Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дмитро Кімельфельд. Повернення в Київ

13 вересня, 00:00

Його співавторами були тоді Валерій Сергєєв, потім два Володі — Семенов та Новиков. Діма із друзями почав виїжджати на гастролі по всій нашій колишній неосяжній...

У ті роки, в сімдесяті — на початку вісімдесятих, Київ був, не можна назвати інакше, кладовищем талантів. Ніде, ні в одному місті Союзу, так не душили найменші паростки самостійності та оригінальності. Особливо діставалося авторській пісні. Київська школа авторської пісні була широковідома від Карпат до Камчатки, але в рідному місті концерти киян були дуже нечастими і напівпідпільними. Особливо важко стало в кінці сімдесятих, коли прокотилася хвиля репресій.

Діма декілька років пропрацював у Театрі драми і комедії, де Едуард Митницький надав притулок опальному барду. Потім у пошуках свободи і можливості самовираження поїхав у Москву, співав і танцював у складі єврейського ансамблю «Фрейлахс». Мотався по гастролях, давав концерти, готував нові, абсолютно незвичайні проекти: суцільне пісенно-поетичне шоу, з єдиним сюжетом, масою персонажів і власним музичним ансамблем із характерною назвою «ОВІР». До кінця вісімдесятих його творчість далеко вийшла за рамки жанру авторської пісні. Щоб схопити за хвіст птаха слави, що буквально сидів у нього на руці, Дімі залишалося зробити кілька хапальних рухів. А за всіх його талантів у нього не було одного: не було всепоглинаючої спраги прорватися «нагору», утвердити своє лідерство будь-якою ціною. Він був дуже інтелігентний та нечестолюбний, щоб іти на поклін до шакалів шоу-бізнесу, що народжувався, і приймати їхні правила гри.

Коли відкрили кордони, Діма вважав за краще поїхати до Ізраїлю. Маючи сумний досвід, він не вірив, що в Україні в недалекому майбутньому може виникнути суспільство, придатне для нормального вільного життя. Тим більше, для життя творчої людини. В Ізраїлі його творчість набула нової сили та барв.

Цього літа Дмитру Кімельфельду виповнилося 50 років. Його давні шанувальники і ті, хто почув його пісні нещодавно, вирішили запросити Дмитра Ісаковича в Київ, щоб влаштувати свято і йому, і собі, і тим, котрі ще тільки мають відкрити для себе цього чудового поета і співака, найяскравішу постать в авторській пісні — Дмитра Кімельфельда. Концерт Дмитра та його друзів відбудеться в столичній Національній філармонії 16 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати