Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять найшкідливіших книжок. Почитаємо?

09 червня, 00:00

Американський суспільно-політичний тижневик HUMAN EVENTS попросило групу, що складається з 15 вчених і політиків, допомогти визначити десять найшкідливіших книжок XIX і XX століть. Кожен учасник опитування називав певну кількість книжок, а потім голосував за всі надані в списку назви. У результаті найвищий рейтинг виявився в «Комуністичного маніфесту» Карла Маркса та Фрідріха Енгельса. До «гарячої десятки» також увійшли твори Гітлера, Ніцше, Мао Цзедуна, повідомляє NEWSru.com.

1. «Маніфест Комуністичної партії»

Автори: Карл Маркс і Фрідріх Енгельс

Рік видання: 1848

Маркс і Енгельс, які народилися в Німеччині в 1818 і 1820 роках відповідно, були інтелектуальними хресними батьками комунізму. Багатий спадкоємець Енгельс (після смерті батька він успадкував фабрики фірми «Ермен і Енгельс») фінансово допомогав Марксу більшу частину життя.

У 1848 році співавтори написали «Маніфест Комуністичної партії» на доручення 2-го конгресу Союзу Комуністів як програму цього об’єднання. «Маніфест», що починається знаменитою фразою: «Привид бродить Європою, привид комунізму...», показує історію суспільства історією класової боротьби між гнобителями та пригнобленими, і в кінцевому результаті закликає робочий клас до революції та встановлення пролетарської Утопії. Радянський Союз втілював у життя тези «Маніфесту».

2. «Mein Kampf» («Моя боротьба»)

Автор: Адольф Гітлер

Рік видання: 1925—1926

Книжка «Mein Kampf» Гітлера спершу вийшла в двох частинах у 1925 і 1926 роках після того, як Гітлер написав її, будучи ув’язненим після невдалого нацистського путчу 1923 року та спроби повалення уряду Баварії.

У книжці Гітлер висловив й обґрунтував свої ідеї відновлення сили Німеччини шляхом об’єднання всіх німців, затвердження панування Німецької імперії, очищення Німеччини від євреїв й інших інородців, заміни парламентського режиму на вертикальну ієрархію з вождем на чолі. За деякими даними, до 1945 року вийшло близько 10 мільйонів примірників «Mein Kampf».

3. Цитатник Мао Цзедуна

Рік видання: 1966

Перший голова КНР Мао Цзедун, який помер у 1976 році, видав книжку «Цитати від голови Мао Цзедуна» («Маленька червона книжка») в 1966 році. Цей збірник віршів, статей і афоризмів переклали майже всіма мовами світу.

Книжка з висловами Великого керманича видана сумарним тиражем у 900 млн. примірників. За деякими даними, група китайських вчених встановила, що з 470 текстів понад 250 написані іншими людьми. Книжка стала практичним посібником у ході «культурної революції».

4. «Сексуальна поведінка самця людини»

Автор: Альфред Кінсі

Рік видання: 1948

Зоолог Альфред Кінсі викладав в Університеті Індіани. У 1948 році він видав свою фундаментальну працю під назвою «Сексуальна поведінка самця людини», відому як «Доповідь Кінсі».

У доповіді містилися приголомшуючі дані про те, що понад 90% усіх опитаних лікарем Кінсі білих американців-чоловіків займалися онанізмом, близько 85% мали статевий зв’язок до шлюбу, від 30 до 45% зраджували своїх дружин, до 70% вдавалися до послуг повій, 37% хоч би раз мали секс з іншим чоловіком, що привів до оргазму.

Через п’ять років Кінсі видав працю «Сексуальна поведінка жінки». Кінсі намагався довести в своїх працях, що сексуальні звички кожної людини настільки унікальні, що їх можна порівняти з інтелектуальними здібностями. Кінсі вважають основоположником сексуальної революції. Він помер у 1956 році.

5. «Демократія й освіта»

Автор: Джон Дьюї

Рік видання: 1916

Джон Дьюї — американський філософ, психолог і педагог, один із провідних представників прагматизму. Жив із 1859 по 1952 рік, викладав в Університеті Чикаго та в Колумбії. Демократію й освіту в інтересах демократії Дьюї у своїй роботі назвав проблемами, при дослідженні яких виникають інші питання, в тому числі моральні та логічні. Дьюї заперечував традиційну релігію й абсолютні поняття моралі.

6. «Капітал»

Автор: Карл Маркс

Рік видання: 1867—1894

Головна праця Карла Маркса, в якій він представив капіталізм потворною фазою в розвитку людського суспільства, коли аморальні капіталісти нещадно експлуатують дешеву робочу силу. Маркс у своїй праці намагався довести неминучість загибелі капіталізму та перемоги комунізму. Маркс помер після публікації першого тому цієї книги. Енгельс після смерті Маркса підготував до друку 2-й та 3-й томи «Капіталу».

7.«Таємниця жіночності»

Автор: Бетті Фріден

Рік видання: 1963

Книжка Бетті Фріден стала поштовхом до нового руху фемінізму. Лідер феміністського руху, засновниця та перший президент Національної організації жінок опублікувала книжку, в якій вона закликала суспільство змінити ставлення до жінки. У книжці йшлося про жінок-домогосподарок, у яких виховали хибну віру в те, що вони можуть знайти своє щастя, лише обмежившись традиційною роллю дружин і матерів.

8. «Курс позитивної філософії»

Автор: Огюст Конт

Дата видання: 1830—1842

Огюст Конт — французький філософ, один із основоположників позитивізму та соціології. Позитивізм Конт розглядав як середню лінію між емпіризмом і містицизмом. За Контом, ні наука, ні філософія не повинні ставити питання про причину явищ, а лише про те, як вони відбуваються.

9. «По той бік добра і зла»

Автор: Фрідріх Ніцше

Рік видання: 1886

Ніцше Фрідріх (1844—1900) — німецький філософ, професор класичної філософії Базельського університету. У творах, написаних Ніцше в жанрі філософсько-художньої прози, переплітаються протиборчі мотиви: анархічна критика культури з’являється у вигляді універсального відчаю в житті.

10. «Загальна теорія зайнятості, відсотка та грошей»

Автор: Джон Мейнард Кейнс

Рік видання: 1936

Кейнс здобув освіту в Ітоні та Кембриджі. Він запропонував теоретичну модель ринкової економіки, що послугувала основою для її реформування та приведення до сучасного вигляду. Вчення Кейнса вiдіграло важливу роль теоретичного захисту капіталізму як економічної системи в роки Великої депресії. На думку Кейнса, державні інвестиції та поточні витрати можна фінансувати в борг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати