Перейти до основного вмісту

«Гримуча суміш»

Додане в чай молоко знищує всі його переваги, зазначають вчені
16 січня, 00:00
ЧАЙНА ЦЕРЕМОНІЯ — ЦЕ СПРАВЖНЄ МИСТЕЦТВО / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

У любителів чаю є якийсь захист від захворювань серця. Але всі переваги пропадають, якщо вони, як більшість британців, додають у нього молоко, повідомляє inopressa.ru. Давно вважається, що чай корисний для серця й для профілактики раку. Але вчені з Німеччини пишуть в European Heart Journal, що їхні висновки, які стосуються молока, вимагають термінового перегляду впливу чаю на профілактику раку.

«Оскільки молоко, схоже, змінює біологічну активність інгредієнтів чаю, цілком можливо, що це позначається й на протипухлинній дії чаю, — заявила одна з авторів Верена Штангл, професор кардіології з берлінської лікарні Charite. — Дуже важливо знову дослідити зв'язок між споживанням чаю і профілактикою раку, щоб побачити, чи так це».

Вчені вважають, що любителі чаю, які зазвичай додають молоко, іноді повинні пити чай без молока. Флавоноїди в чаї, які називають катехінами, як вважають, відповідають за його благотворну дію на серце. Вчені виявили, що група білків у молоці, які називають казеїном, при взаємодії з чаєм знижує концентрацію катехінів.

Вчені перевіряли дію чорного чаю, чаю з молоком і просто гарячої води на 16 жінках- добровольцях. Регулярні перевірки плечової артерії протягом двох годин після вживання напою показали, що чорний чай сприяв розширенню кровоносних судин. «Ми виявили, що додане молоко повністю знищує цей біологічний ефект», — заявив керівник групи, молекулярний біолог Маріо Лоренц.

Подальші тести на пацюках дали аналогічні результати. Можливо, цим пояснюється те, що Велика Британія — країна любителів чаю — не захищена від високого рівня захворювань серця, повідомляють автори.

«Неодноразово перевірена користь чаю описана в багатьох дослідженнях», — зазначила Штангл.

«Наші результати, можливо, пояснюють відсутність позитивної дії чаю на поширеність серцевих захворювань у Великій Британії — країні, де зазвичай додають молоко».

Джун Девідсон, кардіологічна медсестра Британського фонду серця, зауважила, що дослідження продемонструвало важливість обліку взаємодії між харчовими продуктами, але додала, що чашка будь- якого чаю корисна, якщо допомагає людині заспокоїтися. «Вживання чаю без молока з набагато меншою ймовірністю захистить серце, чим інші заходи: регулярні фізичні вправи, відмова від куріння, здорове збалансоване харчування», — заявила вона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати