Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біля «флагштока порозуміння» вже поновили козацького хреста

23 серпня, 00:00

«День» повідомляв, які пристрасті розгорілися навколо чергової піар-акції запорізького обласного керівництва. Губернатор Борис Петров вирішив відзначити свято Незалежності максимально гучно і водночас майже непомітно для жителів обласного центру. Так виникла ідея зведення «найвищого» в Україні флагштока під Державний прапор Україні (насправді — це приблизно 35-метрова щогла). Однак під час виконання всіх необхідних робіт на кургані біля Музею Запорозького козацтва, що на острові Хортиці, демонтували (читай: звалили) «козацького хреста», встановленого і освяченого 1991 року на Покрову. Це викликало невдоволення, зокрема, й керівництва Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату. Зрештою, в заплановані терміни той «флагшток розбрату» підняли, а 20 серпня архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука (УПЦ Московського патріархату) повторно освятив і відновленого хреста. Владика Лука не став довго коментувати подію, сказавши лише, що демонтаж хреста став «проявом релігійної безграмотності». Прикметно, на церемонії були представники козацьких формувань, у чиїх планах розбудови «разом з Доном, Кубанню та Тереком» аж ніяк не проглядається Україна...

Також цікаво, що в планах святкових заходів облдержадміністрації ми не знайшли власне «введення в дію» «найвищого флагштока». Зате міськрада запланувала цю подію на 12 годину дня 24 серпня. Варто додати, що зі святковими заходами у Запоріжжі й цього разу не густо: 22 серпня — покладання квітів до погруддя Тараса Шевченка й урочисті збори в Театрі імені В. Магара, 23-го — підняття прапора перед облдержадміністрацією, а 24-го — вечірня хода протяжністю у два квартали (треба розуміти, представників національно-демократичних сил), концерт і дискотека.

І ще одне непокоїть. До Дня Незалежності було обіцяно відновити пам’ятник жертвам Голодомору. Адже огородженим з трьох боків розваллям він стоїть ще з весни, і ось на початку липня, після критичного зауваження київського гостя — голови політради «Нашої України» Валентина Наливайченка (він родом, до речі, із Запоріжжя), міська влада оголосила про ремонт. Станом на вечір 21 серпня на тому ремонті, як мовиться, і котик не валявся. Тільки іржавий металевий скелет колишнього пам’ятника, мішки із будматеріалами та гранітні плити, якими була обкладена стела з хрестом, складені у вигляді двох доріжок на землі. Звісно, можливо, якимись надударними темпами до 00 годин 24 серпня щось і зроблять, однак триматися воно знову буде до «наступної зими». А потім доведеться повторно шукати грошей на ремонт у борг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати