Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скандали та трагедії

09 липня, 00:00

Трагедія в лондонському метро, скандали, пов'язані з Верховною Радою України, — про ці та інші події тижня у рубриці «Дня» «Що хорошого? Що поганого?»

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, голова правління інституту «Суспільство»:

— Все хороше пов'язане з особистим і моєю донечкою, яка кожного дня мені дарує якісь радощі.

Негативні ж емоції дуже часто пов'язані iз суспільним життям. Дивною, як на мене, стала заява американського посла про неприпустимість прослуховування в Україні. Ця заява абсолютно правильна, і я підтримую її. Але ми можемо згадати, що ті ж США апелювали до колишнього керівництва України щодо, наприклад, продажу «Кольчуг» в Ірак або якихось інших недоведених речей саме на підставі незаконно прослуханих розмов. Така подвійна мораль, мені здається, дуже сильно деморалізує суспільство. Це було ще одним свідченням маніпуляції. Хоча загалом я цю заяву, звичайно, цілком підтримую. Що ще засмутило? Засудження журналістки в США, яка відмовилася розкривати джерела своєї інформації. Якщо порушити цю засаду, то журналістика взагалі не буде можливою. Якщо в країні, де перша поправка до Конституції завжди була прикладом найвищої форми існування свободи слова, приймаються такі рішення, то це говорить про те, що суспільство змінюється. Що доводять і вибухи в лондонському метро. Тепер нам доводиться жити в зовсім іншому суспільстві і особисто я поки що не бачу виходу з цієї терористичної фази розвитку всього нашого суспільства.

Володимир КІПЕНЬ, директор Донецького інституту соціологічних досліджень і політичного аналізу:

— Найбільш знаковими подіями тижня стали дебоші і скандали, пов'язані з Верховною Радою України, та трагічні події, які трапилися в Лондоні.

Стосовно першого можна сказати про суттєву дискредитацію іміджу Верховної Ради. Бо під час подій помаранчевої революції і виборів ВР виявилася чи не єдиним інститутом, який iз державницьких позицій зумів забезпечити вирішення глибокої суспільної кризи. А нині всі здобутки значною мірою потоптані. Власне кажучи, ВР в будь-якому випадку асоціюється з тiєю інституцією, яка представляє і нову владу. Таким чином, це удар — не лише по ВР як окремій інституції, а певною мірою — по новій владі також.

Щодо атак на англійську столицю, то крім звичайного людського співчуття і болі за людей, які невинно постраждали, важко щось говорити. Однак є й інші почуття, що пов'язані iз розумінням того, що тероризм, де б він не був, — річ страшна і нелюдська.

Сергій БАЗАНОВ, медіа-експерт, директор галузевих програм Української асоціації видавців періодичної преси»:

— Хороша новина минулого тижня — Київміськрада все-таки пішла на поступки УАВПП та київським виданням — не стала забороняти продаж преси в метро з 1 липня, як збиралася. Але, на жаль, — лише до кінця поточного місяця. Шкода, триває практика минулих років — спочатку все зруйнувати «до основи», а потім на руїнах будувати «світле майбутнє». Я маю на увазі бажання київської влади «привести в порядок торгівлю» в метро. Звичайно, це добре, що колись у метрополітені «будуть сучасні кіоски, в яких продаватимуться газети і квіти» (за словами начальника київської підземки Миколи Шавловського). Але поки їх (кіосків) немає, газети і квіти, на мою думку, все одно повинні продаватися. Розумніше було б спочатку створити умови для «цивілізованої» торгівлі, а потім забороняти її «нецивілізовані» форми. Ринок вітчизняної періодичної преси й без того не має добре налагодженої системи дистрибуції — своєчасної та зручної доставки видань читачам. А роздрібний продаж преси в метро, створений не державою і не міською владою, а приватними торговцями, був досить хорошою мережею поширення столичних видань. Я не проти, все можна поліпшувати і вдосконалювати. Але не шляхом заборон, а, переконаний, — створенням сприятливих умов для розвитку.

Ще одна хороша новина ринку української преси — задеклароване бажання УАВПП та Всеукраїнської рекламної коаліції створити Національну тиражну службу, своєрідний аналог ABC (Бюро аудиту тиражів), яка займатиметься перевіркою та підтвердженням тиражів періодичних видань, що реально реалізовуються у країні.

Василь ПОПКОВ, професор, політолог (Одеса):

— Радує, що формується структура опозиційних сил. Йдеться про розширений пленум Партії регіонів, де були сформульовані цілком визначені принципи діяльності партії. Після тривалого політичного мовчання вже вибудувалася якась концепція поведінки Партії регіонів у сучасних політичних умовах. Судячи з виступів Януковича, ті тези, які він озвучував пiд час виборчої кампанії, — не одномоментні. Судячи з усього, Партія регіонів може претендувати на центруючу ланку в системі опозиції. Це крок у плані демократизації суспільства. Тобто фактично вже можна говорити про структурування опозиції та більш широкий діалог iз владою.

А що не вписується в демократичні стандарти, про які ми говоримо і проголошуємо, так це заяви про прослуховування службових телефонних розмов народних депутатів та високопосадовцiв iз МВС. Думаю, це має послужити серйозною поживою для роздумів та прийняття позитивних рішень. Скандал навколо МВС, звичайно, викликає деякі асоціації з нещодавнім минулим. А під знаком «плюс» потрібно відзначити те, що Президент настояв на тому, щоб сумісники, які продовжують суміщати депутатські мандати та крісла у виконавчій владі, визначилися. Важливо лише, щоб він цю тему довів до кінця. Цікаві ініціативи й місцевої влади. Сьогодні в Одесі — бум щодо реконструкції доріг. Це обнадіює.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати