Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дуже сильне бажання, щоб українці вистояли»

Президент трієнале плаката і графіки «4-й Блок» Олег ВЕКЛЕНКО – про світовий відгук на відкриту кампанію «Стій з Україною»
09 березня, 13:37
Igor Karash, США We Are of the Same Blood

«4-й Блок» – це міжнародне трієнале екоплаката, що 30 років мовою дизайну змінює ставлення людей до навколишнього світу й до себе, так донедавна позиціювала себе ініціатива, заснована 1991 року на відзначення 5-ї річниці Чорнобильської катастрофи Олегом Векленком. Та з початком російсько-української війни її соціальна спрямованість розширилася.

«У нас представлена не тільки екотема, це соціальний плакат взагалі. Так, у нас спочатку була тема Чорнобиля, потім ми дійсно більше переключилися на екологічну тематику, але у 2015 році на нашій виставці була номінація «Війна і екологія», у 2018 році теж була – «Погляд жінки на війну», де також було досить багато плакатів антивоєнних і антипутінських», – розповідає «Дню» президент Міжнародного трієнале екологічного плаката і графіки «4-й Блок», професор кафедри графічного дизайну Харківської державної академії дизайну і мистецтв, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, член Національної спілки художників України Олег ВЕКЛЕНКО.

автор Alain LE Quernec Франція

автор Dilyana Peeva Болгарія. Вбивця миру

«БУЛО ВІДЧУТТЯ, ЩО ЩОСЬ ТРАПИТЬСЯ»

На щастя, Олег Анатолійович нині перебуває у більш-менш безпечному місці біля Харкова, а звернулися ми до нього, бо Асоціація графічних дизайнерів «4-го Блоку» буквально напередодні повномасштабного ворожого вторгнення оголосила про відкриту плакатну кампанію «Стій з Україною»/ #StandWithUkraine – закликала соціально відповідальних дизайнерів висловити свою думку щодо неоголошеної війни з Україною, яку Росія веде вже понад вісім років. «Щодня надходять повідомлення про загиблих та поранених захисників України, повідомлення про замінування шкіл та державних установ.

FABIAN~1

Agnieszka Dajczak, Польща, Вірус Путін

Країна стикається з безпрецедентними кібератаками на свою інфраструктуру, банки та державні установи; це стосується диверсій і постійної загрози вторгнення. Прекрасна країна, Україна зараз на межі, яка позначає межу між добром і войовничим злом. Ми будемо боротися до кінця. Нам нікуди відступати. Ми захищаємо свою землю, своїх близьких, друзів! Захищаючи себе, ми захищаємо Європу. Ми обираємо свободу, і ми обов'язково переможемо! Надсилайте файли плакатів на адресу [email protected]. Вони будуть представлені на наших онлайн-платформах та представлені на різноманітних виставках в Україні та за кордоном», – ішлося в інформації ініціативи.

автор Fang Pang Chang, Тайвань. Мир

автор Fatih Yapar Туреччина

– Ми оголосили її ще до війни, буквально за два чи три дні до повномасштабного російського вторгнення. Просто була така ситуація, якесь відчуття було, що щось трапиться. Тому ми оголосили «Стій з Україною», – розповідає Олег Анатолійович. – Звісно, як ми можемо стояти осторонь такого жахіття?

«ЛЮДИ АКТИВНО ВИКОРИСТОВУЮТЬ ЦІ ПЛАКАТИ НА МІТИНГАХ»

– Як розвивається кампанія, які автори до неї долучилися, які роботи вам здаються найбільш влучними?

– Одразу, щойно ми оголосили цю кампанію, щодня почало приходити по 30-50 плакатів за день, і досі приходять. Перші, хто надіслав, – поляки. Дуже багато дуже класних плакатів.

автор Lex Drewinski. Польща, Putin's Kampf

автор Onur Askin Усі українці як один. Об’єднані любов’ю

Ми оголосили, щоб плакати були великого розміру. Ми їх відкриваємо і їх можна брати – по-перше, поширювати в соцмережах, всі можуть це робити, а якщо потрібно – роздруковувати у більшому форматі. До речі, в американському Лос-Анджелесі є наша людина, член асоціації «4-й Блок» – Ольга Северина, у неї є своя «Постертериторія» (#Posterterritory) – вона теж підхопила нашу ініціативу, качає звідти плакати, і я бачу, що у Вашингтоні, Лос-Анджелесі, інших містах – люди активно використовують ці плакати на мітингах. Хоч таким чином ми робимо свій внесок у боротьбу. А зараз і дизайнерський інтернет-журнал журнал «Телеграф» теж приєднався. Зараз планується акція у Вашингтоні і, здається, в Торонто, на які в нас теж попросили плакати. І наші студенти, і наші люди, які живуть в Австрії, теж дуже активні в цьому аспекти.

Географія учасників кампанії дуже широка – надсилають роботи і з Китаю, і з Мексики, і зі США. Взагалі всесвітня підтримка! І навіть із Росії є кілька робіт.

автор Patrycja Longawa Польща

автор Pijus Burakas

Між іншим, один поляк запропонував, по-перше, бойкотувати російське бієнале, і так само китайську виставку плакатів, що, здається, має бути в Шанхаї, а на всі інші (їх багато по світі) навпаки посилати плакати, використовуючи тільки два кольори: жовтий і блакитний, щоб ти не робив, навіть і рекламні. Цю ініціативу також підтримали і поширили цю інформацію.

Мені здається, що ця тема жовто-блакитна. На надісланих роботах і серця, і прапори, і дуже сильні текстові плакати. Це кольоровий мем – жовте і блакитне – по всьому світі. Дуже багато гарних плакатів і образів. Є і на Путіна, і ледь не нецензурна лексика. Загалом мене дуже торкає, що люди дуже нам співчувають, люди нас люблять і в них просто шалене бажання допомогти і бажання, щоб українці вистояли. Оце головне.

автор Simon Bakajsa, Словаччина Not This

автор Wojtek Osuchowski

До речі, в нас просили плакат на обкладинку одного німецького економічного журналу – там зображений Путін і в нього крапають замість сліз бомби, днями вийшла ця обкладинка. Вони запитали, куди переслати гонорар і я дав їм дані благодійних фондів – «Повернись живим» та інших. Комусь із них вони переслали гонорар. Так що є і матеріальна користь, не лише емоційна, від нього. Дай боже, переможемо цю скотину чорну.

автор Wojtek Osuchowski

автор Антон Іванов, США. Зупиніть Путіна

«У ХАРКОВІ В НАС ЛИШИЛАСЯ ДІВЧИНА, ВОНА ПОШИРЮЄ ЦІ ПЛАКАТИ В МЕРЕЖІ»

– Як зараз у вас справи, чи ви перебуваєте хоч у відносній безпеці?

– Я зараз у безпечному місці біля Харкова, тут доносяться всі ці звуки і заграви від вибухів щоразу. Зараз у Харкові в нас лишилася дівчина, вона не змогла виїхати, у неї дуже літня матір, котра не може залишатися сама. От вона щодня публікує у фейсбуці ці плакати. Я її умовляю: «Наталю, давай якось витягнемо маму, звернемося до волонтерів», але вона не погоджується. І вона щодня, от пережила ніч – і за плакати, як на роботу. Вона, до речі, на Салтівці живе, тільки ближче до центру. Ви ж знаєте, у нас Північну Салтовку розбили, потрапили в будинок моєї знайомої, дуже гарної дівчини. Вона вже у Львові, днями зранку просила підняти моїх львівських товаришів, щоб допомогли. Вона плакала і кричала в трубку – людина просто не може відійти від цього жахіття… Таке коїться в Харкові.

автор Євгенія Хоменко, Україна

автори Mariya Norazyan Iliya Pavlov, Україна-Австрія

Так що в нас просто героїчні жіночки і дівчата, я за них дуже хвилююся. Наша дівчина каже, що вже звикла до цих вибухів постійних. Але це, звісно, жах. Я постійно на зв’язку з усіма нашими – хто за кордоном, хто на Західній Україні. Так що «4-й Блок» працює. І дай боже, щоб усе це скінчилося. Слава Україні!

автори Петр Забрет, Матия Кочбек. Словенія

автор Wojtek Osuchowski назва плаката Zbrodnia i kara  Crime and Punishment

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати