Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Акцент – на естетику

В Україні з’явиться новий журнал для родинного читання harbuz
24 січня, 15:57

Устині Лукащук — 22 роки, вона вивчилася на архітектора в Україні, а потім закінчила Вищу школу мистецтв і проектування в Польщі. Живе у Львові й дуже любить папір і все, що з ним пов’язано. Саме вона придумала і зараз зі своєю невеликою командою, а краще сказати — родиною, працює над створенням в Україні нового журналу для дітей harbuz. У ньому буде акцент на естетиці та мінімалізмі. І, що важливо, це буде саме друкований журнал.

«Кажучи, що harbuz є першим естетичним періодичним виданням для дітей в Україні, я хочу акцентувати на тому, як виглядатиме журнал, як він подаватиметься. Це буде зовсім інший формат, делікатні ілюстрації, спокійна графіка, простір всередині, короткі тексти тощо. Для мене естетика — це мінімалізм і спокій», — пояснює «Дню» Устина ЛУКАЩУК.

Цей журнал свого роду експеримент і результат віри й завзяття його творців. Гроші на перші два номери нині збирають на платформі «Спільнокошт», де кожен охочий може допомогти виходу в світ першого номеру harbuz’а. Очевидно, запит на подібний журнал у суспільстві є, бо лише за перші десять днів команда зібрала 75% від потрібної суми. Команда — це, крім Устини, художниця Христина Лукащук, яка відповідатиме за візуальне наповнення видання, та блогерка Като Деспаті, яка писатиме тексти. «Але ми відкриті для всіх і будемо зі всіма дружити», — говорить Устина.

Творці журналу наголошують, що це видання — для родинного читання. «Якими я уявляю читачів harbuz’a? Це молоді сім’ї, які в усьому знаходять естетику. Які захочуть взяти до рук стильний журнал не лише для дорослих, а й для дітей. Молоді сім’ї, які хочуть провести час із дітьми, поговорити про мистецтво, пошуки, подорожі, любов до себе і всього навколо. Отримати задоволення від якісного продукту, теплих ілюстрацій і знайти відповіді на свої запитання. Таких сімей стає більше, і вони цього потребують, — стверджує Устина. — Я хочу, щоб harbuz не мав вікових обмежень. Він є для всіх «родичів гарбузових».  Кожен зможе знайти щось цікаве для себе. Я хочу, щоб цей журнал читали батьки з дітьми. Хочу, щоб було живе спілкування, обговорення».

Теми в журналі будуть дуже різними. «Основна моя мета як автора — показати, що немає тем, які не є цікавими, потрібними чи доступними дітям, тому ми писатимемо про актуальне в сучасному світі: про самореалізацію, про історію в контексті останніх політичних подій, про золотовалютні резерви держав і про незвичайних тварин, мало розповсюджені релігії та здоровий спосіб життя, себто про все, що є актуальним, сучасним та цікавим. Головний мій акцент — говорити до дітей, як до рівних, і отримувати задоволення від розмови», — ділиться книжкова блогерка Като ДЕСПАТІ.

Ініціатори журналу планують активно заохочувати молоде покоління до естетизації свого життєвого простору. Саме тому подача журналу буде особливою — він продаватиметься в конверті з напівпрозорого крафтового паперу й обов’язково з листівкою всередині. Так читачі звикатимуть до думки, що важливим є не лише наповнення, а й форма. «Крім того, проект harbuz передбачає наявність настроєвих дрібничок і деталей, над якими ми вже плідно працюємо, — розповідає Устина. — Це можливість використання ілюстрацій для створення листівок, плакатів чи будь-яких інших подарунків для себе та близьких, безліч цікавих і стильних майстер-класів для діток та їхніх батьків, зустрічі з авторами книжок і багато іншого. Естетизація життєвого простору — це любов до себе. Це те, що ти читаєш, із якого посуду їси, у що вбираєшся, що купуєш. Зараз на це більше звертається уваги, бо зникає страх бути собою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати