Олег Яценківський. Величезний особистий внесок у те, щоб ця зустріч відбулася, зробили президент Франко-української асоціації «АРТ культура і креативність» Любов Боднарчук та активісти цього громадського об’єднання.

Студенти, співробітники і викладачі КПІ були активними учасниками обох майданів, які стали віхами в історії сучасної України — 2004 та 2013-2014 років. Тому всім, хто завітав на відкриття фотовиставки в Парижі, було дуже цікаво поспілкуватися з представниками університету — безпосередніми учасниками та свідками тих подій. Докладно розповів про них учасникам відкриття ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський, а низку подробиць  додали члени делегації — проректор Петро Киричок, доцент кафедри філософії, член Спілки журналістів України Марина Препотенська, студент-магістрант Северин Радчич та інші. Показово, що першими глядачами виставки стали не лише представники української діаспори, але й корінні французи. Не обійшли її увагою й місцеві ЗМІ. Окрім фото від КПІ, на експозиції було представлено роботи хореографа й фотографа українського походження Юрія Вернігора, який перебував на Майдані у січні-лютому 2014-го.

Особливу увагу відвідувачів викликали матеріали експозиції про трагічну долю студента другого курсу ФСП КПІ Юрія Поправки, якого було звіряче закатовано на блокпосту Слов’янська, вірш-пісня студентки КПІ Анастасії Дмитрук «Никогда мы не будем братьями»,  фото батька і сина — викладачів КПІ академіка Миколи Кузнєцова та кандидата технічних наук Ігоря Кузнєцова, які потрапили під атаку «Беркута». В експозиції представлено також знімки зустрічей-дискусій у ДК КПІ із Михайлом Ходорковським, Віталієм Кличком, Святославом Вакарчуком.

Від французької діаспори та мешканців Парижа виступили організатори Паризького майдану, автомайдану, гуманітарних акцій на підтримку українців. Спільнота присутніх схвалила рішення про мітинг проти поставки Францією Росії містралів.

Цікаво, що приміщення Культурно-інформаційного центру при нашій амбасаді знаходиться у будинку за адресою: Мессіне-22, який належав колись Алену Делону і Ромі Шнайдер. Їхні фото ще  прикрашають деякі кімнати. Так дивно зустрічаються і перетинаються часи і культури. Наш було відзначено атмосферою співпереживання, порозуміння і єдності людей, небайдужих до європейського вибору України. Виставка триватиме до кінця місяця в центрі Парижа.  

З повагою

Марина ПРЕПОТЕНСЬКА, доцент НТУУ «КПІ», член НСЖУ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати