Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Готуємо разом...

У Києві пройшов перший Фестиваль польської кухні
24 травня, 00:00
МАЕСТРО ВЕСЛАВ АМБРОС / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Шлях до серця країни лежить через... шлунок. З таким визначенням погоджувалися всі, хто минулої п’ятниці відвідав перший в Україні Фестиваль польської кухні. Адже, як зазначив на відкритті фестивалю перший президент України Леонід Кравчук, польські страви та спілкування на побутовому рівні — ще один крок до порозуміння між польським та українським народами. Можливість скуштувати справжню старопольську та сучасну кухню нашого західного сусіда надали киянам журнал «Гурме» та ресторан польської кухні в Україні «Опалкова хата».

Улюбленцем фестивалю, без сумніву, став спеціально запрошений гість із Польщі, член Клубу кухарів Польщі, французької Академії кухарів, Академії кухарів Королівства Іспанія та Всесвітньої асоціації кухарів пан Веслав Амброс. «Усі страви, які ви маєте можливість сьогодні скуштувати, — говорить Владислав Бачинський, повар ресторану «Опалкова хата», — готувалися паном Амбросом. Гуляш із баранини, квашениця зі свинячими реберцями, мисливські кльоцки із зелені та бекону, обсмажені мариновані огірки з цибулею... з додаванням спеціальних спецій, привезених особисто Веславом Амбросом із Польщі». І це далеко не все, на що спокушалася українська публіка. Посмакувати можна було оселедчиком у сметані з цибулею, смаженою картоплею з тмином, журеком шльонським (суп), смаженими реберцями з грибами й навіть такими непоєднуваними, на перший погляд, речами, як смажена бринза з журавлиною.

То ж не можна було не спокуситися через польські страви дізнатися більше про польську культуру харчування. Узагалі ж багатьом за технологією приготування та набором продуктів польська кухня нагадує українську. Для приготування страв поляки використовують м’ясо, рибу, овочі, молочні продукти, гриби, ягоди тощо. Тобто, як бачимо, з інгредієнтів — усе багатство, яким наділила природа. Серед перших страв традиційними для поляків є борщок буряковий з вушками (вид пельменів з м’ясною або грибною начинкою) та журек із ковбасою або грудинкою. Однак до перших страв у Польщі замість хліба заведено подавати картоплю або галушки, пиріжки, каші тощо. Улюбленими стравами в поляків є флячки, бігос, відбивні котлети зі свинини й телятини та відбивні зрази. Коли з двома останніми стравами українцям усе більш-менш зрозуміло, то з двома першими — не дуже. Виявляється, флячками називаються страви з яловичих рубців, овочів (морква, петрушка, цибуля), сиру та різноманітних спецій і пряностей (майоран, імбир, чорний та червоний перець, мускатний горіх), що нагадують собою густий суп. Бігос — усього-на-всього страва з квашеної й свіжої капусти, тушкованої з цибулею, лавровим листом, грибами та кількома видами м’ясопродуктів (свининою, телятиною, яловичиною, сосисками, копченою ковбасою). До речі, чим більше сортів м’яса використати для приготування бігоса, тим він буде смачнішим. А для покращення смаку страви поляки радять додавати сухе червоне вино, чорнослив, тмин та майоран. Суто ж польською вважається страва з цікавою назвою чернина. Чернина — це суп із гусячої крові та потрухів, овочів та приправ із кльоцками та сухофруктами. У польській кухні популярні також різноманітні салати зі свіжих, квашених та солоних овочів, заправлених традиційним майонезом, сметаною або кисляком. До речі, польські салати сподобалися всім, хто любить ситно поїсти. Крім ситності, польські страви вирізняються злегка кислуватим смаком, якого стравам надають різноманітні соуси. Наприклад, якщо брусницю змішати з хроном, то отримаємо чудову приправу до птиці й телятини.

Однак на фестивалі можна було не тільки безкоштовно скуштувати всього, що душа забажає, а й самому повчитися готувати страви польської кухні на майстер-класі такого відомого кухаря, як Веслав Амброс. Оскільки поляки надають перевагу не вареним м’ясу та рибі, а смаженим, то в режимі real- time курку, лосося та стейк по- англійськи пан Амброс вирішив смажити також. Серед порад кухаря такі: найкраще те м’ясо, яке кровить (адже чим довше м’ясо смажиться, тим воно твердіше); додавайте до страв багато овочів і зелені. Однак спробувати шедевр від кухаря, який народжувався прямо на очах, та два вишукані й єдині у своєму роді напої, привезені паном Амбросом із Польщі, — горіхову та імбирову наливки — могли лише учасники аукціону за гроші. У такий спосіб польський кухар вирішив допомогти українським дітям, віддавши виручені кошти в благодійний фонд «Товариство «Приятелі дітей», що опікується дітьми-сиротами. Прикро лише, що український бомонд не надто поспішав вкласти свої гроші в благородну справу. Стартова ціна кожного з п’яти виставлених лотів становила 100 гривень, однак продати вдалося лише два — горіхову наливку за 400 та смаженого лосося за 650 гривень. Мабуть, аукціон слід було проводити до знайомства зі смаковими властивостями польської кухні.

Узагалі ж приємно було відвідати таку частинку Польщі в Україні, якою й став фестиваль. Серед багатства кулінарних шедеврів від шеф-повара свята Веслава Амброса прогулювалися гості в пошуках чогось смачненького, звучала жива музика у виконанні українських та польських артистів, відбувалися змагання між польськими та українськими кухарями й безліч конкурсів для всіх бажаючих. І, незважаючи на те, що безперестанно йшов дощ, ніхто не поспішав додому. Напевне, тому, що поляки вміють приймати гостей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати