Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

I ТАКЕ БУВАЄ

16 березня, 00:00

Штраф трьохсотрічної давності

Британський паб «Лебідь» із міста Іпсвич повинен заплатити штраф за вбивство, скоєне в його стінах в 1664 році, пише Lenta.ru з посиланням на The Times. Запис про присудження штрафу знайшовся при розбиранні старовинних реєстраційних книг у міській церкві. 300 років тому заклад «Лебідь» мав «пожертвувати 40 шилінгів на придбання вугілля для бідних у день святого Томаса», однак так і не зробив цього. У 1664 році 40 шилінгів становили досить значну суму — такою була піврічна зарплата середнього робітника. Однак на сьогодні ця сума приблизно дорівнює трьом доларам.

Власники «Лебедя» Симон Трентер і Пем Вілсон одразу ж погодилися сплатити штраф, коли дізналися про нього. «Нам дуже подобається відчувати себе частиною історії», — заявили вони.

Нескромні фальшивомонетники

У Лос-Анджелесі конфісковано 250 фальшивих доларових купюр номіналом в один мільйон доларів кожна, повідомляє Lenta.ru з посиланням на AFP. Як повідомив офіційний представник Міністерства національної безпеки США, на купюрах був зображений портрет президента Гровера Клівленда, який обiймав цю посаду наприкінці XIX століття; зазначалося, що вони були випущені в обіг у 1934 році, та стояв номінал — 1 мільйон доларів. Банкноти були штучно зістарені.

У США ніколи не випускали банкнот номіналом один мільйон доларів, номінал найбільшої грошової купюри, що була в обігу в Сполучених Штатах, становив 100 тисяч доларів. Банкнота такого номіналу була випущена в 1934 році, на ній зображений портрет президента Томаса Вудро Вільсона. На сьогодні в обігу перебувають близько 40 тисяч таких купюр, їх використовують виключно для міжбанківських розрахунків на території США, вони заборонені до вивозу за межі країни.

Правоохоронні органи США взялися шукати фальшивомонетників, які виготували банкноти, після того як до поліції надійшло кілька звернень від людей, котрі скаржилися, що в них не прийняли до оплати такі купюри. «Нам здавалося, що номінал в один мільйон доларів мав слугувати чітким сигналом, що ці купюри фальшиві, однак деякі люди все одно намагалися ними розплатитися», — заявив представник ФБР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати