Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відверта розмова: у день менструального здоров’я в Києві відбувся відкритий захід для дівчат-підлітків

28 травня, 13:41

28 травня у світі відзначають День менструального здоров’я. З цієї нагоди в Києві відбувся відкритий захід для дівчат-підлітків за участі відомої блогерки, гінекологині та письменниці Наталії Лелюх. Організатором заходу стала Фундація АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine).

 Погана обізнаність як дівчат, так і хлопців щодо менструації, як природного прояву жіночого здоров'я та здорової гігієни – є розповсюдженою причиною насмішок, булінгу і нездорового сприйняття цього процесу у суспільстві. День менструального здоров’я –  присвячений питанням змін у житті, які приносить менструація, а також попередження появи стигми, пов'язаної з темою менструації.

фото

 «За даними опитування проєкту U-report (UNICEF), 44.9% дівчат стикалися з насмішками та жартами від однолітків через менструації: місячні не повинні бути табу! Слід руйнувати стереотипи та забезпечувати дівчат необхідною підтримкою і інформацією. Освіта та відвертість у розмовах про здоров'я є ключем до зміцнення впевненості та гідності кожної дівчини», – зауважила Ярослава Лопатіна, голова Фундації АнтиСНІД США в Україні.

 Головною спікеркою виступила блогерка, гінекологиня та письменниця Наталія Лелюх, яка поділилась з учасницями своїми знаннями та досвідом щодо менструального здоров’я. Вона розповіла про важливість регулярних медичних обстежень, про методи полегшення болю під час місячних, а також про те, як підтримувати психологічне здоров'я в цей період.

 «Чудово, коли у вас є така людина, до якої ви можете прийти з найпотаємнішими питаннями, наприклад, питаннями щодо жіночого тіла та здоров’я. Якщо вам пощастило, то це може бути мама, може бути старша сестра, або подруга – це має бути людина якій ви довіряєте. Дуже важливо, аби ця людина була готова чесно відповідати на ваші питання. Якщо ви не можете поставити якісь питання мамі – не соромтеся поставити їх лікарю»,– розпочала свій виступ гінекологиня та письменниця Наталія Лелюх.

фото

На заході відбулась виставка робіт творчого проєкту «НЕ абстрактний цикл», реалізована дівчатками-підлітками, учасницями благодійного руху Girls Act, за підтримки AHF Ukraine. Проєкт має на меті привернення уваги до менструації, як природного процесу, який не повинен бути ані предметом сорому, ані табуйованою темою. В рамках проєкту були продемонстровані різноманітні засоби менструальної гігієни через фоторепліки на картини відомих абстракціоністів, таких як Френк Стелла, Казимир Малевич, Василь Кандинський, Піт Мондріан та Марк Ротко. Проєкт «НЕ абстрактний цикл» покликаний сприяти формуванню більш відкритого та здорового сприйняття менструації у суспільстві.

Дівчата розказали, що під час заходу дізналися багато нового про своє тіло, а також переконалися, що менструація не є чимось, чого варто соромитися.

Тетяна, 13 років: «Мені захід був цікавий саме з фокусом на анатомію. Я знаю як користуватися прокладками і тампонами, та загалом цікавлюся медициною. Тому прийти на відкритий захід послухати лекцію на таку трохи стигматизовану тему було мені дуже цікаво. Захід мені сподобався».

 Поліна, 15 років: «Я знаю дітей, що ставляться до цього, ніби це табу тема і не є адекватним про таке говорити вголос. Ба більш, я знаю, навіть, дорослих, які теж так вважають. Особисто я своїх братів молодших навчаю з дитинства, що місячні це нормально. І коли вони підростуть і в їхніх однокласниць розпочнуться місячні, то будуть носити в школу з собою прокладки, аби мати змогу їх виручити».

 Софія, 20 років: «Насправді я не думала, що зможу в такому віці дізнатися щось нове для себе, тим паче що раніше вже була на схожих заходах. Але є декілька моментів, які мене здивували, не думала, що це почую. Наприклад про те, що якщо дівчина здорова, то не варто користуватися гелями для інтимної гігієни».

 Наприкінці заходу Наталія Лелюх та команда AHF Ukraine провели вікторину та подарували учасницям подарунки від фундації. Зокрема серед подарунків була інноваційна спідня білизна для менструацій. У партнерстві з The Period Abundance Foundation та за підтримки The Period Company, понад 20 команд AHF у різних країнах роздали сотні безкоштовних пар спідньої білизни для менструацій. Це інноваційний виріб, виготовлений за технологією чотиришарових рушників із високою абсорбцією та спеціальним вбирущим шаром, який можна прати, використовувати повторно та служить до 10 років.

 День менструального здоров’я — щорічний міжнародний захід, мета якого привернення уваги світового суспільства до проблеми менструальної гігієни та здійснення просвітницької роботи, яка дає можливість дівчатам-підліткам та жінкам репродуктивного віку повноцінно брати участь у житті суспільства, зберігати власне здоров’я та незалежність.

 AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД США в Україні) з 2009 року надає безкоштовні медичні послуги для понад 70 тисяч ВІЛ+ людей у 22 регіонах України у партнерстві з державними установами та неурядовими організаціями.

AHF Ukraine ініціює відкриття центрів, де люди можуть безкоштовно проходити тестування на ВІЛ та супутні інфекції (гепатит В, гепатит С та сифіліс), отримувати лікування, а також кваліфіковані консультації щодо захворювання на ВІЛ, профілактику інфікування та поширення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати