Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Рух та спокій»

Чернігівщину накрило фестивальне цунамі
20 вересня, 19:52

Фестиваль огірка в Ніжині, день міста і день Носівської об’єднаної громади в м. Носівка відбулися минулими вихідними, а в найближчі День міста масштабно відзначатиме обласний центр. Урочистості розпочалися вже 20 вересня святковим концертом у міському Палаці культури «Чернігів — місто мого серця». Відкриється також кілька виставок (зокрема, молодого художника Євгена Шаповалова) і навіть запрацює новий виставковий простір — Library Art Center на базі обласної  бібліотеки для юнацтва.

Iгор КОЦЮБИНСЬКИЙ, директор літературно-меморіального музею М.Коцюбинського:

— Порадувало те, що 17 вересня ми на достойному рівні відзначили річницю від дня народження Михайла Коцюбинського. Нарешті бронзове погруддя письменника, вкрадене вандалами на початку цього року, повернулося на своє місце. Завдячуємо міській владі та громадськості, адже ця справа мала широкий інформаційний резонанс. Наразі тривають суди, є один підозрюваний за ст. 297 п. 3 КК України.

Крім того, на подвір’ї нашого музею теж традиційно відбулося вручення літературно-мистецької премії імені Коцюбинського. Лавреатами стали достойні творчі люди: Євген Постульга (поезія), Ростислав Мусієнко (проза), Володимир Кузьменко (народознавство), Надія Мартиненко (декоративно-ужиткове мистецтво) та Олексій Биш (театрально-музичне мистецтво). Щиро вітаю з відзнакою! Також добре, що до Дня міста відкриють після реконструкції Алею героїв — так звану стометрівку. В масштабах України добре, що ми наблизилися до отримання Томосу (автокефалії).

Регіна ГУСАК, депутатка Чернігівської міської ради, директорка комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2»:

— Якщо коротко, то цього тижня я раділа двом протилежним явищам, які відбувалися навколо мене — це рух та спокій. Рух пов’язаний передусім із початком навчального року, який асоціюється у мене з дитячим сміхом та завзятістю педагогів, а також з обсягом і темпами ремонтних робіт як у нашому навчальному закладі, так і в рідному місті загалом! Радію також протилежному відчуттю, яке притаманне, я вважаю, тільки нашому місту та громаді — непорушні спокій та врівноваженість. А засмучуватися не маю часу!

Олег ЛУЦУК, народний майстер, керівник гуртків Менської СЮТ та ЦДЮТ, методист із декоративно-ужиткового мистецтва (с. Стольне Менського району):

  — Радує, що нарешті повернувся додому зі зборів оперативного резерву. Був відсутній 45 діб, скинув 12 кіло. Радує, що дружина за цей час встигла зібрати врожай на городі (жартую). Радує, що в перший же день по приїзду до мене завітали на майстер-клас з гончарства мої друзі. Радує, що розпочнуться, хоч із деяким запізненням, заняття у моїх гуртках. Радує погода! Радує що в середу, на диво, ми відзначаємо день визволення нашого села від фашистів. Радує та надихає абсолютно все!!!

 Катерина ГАВРИШ, редакторка газети «Носівські вісті» (м. Носівка):

— Минулого тижня ми відзначали День міста та День Носівської громади. Свято вийшло й справді надзвичайно гарне та велелюдне. Гарна погода, усміхнені, доброзичливі люди, виступи мистецьких колективів, конкурси дитячих талантів, різноманітні виставки декоративно-прикладного та вжиткового мистецтва, гостинні двори з різноманітними наїдками та напоями. Словом, люди відпочивали і розважалися із задоволенням. І це неабияк радувало.

А вже першого робочого дня зранку знову почалися тривожні дзвінки від передплатників з різних населених пунктів району: чому не принесли газети? Де наша районка? На вівторковій зустрічі з очільницею чернігівської «Укрпошти», що проходила в обласній раді, Олена Дорошенко вкотре запевняла редакторів, що реформа йде своєю чергою, мовляв, не все ж ось так може бути добре відразу. Не хвилюйтеся, мовляв. А як можна не хвилюватися, якщо передплата практично не проводиться, газети надходять із запізненням, а то й взагалі губляться дорогою від сортувальної дільниці до села?! А виробити якийсь алгоритм взаємостосунків «газетярі — пошта» на користь взаємопорозуміння дуже важко.

Олексій БИШ, заслужений артист України, актор Чернігівського молодіжного театру, цьогорічний лауреат премії ім. М. Коцюбинського:

— Наш театр відкрив 34-й театральний сезон, перший — без його засновника та багаторічного художнього керівника Геннадія Касьянова. В його рідному домі пройшла його постановка, грали його актори, лунав його голос на початку вистави. Він нібито вийшов до глядачів і сказав, що театр має бути з нами... Під час нашої останньої з ним розмови він дуже радів, що мені присвоїли премію Коцюбинського. Хочу подякувати за це всій громаді, чернігівцям, глядачам, конкурсній комісії, родині Коцюбинських! Геннадій Сергійович мав прийти на нагородження. Вважаю, що це і його перемога також. Звісно, і театру ляльок, і Віталія Гольцова — постановника вистави «Гамлет-машина», за роль у якій я одержав цю премію.

Зараз ми перебуваємо на фестивалі в Кропивницькому. Привезли дві вистави з чернігівськими лялькарями. На 40-й день за Касьяновим тут буде лунати його голос, його слова про те, що без театру — не можна. Свою виставу тут, у Кропивницькому, ми присвячуємо цій людині, цій особистості. Тож відчуваю радість і смуток одночасно, адже цього року я втратив двох духовних батьків, двох наставників. Це Геннадій Касьянов і Валерій Сарана.

Катерина ЛИТВИН, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради:

— Кожен день — це подія! Мене радує той ритм, той стиль життя, який задаю собі сама. У більшості випадків радує моя робота, наш колектив, синочок! Це тиждень активностей в управлінні, адже триває підготовка до Дня міста, ти приходиш на роботу раніше, а йдеш пізніше, і ти такий не один!!!  Це команда, однодумці. Радували зустрічі, наші обговорення, дискусії щодо формату проведення свята, поява друкованої продукції. Радію навіть маленькому результату, як дитина.

На часі — відкриття повністю ОНОВЛЕНОЇ алеї героїв (пропонуємо назвати її Арт-авеню), проведення першого наукового пікніка в місті! Знову в очікуванні зустрічей, насиченого спілкування, відчуваю гордість за наших дослідників, вищі навчальні заклади, педагогів-інноваторів. Я чекаю на це свято, хочеться побачити й відчути атмосферу музично-поетичного дійства, адже ми так важко працювали заради цього. З Днем міста, дорогі чернігівці! Гармонії, радості, достатку, нових здобутків! Запрошуємо гостей з різних регіонів України!

Василь КИРИЛЮК, господар зеленої садиби «На краю світу» (с. Деснянське, Коропський район):

– Кожен тиждень, навіть кожен день, приносить у життя людини щось приємне. Найбільш приємне, що ми прокинулися вранці і продовжуємо далі жити й насолоджуватися життям. Щодо особистого: за тиждень написав кілька нових віршів, заготовив на зиму сік винограду та калини, які щедро вродили цьогоріч. Щодо родинного – вкотре приймав родичів з далекої Аргентини, яких відшукав ще 15 років тому. В районному центрі відзначали 25-ту річницю створення історико-краєзнавчого музею, в обласному центрі в бібліотеці ім. Короленка відбулася творча зустріч з письменницею, журналісткою, поетесою, членом Спілки письменників України Валентиною Михайленко з Коропа. Її творчий звіт прозвучав на обласному радіо. Це лише частинка з усього приємного, що відбулося за тиждень! 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати