Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ушанувати пам’ять героя...»

24 лютого, 00:00

17 лютого відзначався день пам’яті одного з найвидатніших лицарів Козаччини, символу правди у нашій історії, найулюбленішого героя Тараса Шевченка й усього українського народу — Івана Богуна.

Іван Богун, вінницький полковник, наказний гетьман у битві під Берестечком вразив світ подвигом, вивівши більшість козацьких військ із облоги. Протягом 15 років не випускав з рук пернача, очолював багато переможних визначальних боїв, завжди там, де був Іван Богун, була перемога, адже його любили козаки, йому вірили.

Іван Богун не пішов до Переяслава, а потім із своїм полком не підписав ганебної угоди, де заприсягнув на вірність російському царю.

Іван Богун — дивовижно талановитий воїн-стратег, далекоглядний політик, людина-символ багатьох чеснот. Івана Богуна знає й цінує світ. І навіть польський критик І. Роле писав: «Із 80 тидіячів Хмельниччини Іван Богун — найпрекрасніший, у нім поєднаний розум, військові здібності, незалежність характеру, не заплямував себе жорстокістю, відзначався високою моральністю й вірністю високим ідеалам».

Тому Іван Богун і колись, і тепер є гордістю України, та, на жаль, і колись, і тепер його не належно поціновують. Адже за три століття були такі лжеісторики, які на замовлення різних держав спотворювали нашу історію, тому й не світиться зі сторінок таких підручників постать Івана Богуна. Але нащо нам аналізувати ті нариси, коли ми маємо одну рецензію нашого національного генія Тараса Шевченка й знаємо, який у нього був погляд на деяких гетьманів козацької доби, й з якою шаною їздив Тарас Шевченко під Берестечко поклонитись тій землі, де здійснив свій вражаючий подвиг Іван Богун. А це для нас — найвищий критерій.

Іван Богун ніколи не бажав слави, не прагнув влади, у нього була одна мета — вільна українська держава!

Після смерті Богдана Хмельницького за гетьманства Івана Виговського Іван Богун був постійно в оточенні польських шпигунів. 1662 року Іван Богун заарештований шляхтою й ув’язнений. І хоч 1663 року І. Богуна звільнено польським ставлеником Павлом Тетерею із стратегічною для Польщі метою, він і далі палав ідеєю звільнити Україну. Будучи наказним гетьманом, Іван Богун, хоч був підневільний, здійснював воєнні операції, спрямовані на те, щоб прискорити об’єднання Лівобережної й Правобережної України й повністю звільнити свій народ від ворогів.

Та в найбільш відповідальний момент Івана Богуна зраджено! Таємний лист, у якім була докладна схема перевороту (план бойових дій проти шляхти короля Казиміра) посланець передав ворогові! 17 лютого 1664 р. на світанку Івана Богуна закатовано біля Сіверська. І хоч із цього часу йому ніде нема пам’ятника, на горі, де пролилася кров героя (яку народ назвав Іванова гора), зараз височить дубовий хрест, тут — символічна могила Івана Богуна.

Протягом восьми років я докладаю усіх зусиль, щоб всебічно пошанувати героя, щоб створити пам’ятник, але оскільки відгукнулись лише малозабезпечені, то на рахунку в банку на даний час є тільки 5200 грн. Моделі пам’ятника вже є. Потрібна державна допомога. А поки що з величезними зусиллями підготовлено й видано книгу-альбом «Вічність Івана Богуна», весь невеликий тираж якої (200 прим.) пожертвуваний минулого року історичним музеям України, деяким навчальним закладам і військовим частинам із пропозицією відзначати 17 лютого як день пам’яті героя. Минулого року скрізь, куди потрапила ця книга й касети моїх пісень, присвячених І. Богуну, лунали пісні та вірші з книги про Івана Богуна, палали свічки. Протягом року я зверталась у різні урядові інстанції щодо того, щоб затвердили указом День пам’яті Івана Богуна для всієї України. Поки що це не здійснено. У той же час видавництво «Марка України» готує до друку комплект марок до 15-річчя Незалежності України, серед яких буде й марка з портретом Івана Богуна. Відділ нумізматики НБУ готує до наступних днів пам’яті монету з дорогоцінного металу із портретом Івана Богуна. Телестудія Сіверська за моїми творами створила телефільм «Іван Богун», який двічі демонструвався на телеканалі Всесвітньої служби УТР.

Я знаю, який зараз напружений доленосний час, але якраз тепер ми повинні утверджувати все національне, тому звертаюсь до Президента України Віктора Ющенка — гетьмана козацьких військ з проханням видати Наказ, щоб 17 лютого щорічно відзначалися на державному рівні по усій Україні дні пам’яті Івана Богуна, який усе життя боровся й загинув за волю України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати