Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Позитив липневого тижня зіпсували політики

06 липня, 00:00

Смарагдово-ягідне, квітучо-радісне літо само по собі налаштовує на піднесені ноти. У суботу, 7 липня, православні християни вшановують Різдво Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна. Цей же день традиційний для купальських феєричних фестивалів. Але чудовий липневий тиждень тернопільцям, як і дуже багатьом українцям з інших країв та областей, зіпсувало ухвалення у Верховній Раді ганебного для України закону про основи державної мовної політики. До того ж — із порушенням усіх законодавчих процедур! Хоча ще до третього липня були сподівання на мудрість політиків.

Олег МАКОГІН, арт-директор мистецького об’єднання «Коза»:

— Минулий та позаминулий тижні для мене, як і для багатьох українців, тривали під знаком Євро-2012. Завдяки його проведенню в столиці відбувалося багато цікавих культурних подій. І хоч вони були розраховані здебільшого на футбольних уболівальників, — виявилися однаково знаковими для України та промовистими для європейців. Зокрема, благодійний концерт Елтона Джона і гурту Queen, що його організував фонд «Анти-СНІД». Щоправда, шкода, що у фан-зонах здебільшого виступали європейські зірки, а не відбувалося якихось українських національних колоритних подій, котрі були б цікавими для гостей і познайомили б їх із нашою культурою, мистецтвом. Із їхньою допомогою ми могли б змінити оті негативні стереотипи щодо України, нав’язані останнім часом окремими іноземними мас-медіа. Що ж до Тернополя, то Євро-2012 ніби оминуло його. На жаль, жодна команда, як планувалося раніше, не завітала до нас. Хоча те, що тут діяла фан-зона, вже великий плюс. Не густо нині в Тернополі й з культурними подіями. Гастрольний сезон завершився. Якщо й відбуваються мистецькі заходи, то в районах, адже з літом стартував фестивальний рух. Гіркоти цього тижня додала звістка про ухвалення в другому читанні антиукраїнського законопроекту Колесніченка — Ківалова. Ложкою меду стала акція, котру організувала громадська організація «Рідний край»: «Напиши листа Президентові». Під час неї побачив, що громадськість не байдужа до мовної проблеми і готова захищати рідне слово. А це дуже позитивно.

Ганна ФОРМАЗЮК, мешканка села Хотовиця Кременецького району:

— Як добре, що надворі липень! Сонячний, спекотний, як йому й подобає. А для сільських жителів він ще й гаряча пора у полі, на городах. Радію — в моєму саду цього року рясно вродила малина! Потішила звістка, що неподалік нашого села — у Вишнівці в четвер волонтери прибрали давній козацький цвинтар, і це вже не перший туристичний об’єкт, за благоустрій якого взялися цього літа. Вишневець взагалі приваблює туристів. Там і старовинний дерев’яний храм, і палац... Та й усі, мабуть, знають, що це містечко — мала батьківщина засновника Запорізької Січі Байди Вишневецького. А про погане і не хотілося б думати, але вразила безцеремонність регіоналів та інертність опозиції, яка практично не здійснювала якихось попередніх впливових заходів, щоб запобігти ухваленню скандального мовного закону. Тому погоджуюся з коментарем Віталія Кличка, що вівторок цього тижня «став днем політичного суїциду парламенту нинішнього скликання».

Ольга КОЛОС, голова громадської організації «Рідний край»:

— Набридло... Хоч куди глянь, який канал не включиш — усюди вибори! Шкода, що закінчилося Євро-2012. Була хоч якась різноманітність.

Що вразило мене останнім часом? Величезна кількість білбордів. І з кожного дивиться добродій, який обіцяє допомогти всім тут і тепер, якщо проголосуєш за нього. Якось дорогою додому розмірковувала, скільки ж то грошей викинуто на вітер. А взяли б один з другим і замість цього завзятого саморекламування на кожному кроці, в газетах, в ефірах радіо й телебачення придбали б медичне обладнання для котроїсь із лікарень, допомогли важкохворій дитині, багатодітній родині чи пенсіонерові. Так і хочеться вигукнути: «Не вірте їм!». Не вірте, бо ті, хто зараз не бачить ваших сліз, доки ще не допхалися до владного корита, не бачитимуть їх і потім. Переступлять і підуть собі, обіцяючи, обіцяючи, обіцяючи...

Найстрашнішою за кілька останніх днів стала звістка про можливе повторне скорочення ліжко-місць в єдиному на Тернопільщині гематологічному відділенні. У травні на сесії міської ради вже було ухвалено схоже рішення. Тоді відділення на папері скоротилося на десять ліжко-місць. Це при тому, що обслуговує цілу область, і кількість онкохворих діток щороку зростає. Збільшився й віковий ценз: коли раніше тут приймали пацієнтів віком від місяця до 15 років, то нині до 18. На всіх не вистачає рук, бо інколи біля одного тяжкохворого, а зараз таких 20, постійно має чергувати медсестра. Та цього не хочуть бачити можновладці. Скорочуючи ліжко-місця, вони не задумуються над тим, що позбавляють роботи висококваліфікованих спеціалістів, які могли б урятувати не одне життя.

Роман СУСЛОВ, партнер Консалтингової компанії «Капітал»:

— Найнегативнішим за останній тиждень є посилення пресингу з боку Росії на «Нафтогаз». «Газпром» погрожує навіть поданням позову на Україну в разі недобору нею газу, який передбачений контрактом. Ситуація досить напружена. Знаю чимало підприємців, які навіть уже відмовилися від опалення своїх виробничих приміщень газом і розпочали перехід на твердопаливні котли. Не тішить й економічна ситуація в Україні. Маємо чималі проблеми з торговельним балансом, тобто більше українських товарів завозиться, аніж вивозиться. Як наслідок, із країни вимиваються валютні резерви. Масла у вогонь долило й те, що за останні роки на світових ринках сталь досягла свого мінімуму. А це означає, що наша сировинна експортно орієнтована економіка продовжуватиме втрачати валютні надходження. Відповідно гривня падатиме, а долар та євро щодо неї — зростатиме. Про ризики падіння гривні останніми днями веде мову й голова Нацбанку. Тож українцям є над чим задуматися. А ще вся Україна «крізь сльози сміється» зі «щедрості» народних обранців. Судіть самі: пенсію підвищили аж на шість гривень, зарплату — на вісім, а прожитковий мінімум — на сім! При цьому, вибачайте, не підтримали законопроекту про захист ціни на найбільш необхідні продукти. Щодо позитиву, то він, зокрема, в тому, що набули чинності поправки до Податкового кодексу, які мають полегшити перехід спрощенців між групами та реєстрацію платників ПДВ. Також нарешті в нашому обласному бюджеті, як звітує влада, знайшлося 70 мільйонів гривень на добудову районної лікарні в Кременці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати