Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маруся Чурай у Москві

Театр, створений силами української громади, показав першу виставу
08 квітня, 00:00
КОМПОЗИЦІЮ «ДIВЧИНА З ЛЕГЕНДИ» ЗА ПОЕМОЮ «МАРУСЯ ЧУРАЙ» ТЕАТР-АНТРЕПРИЗА «ЕНЕЙ» ПРИСВЯТИВ ЮВІЛЕЮ ВИДАТНОЇ ПОЕТЕСИ ЛIНИ КОСТЕНКО / ФОТО АВТОРА

На вечорі було показано лiтературно-музичну композицію «Дiвчина з легенди» за поемою Лiни Костенко «Маруся Чурай», яка є першою виставою Театру у спiвпрацi з Українською народною хоровою капелою Москви під керівництвом Вікторії Скопенко. Ця постановка присвячена 80-рiччю від дня народження видатної поетеси.

Силами української громади Москви в квітні минулого року було створено театр-антрепризу «Еней» (ініціатори — творче подружжя Миколи Решетняка й Лариси Бiлан, які є солістами Большого театру Pociї й активно співпрацюють із Національним культурним центром України в Москві). Ця ідея знайшла підтримку в керівництва Регiональної громадської органiзацiї «Українцi Москви» та Об’єднання українцiв Росії (ОУР).

Новостворений театр, названий на честь легендарного «Енея» Івана Котляревського, брав активну участь у роботі оргкомітету з підготовки програми Фестивалю української культури «Сорочинський ярмарок у Москві» і здобув призові місця на фестивалі. Силами молодого колективу було здійснено такі проекти, як «Вечорницi на Полтавщинi», вечори пам’яті Соломiї Крушельницької й Бориса Гмирi тощо.

Ідея створення вистави за поемою Ліни Костенко «Маруся Чурай» виникла не випадково, адже саме твором такого глибинного й високодуховного змісту, на думку заступника директора Бібліотеки української літератури, поета Віталія Крикуненка та Лариси Білан, і варто розпочинати історію українського театру в Москві. Задум полягав у тому, щоби привернути увагу російського глядача до творчості видатної української поетеси і відкрив для себе легендарну особистість — Марусю Чурай.

Однією з важливих особливостей композиції стала її насиченість українською музикою і народними піснями (режисер вистави Микола Решетняк та кінорежисер Віра Федорченко виступила як консультант). Особливе місце в постановці «Дівчини з легенди» належить Українській народній хоровій капелі Москви (головний хормейстер — Вiкторiя Скопенко). Цей творчий колектив, заснований ще в 1992 р., займається популяризацією української пісенної культури в Росії та за кордоном. Можна згадати «Українські музичні салони», які щомісяця збирають у Національному культурному центрі в Москві численних шанувальників української пісні. Зусиллями Вікторії Скопенко та Віри Федорченко проводяться Всеросійський фестиваль-конкурс українських хорових колективів і ансамблів ім. Олександра Кошиця, Всеросійський фестиваль «Сорочинський ярмарок у Москві» тощо.

На прем’єрі «Дівчини з легенди» капела виконала пісні: «Тихо над річкою», «Грицю, Грицю, до роботи», «В кінці греблі шумлять верби», «Засвіт встали козаченьки», «Ой, лопнув обруч», «Ой, там, на горі» та інші. У ролі Марусі Чурай виступила солістка капели Ірина Лукшина-Юрчевська, яка блискуче справилася з драматичним образом і вокалом. Лариса Білан читала уривки з поеми (хто часто буває в Культурному центрі, добре знають її прекрасний голос, харизматичність і доброзичливість).

«Дівчина з легенди» для багатьох «московських українців» стала несподіванкою, її добре сприймала публіка. Постановка вийшла щирою й динамічною. Театр привітав генеральний директор Національного культурного центру Володимир Мельниченко, який висловив переконання, що ця подія стала «народженням українського театру в Москві». Він побажав Ларисі Білан та Миколі Решетняку натхнення, нових хороших постановок і продовження співпраці з Культурним центром України. Із прем’єрою театр привітали також керівництво ОУР, українські земляцтва Москви та інші організації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати