Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Збережемо Китаїв!

Національну пам’ятку археології, містобудування та ландшафту хочуть частково забудувати
26 лютого, 14:29

Є у столиці унікальна місцевість Китаїв. Тут ми можемо помилуватися красою Китаївських озер, пройтися стежками лісу, якими колись ходили такі видатні особистості, як Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Микола Лисенко, Михайло Грушевський, насолодитися спокоєм оспіваного у віршах П. Тичини та М. Рильського місцями.

Проте зараз унікальна в історичному та природному плані територія площею 4,76 га має бути забудована високоповерховими будинками (7 — 12 поверхів) та 5 — 7 поверхів — навпроти ставків. Будинки мають будуватися майже впритул до Китаївських озер.

Замовником є сільськогосподарське публічне акціонерне товариство «Київська овочева фабрика», а проектувальником — УкрНДІПроектреставрація. Ділянки першої та другої черги запланованого будівництва розташовані на унікальній історичній території.

Посягання на цю територію розпочались уже давно. 29 грудня 2007 року Київська міська рада ухвалила рішення №1321/4154 «Про передачу сільськогосподарському відкритому акціонерному товариству «Київська овочева фабрика» земельної ділянки для будівництва та обслуговування об’єктів громадського та комерційного використання, торговельно-розважальних комплексів, офісних центрів, об’єктів житлової забудови, паркінгу в урочищі Китаєво у Голосіївському районі м. Києва». Цією постановою пропонувалося внести зміни до Генерального плану міста Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року, а також змінити цільове призначення земель із сільськогосподарського на землі для житлової та громадської забудови (за даними «Вікіпедії», ця історична місцевість оголошена археологічним заповідником, тому зміна цільового призначення земель неприпустима. — Ред.).

Постанову було підписано тодішнім київським міським головою Л. Черновецьким. А 2008 року мешканці цієї місцевості могли спостерігати знищення садів і меморіальних табличок. Однак тоді товариству охорони пам’яток історії й культури вдавалося відстояти цю землю.

У вересні 2014 р. Науково-методична рада з питань охорони культурної спадщини Мінкультури розглянула «Історико-містобудівельне обгрунтування розміщення комплексу житлової забудови в історичному районі Китаїво». На жаль, низка членів ради висловилися за підтримку замовника забудов та задоволення його дій щодо забудов ділянки, але з обов’язковою умовою проведення археологічних досліджень. Проте цього недостатньо. Китаївське городище є комплексною національною пам’яткою археології, містобудування та ландшафту, який  необхідно зберегти  для прийдешніх поколінь.

Багато науковців категорично проти подібного вандалізму. Зокрема, доктор історичних наук, заступник директора Інституту археології НАН України Г. Івакін каже, що коли розкопки і почнуться, то на них може піти як мінімум два роки, і зараз навіть важко уявити, що там може бути знайдено. Такої ж думки заступник голови УООПІКу Н. Пархоменко, який переконаний, що цю місцевість категорично не можна забудовувати. До того ж він вважає, що цю місцевість узагалі треба забрати в «Київської овочевої фабрики» і віддати під заповідник.

Ризики знищення унікального урочища лишаються і сьогодні. Ми ще можемо помилуватися красою цього фантастично прекрасного місця, але чи збережемо ми його для нащадків? Чим буде дихати місто Київ, якщо забудують усі зелені ділянки? А те, що екологічний комплекс Китаївського лісу буде знищено вже через сам факт перебування поряд цілого комплексу багатоповерхових будівель, не викликає сумніву.

Маємо сказати також і про те, що багатоповерхові житлові комплекси у Києві взагалі не можна будувати. Ми вже втрачаємо той історичний краєвид Києва, яким у минулому столітті захоплювалися видатні особистості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати