Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невдоволені китайці скаржаться Обамі

14 травня, 11:18

Китайський народ хоче, щоб президент Обама припинив будівництво нафтопереробного заводу на півдні Китаю, схвалив соєвий сир з солодким присмаком і відновив кримінальне розслідування 18-річної давності у справі про отруєння. І мимохідь, якщо він не проти, то хай мобілізує війська і звільнить Гонконг, а також увесь Китай на додачу.

Досить дивними і незграбними з дипломатичної точки зору стали події останнього тижня, коли китайські громадяни натовпом кинулися на веб-сайт Білого дому, заполонивши його скаргами і петиціями, більшість з яких спрямовані проти власного китайського уряду. Деякі заяви виключно серйозні, інші — досить легковажні й смішні. Ось окремі приклади з обох боків.

Деякі підписи — загалом понад 170000 під різними петиціями за станом на вечір четверга — були поза сумнівом поставлено жартома. Але набагато більша кількість, на думку китайських інтернет-користувачів, відображає щире відчуття безсилля тих людей, які невдоволені репресивним стилем керівництва своїх лідерів.

На китайських веб-сервер-форумах коментарі з критикою на адресу влади заборонено. Хоча в кожній столиці провінції є відділ, куди можна подавати скарги і заяви, а тисячі людей щороку приїжджають до Пекіна, щоб повідомити про зловживання місцевих чиновників працівникам всесильного Державного бюро листів і відвідин, таких ходоків часто перехоплюють наймані громили, яких наймають ці самі місцеві чиновники. Їх тримають в «чорних дірах», час від часу б’ють, а потім відвозять назад в рідні місця. Така практика добре задокументована, і на неї неодноразово скаржилися правозахисні організації.

Отже, коли цього тижня в мікроблогах weibo (китайський еквівалент Твіттера) посилання на вебсайт скарг і заяв Білого дому знайшло широку популярність, незадоволеність, що накопичилася, і роздратування громадян несподівано знайшли вихід.

Першим приводом для раптової хвилі скарг стала справа двадцятирічної давності, яку так і не було розкрито. Йдеться про злочин проти студентки коледжу на ім’я Чжу Лін. 1995 року Чжу Лін стала інвалідом в результаті отруєння талієм. Підозри впали на її сусідку по кімнаті Сунь Вей, яка мала доступ до талію в університеті. Але так вже вийшло, що вона виявилася внучкою високопосадовця, який перебував у тісних взаєминах з тодішнім головою Цзян Цземінем. Ніхто не висунув жодних звинувачень, а сама Сунь зникла.

Розмови про цей напівзабутий інцидент поновилися минулого місяця, коли було отруєно іншого студента. Коментарі стали досить жорсткими, оскільки блогери пригадали Сунь і назвали її представницею багатої еліти зі зв’язками, яка сьогодні викликає серйозну незадоволеність. Пролунали й заяви про те, що цим людям все минається безкарно, навіть жорстокі вбивства.

Влада піддала цензурі ім’я Чжу в інтернеті, а хтось подав заяву до Білого дому, вимагаючи депортувати Сунь зі Сполучених Штатів, оскільки багато блогерів вважають, що вона живе саме там. Незабаром після цього мешканці південного міста Куньмін, позбавлені можливості сформувати онлайн-опір будівництву хімічного комбінату, теж взяли на озброєння цю тактику. Інші люди закликали вшанувати пам’ять тих, хто загинув 1989 року під час студентських протестів на площі Тяньаньмень. Ця тема в Китаї знаходиться під суворою забороною.

Але незабаром скарги, як і всі скороминущі захоплення в інтернеті, перетворилися на абсурд.

В четвер, коли з’явилися вимоги до США запровадити заборону на пекінські смажені млинці, блогери почали висловлювати стурбованість з приводу того, що Білий дім може почати фільтрувати їхні прохання і заяви, чим китайська влада займаються вже дуже давно, хоча цьому сайту Білого дому легковажні й дріб’язкові скарги добре знайомі.

«Річ у тому, що китайському народові дуже довго довелося мовчати», — пояснив ситуацію один блогер. Ця людина, виступаючи анонімно, оскільки цензори в середу тимчасово заблокували її обліковий запис, вдень раніше перейменувала свій блог на підтримку цієї кампанії, назвавши його «Обама, директор китайського управління заяв і скарг». «Якби у нас було більше можливостей для самовираження, ми б поступово ставали все більш зрілими», — сказав він.

Представники Білого дому говорять, що заяви з Китаю — це тільки невелика частина з 200 з гаком тисяч скарг, поданих до теперішнього часу. Немає жодних ознак того, що китайська влада обмежує всередині країни доступ до цього вебсайту.

Білий дім обіцяє протягом 30 днів відреагувати на будь-яку заяву, під якою стоїть більше 100 тис. підписів. Під скаргою з приводу Чжу Лін підписів стоїть набагато більше. Але проблема в тому, як відреагувати на скаргу з дотриманням дипломатичних норм. Представники Держдепартаменту на разі не відповіли на прохання прокоментувати ситуацію, що склалася.

Проте онлайн-звернення з приводу Чжу Лін все-таки викликало у відповідь реакцію — з боку китайської влади, а не американської.

Вони останнім часом припинили піддавати ім’я студентки цензурі, а в середу пекінські представники виступили з незвичайною заявою на захист розслідування, що проводилося ними. Вони пояснили, що слідчі не намагалися нічого приховати 18 років тому. Просто, незважаючи на всі докладені зусилля, їм не вдалося встановити людину, яка отруїла Чжу Лін.

The Washington Post, 13 травня2013 р., переклад ИноСМИ.Ru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати