Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто відповість за покинутого цуцика?

Якщо більше не можете утримувати свого домашнього улюбленця — віддайте його в притулок або волонтерам
02 лютого, 10:00
ФОТО ВЕРОНІКИ БОРКОВСЬКОЇ

Штраф у 10 000 євро, умовне покарання або взяття під варту на один рік — ось що чекає того, хто в Італії викине власну тварину на вулицю. В Україні люди нерідко лишають своїх вихованців напризволяще, але, фактично, жодної відповідальності за цей злочин немає.

«Не знаю прецедентів, коли б в Україні притягали до відповідальності за викинуту тварину, — стверджує координатор зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України Наталія Вишневська. — Ця відповідальність прописана суто декларативно у Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Зазвичай передбачається адміністративне покарання. Але ця норма практично не працює. Адже у нас право власності на тварину зараз встановлюється просто тим, що хтось каже: «Це — моя тварина». Довести, що хтось викинув тварину і мусить відповідати, майже неможливо. Закон почне діяти за умови масової реєстрації тварин».

Але що робити, якщо більше не можете піклуватися про свого кота або собаку? Цивілізований підхід — віддати тварину до притулку. Тому важливе існування муніципальних притулків. А в Україні, за словами Наталії Вишневської, міста, де є такі установи, можна перерахувати на пальцях: Луцьк, Одеса, колись — Донецьк.

«Тим, хто більше не може утримувати тварину, треба звернутися до волонтерів, — пояснює Наталія Вишневська. — Зараз практично у кожному містечку є групи зооактивістів. Треба пояснити їм ситуацію і передати тварину. Ще — виділити якісь кошти на перші місяці утримання вашого вихованця. А поки волонтери щодня рятують бездомних тварин: покалічених, хворих, голодних. Це — рутинна робота».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати