Перейти до основного вмісту

Чому вино в «картонці» гірше, ніж у пляшці?

25 червня, 00:00

Канадським хімікам вдалося з’ясувати, чому сухе вино в картонних пакетах не задовольняє вишукані смаки. Навіть останній французький клошар, який ночує під мостом, не питиме вино з картонного пакета. Що вже казати про звичайного споживача вина або про справжнього цінителя, в якого навіть вигляд пакета викликає гидливу гримасу, зазначає izvestia ru. Звичайно, слов’яни толерантніші до такого розливу, якщо вже ми десятиліттями пили солодкувату бурду, що видавала себе за вино. Проте в нас практично не було вибору. А ось у франкомовному канадському Квебеку, населення якого вважає себе більшими французами, ніж парижани, вибір є. І виноторговці дуже занепокоєні малим попитом на вина в пакетах.

Тому група канадських і грецьких фахівців на чолі з Гарі Пікерінгом вивчила властивості каберне й рислінгу, упакованих у пакети, пляшки з корковою пробкою, з пластиковими пробками і з пробкою, що загвинчується. Сайт infox.ru пише, що якість вина перевіряли відразу після розливу, а потім через 3, 6, 12 і 18 місяців.

Відомо, що якість сухого вина знижується, якщо є надлишок ароматичних речовин, що потрапляють у виноматеріал із самого винограду або привносяться комахами. Передусім це стосується такого класу з’єднань, як 3-алкіл-2-метоксипіразини (МП), що придушують фруктові й квіткові тони в майбутньому вині. Група Гарі Пікерінга з’ясувала, що при зберіганні кількість МП у вині знижується, але по-різному: найменше в пляшках із корковою пробкою і найбільше — в картонних пакетах. Десь посередині розташовуються пляшки з пластиковими пробками.

Учені вважають, що це пояснюється адсорбцією (поглинанням) МП стінками коробки (зазвичай це полімерна плівка). Здавалося б, у картонної упаковки виявилися переваги, але що ж тоді не задовольняє цінителів? Виявилося, що в коробці вино найшвидше втрачає консервант (діоксид сірки) і, на думку авторів роботи, швидше окислюється. А потім і просто скисає.

Останніми роками в СНД спостерігався перехід від «північного» стилю пиття до «південного», тобто від горілки до вина. Картонні пакети охоче розкуповувалися, однак у кризу зникла головна перевага такого вина — дешевизна. Продавці нахабно підвищили ціну на «картон» майже півтора рази. Проте помітно подорожчало й вино в пляшках. Підозрюю, що народ повернеться до «біленької».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати