Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розвідка» франко-німецького дуету

Як Берлін і Париж намагалися в Києві «оживити» мінський процес та про результат дводенного візиту шефа французької дипломатії
04 червня, 10:59
ФОТО РЕЙТЕР

Останні кілька днів тема України, зокрема врегулювання конфлікту на Донбасі, хоч насправді йдеться про російську агресію, порушувалася на різних рівнях. З одного боку, лідери Німеччини і Франції провели телефонні переговори з господарем Кремля, а з іншого — глави зовнішньополітичних відомств згаданих вище країн Жан-Ів Ле Дріан і Гайко Маас здійснили візит до Києва і провели переговори з Президентом України Володимиром Зеленським.

І все виглядало таким чином, що Захід, зокрема насамперед партнери України по «нормандському процесу», намагалися з’ясувати позицію нового глави Української держави, який до і після виборів говорив про необхідність пошуку нових ініціатив, щоби покласти край війні на Донбасі. Зокрема, в одному зі своїх інтерв’ю Зеленський висловив бажання розширити і ретрансформувати «мінський процес», залучивши туди представників США та Великої Британії.

ПАРИЖ ТА БЕРЛІН «І НАДАЛІ БУДУТЬ АКТИВНО ЗАДІЯНІ У ПРОЦЕСІ ПОШУКУ ШЛЯХІВ УРЕГУЛЮВАННЯ КОНФЛІКТУ НА СХОДІ УКРАЇНИ»

І після зустрічі 30 травня з Президентом Зеленським на Банковій (на якій був присутній його французький колега) німецький міністр висловив впевненість у можливості надання нового імпульсу переговорам з Росією, які були заморожені рік тому. «Ми порадились, як можемо «оживити» мінський процес. Люди на сході Україні заслуговують на мир», — написав Гайко Маас на своїй сторінці у Twitter.

Того ж дня міністри закордонних справ Франції та Німеччини зробили спільну заяву, в якій наголосили, що Париж та Берлін «і надалі будуть активно задіяні у процесі пошуку шляхів урегулювання конфлікту на сході України та відновлення територіальної цілісності України на всій її території».

Схоже, насамперед міністрів цікавило те, чи буде новий президент дотримуватись Мінських домовленостей. І це якраз пояснюють наступні слова у спільній заяві: «Нам приємно відзначити, що Президент Зеленський ще раз підтвердив пріоритетність відновлення миру, а також свою відданість Мінським домовленостям та «нормандському формату», щоб досягнути рішення шляхом переговорів з Росією».

Щоправда, наразі ніхто не може пояснити, що насправді означає «готовність (Німеччини та Франції) надати новий імпульс переговорному процесу після п’яти років від початку конфлікту, який спричинив понад 13 тисяч смертей і від якого й досі потерпають цивільні мешканці сходу України».

На прес-конференції з держсекретарем США Майком Помпео в Берліні 31 травня Маас відзначив, що на вчорашніх переговорах у Києві Президент Зеленський дав чітко зрозуміти, що Мінські угоди залишаються основою переговорів і що він готовий сприймати «норманський формат» як такий. «Також є зрозумілим, що ми негайно потребуємо конструктивних кроків з боку Росії, перш за все, щодо України,         — сказав німецький міністр, при цьому додавши: — Ми погодились учора, що у нас є чіткі очікування від Росії, і ми також маємо великий інтерес у дієвому діалозі з Росією, щоб мати можливість вирішувати і знаходити рішення міжнародних конфліктів».

На відміну від німецького колеги, який того ж дня повернувся у Берлін, міністр закордонних справ Франції залишився ще на день у Києві і увечері 31 травня провів двосторонню зустріч з главою Української держави і поспілкувався з українськими журналістами після її завершення.

Наприкінці п’ятихвилинного брифінгу для журналістів пан Дріан зазначив, що він вийшов після цієї зустрічі «під враженням від налаштованості та рішучості з боку нового українського президента на те, щоби посилити свою країну, надати їй нових сил і водночас наблизити мир і зробити все, щоби покласти кінець війні».

З цього приводу, наголосив міністр, Франція знову запевнила у своїй готовності підтримувати реалізацію будь-яких ініціатив, які будуть походити від українського керівництва в реалізації цієї мети.

Варто звернути увагу, що ніхто зі згаданих вище глав закордонних справ Німеччини і Франції, ні сам президент України так і не пояснили, в чому полягатиме новий імпульс, який має підштовхнути Мінський процес.

Фактично виглядає так, що мета візиту шефів дипломатичних місій Німеччини та Франції полягала в тому, щоб отримати від української сторони запевнення, що Київ залишатиметься відданим Мінським домовленостям.

Так зрештою і сталося, бо на Банковій розуміють, що альтернативи дипломатичному урегулюванню воєнного конфлікту на сході України поки що немає. Однак постає питання, що змусить Росію вдатись до «конструктивних кроків», за словами Мааса. Насправді, йдеться про те, що Росія має виконати частину Мінських домовленостей, які стосуються безпекових питань, перш за все, негайного і всеохоплюючого припинення та відведення важких озброєнь, незаконних воєнних формувань, а лише потім може йтися про вирішення політичних питань, на чому наполягає Росія.

«...НЕ ВАРТО ОЧІКУВАТИ ЯКИХОСЬ РАДИКАЛЬНИХ ЗМІН У ПОЗИЦІЇ РОСІЇ»

Наразі, як повідомило «Дню» джерело в українському МЗС, у розмовах з лідерами країн-учасниць «нормандського формату» президент РФ Володимир Путін заявив приблизно наступне: «Я свої пропозиції зробив, нічого нового від нас не очікуйте, і тепер подивимось, що скаже українська сторона». І за словами співрозмовника, Кремль може влаштувати тільки те, що навряд чи влаштує нас, і тому не варто очікувати якихось радикальних змін у позиції Росії.

Тому, на думку дипломата, українська сторона в наявній ситуації повинна чітко дотримуватися своєї позиції, яку вона досі займала на переговорах у «нормандському форматі» — спочатку вирішення безпекових питань, а лише потім політичних, і залишатися єдиною всередині країни з цього питання.

Можна констатувати, що жодних нових ініціатив щодо реалізації Мінського процесу в ході візиту франко-німецького дуету не з’явилось. М’яч, як часто говорять у дипломатичній практиці, залишається на полі Росії.

ПРО ПОЗИТИВ ДВОДЕННОГО ВІЗИТУ В УКРАЇНУ ГЛАВИ ФРАНЦУЗЬКОГО ДИПЛОМАТИЧНОГО ВІДОМСТВА

Однак потрібно звернути увагу і на певний позитив, зокрема від дводенного візиту в Україну глави французького дипломатичного відомства. По-перше, пан Дріан повідомив про те, що найближчим часом президент Зеленський планує візит до Парижа. До речі, посол Франції в Україні Ізабель Дюмон на своїй сторінці у Twitter конкретизувала, що цей візит відбудеться за два тижні.

За словами міністра, президент Французької Республіки Еммануель Макрон доручив йому провести підготовчу роботу до цього візиту.

«Я відчув насправді, — пояснив він, — з боку президента Зеленського сильну волю й сильне бажання працювати на подальше посилення двосторонніх відносин і робити це шляхом конкретних проектів, конкретних справ, які становлять інтерес для нашої спільної роботи».

Міністр також повідомив журналістам про намір відвідати наступного дня (1 червня. — Авт.) Чорнобиль. «Наскільки мені відомо, — продовжив пан Дріан, — уже давно представник іноземного уряду не відвідував це місто і цю зону. Я їду туди, щоб на власні очі побачити нинішній стан реалізації проекту з реабілітації та убезпечення об’єкта Чорнобильської АЕС, який провадить консорціум у складі провідної французької компанії (Groupe Bouygues і VINCI. — Авт.)».

Шеф французької дипломатії також наголосив, що він вбачає символізм, спрямований у майбутнє, в реалізації проекту у сфері виробництва сонячної енергії саме в Чорнобильській зоні.

Нагадаємо, торік французька компанія Tractebel France уже підготувала техніко-економічне обґрунтування будівництва сонячної електростанції в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. На першому етапі заплановано установити сонячні потужності з піковим навантаженням 1,2 гігават, що дещо перевищує потужність одного енергоблока ЧАЕС.

До речі, вже на початку року інша французька компанія Total Eren підписала інвестиційну угоду про будівництво вітрової електростанції щодо проекту «Сиваш», яка стане однією з найбільших у Європі.

Минулого року між Україною і Францією було підписано чи не найважливіший у відносинах між обома країнами контракт на придбання 55 гелікоптерів компанії Airbus Helicopters загальною вартістю у 555 млн євро. Виконання проекту, який передбачає створення Центру технічного обслуговування і навчання в Україні, здійснюватиметься в тісній співпраці з виробничою базою Airbus у Маріньяні.

«ДРІАН ХОТІВ НЕ ЛИШЕ ПОДИВИТИСЬ НА ОБЛИЧЧЯ СПІВРОЗМОВНИКІВ, А Й ПОБАЧИТИ, ЯК ЖИВЕ КРАЇНА»

Посол України у Франції Олег Шамшур назвав великим позитивом зустрічі міністра закордонних справ Франції Жан-Іва Ле Дріана з Президентом України Володимиром Зеленським. За його словами, французький міністр, справді, хотів не лише подивитись на обличчя співрозмовників, а й побачити, як живе країна. «Дуже добре, що Дріан відвідав Оперний театр, а також з’їздив у Чорнобиль. Важливо, що він не лише приїхав, а й побачив реальні процеси, які відбуваються в Україні. І сам факт поїздки на Чорнобильську АЕС, і згадка про сонячну електростанцію свідчать про те, що ці проекти їх все ще цікавлять. Як сказав Дріан, це — дуже перспективний символ, що в зоні відчуження розвивається відновлювальна енергетика. Це не буде просто, але, беручи участь у цих процесах, вони розуміють, що все має відбуватися транспарентно і на конкурсній, тендерній основі», наголосив український посол у коментарі «Дню».

За його словами, навряд чи можна буде очікувати чогось глобального під час візиту Зеленського до Парижа. «Йтиметься про рутинний напрямок співробітництва. Якихось феєрверків не очікуйте», — зазначив Шамшур.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати