Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?

Бензин і «Євробачення»
21 травня, 00:00

«Євробачення», черги на автозаправках, відродження національних традицій — такий широкий спектр питань обговорювали наші експерти цього тижня. Детальніше — у рубриці «Що хорошого? Що поганого?»

Анатолій НЕЧИПОРУК , почесний працівник транспорту України (Тернопіль):

— Основна проблема — бензин. Після її аналізу все ж залишається незрозумілим як ставлення до нас Росії, так і нафтових трейдерів. Це дуже погано.

Побував на відкритті «Євробачення» у Києві. Ще раз переконався у тому, що це — дуже велика подія для України. Думаю, тепер наша країна стане ще відомішою.

Анатолій ШИРОКОВ , голова ЦК профспілки працівників НАН України:

— Вважаю, що головною приємною новиною для академіків, працівників академічних установ стало те, що нарешті Міністерство фінансів погодило розпорядження Академії наук про умови оплати праці працівників бюджетних, науково-дослідних установ та організацій Національної академії наук України. Мова йде про те, що нам вдалося врегулювати питання про доплати за наукові ступені доктора й кандидата наук та вчені звання професора та старшого наукового співробітника. Ця норма міститься в законі «Про науку і науково-технічну діяльність». Але, на жаль, ми дуже довго йшли до реалізації цієї норми. Зараз розпорядження вже направлено в наші академічні установи. Я розумію, що, можливо, у повному обсязі ми й не зможемо «потягнути» все в цьому році, виходячи з фонду зарплати. Але віднині й на майбутнє у нас є законодавчий акт, який вирішує це питання.

До неприємних моментів я б відніс те, що, на жаль, на останньому засіданні правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (членом правління якого є і я) силами двох сторін — роботодавців і держави, або урядової сторони, — вдалося зменшити видатки як для дорослих, так і для дітей на статтю «Оздоровчі заходи». І зменшили відповідно до затвердженої на початку цього року суми на 130 мільйонів гривень. Мотивація полягала в тому, що різко збільшуються одноразові виплати при народженні дитини. А тут — знайшли за рахунок якої статті можна забезпечити виконання цього пункту. На мою думку, засідання було нелегітимним, і ми будемо ставити питання про проведення позачергового засідання. Інакше профспілкова сторона буде блокувати таку роботу. До речі, профспілки вже давно піднімали питання, що треба збільшувати виплати і при догляді за дитиною до трьох років, і при народженні, але ж не за рахунок іншої вкрай необхідної статті!

Андрій ЖМИРОВ , голова обласної організації Партії Свободи (Харків):

— Найголовніше і найприємніше — це відродження національних традицій. Наприклад, у четвер у приміщенні Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості у рамках програми «Українська родина» відбулося свято вшанування переможців обласного етапу Всеукраїнського фестивалю сімейної творчості «Родинні скарби України», щорічного обласного конкурсу «Історія моєї родини» і обласного етапу Всеукраїнського фотоконкурсу «Миттєвості сімейного щастя», що присвячений міжнародному Дню матері та Дню сім’ї. Такі заходи допомагають, по-перше, відродженню та популяризації національних цінностей української сім’ї; по- друге, відтворенню та збереженню народних родинних традицій, що, вважаю, дуже важливо; по-третє, привернути увагу громадськості до проблем духовного розвитку сім’ї. Радує, що у заході брали участь тридцять п’ять родин із двадцяти районів і міст Харківської області. Бо сім’я, молодь і діти — це найважливіше, що у нас є, і саме на них ми покладаємо свої надії і сподівання.

Також не хотілося б оминути увагою й прес-конференцію заступника голови Харківської облдержадміністрації Василя Третецького, на якій ішлося про перші сто днів роботи нової влади в гуманітарній сфері. Зокрема він звернув увагу журналістів на те, що обласній владі поки що вдається уникати конфліктів із політичними партіями. За його словами, в регіоні немає політичних сил, з якими б влада відмовлялася співпрацювати. Серед негативів у роботі облдержадміністрації — незавершений процес оновлення кадрового складу райдержадміністрацій, складні ситуації в закладах освіти, проблеми з наданням медичних послуг населенню і певні проблеми в закладах культури. За словами Василя Третецького, влада найближчим часом сподівається змінити ситуацію на краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати