Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мої думки тихі»: перемога в Чехії

Український фільм режисера Антоніо ЛУКІЧА нагороджено спеціальним призом журі конкурсу «На Схід від Заходу»
08 липня, 16:44
ФОТО REUTERS

Фільм створений студією Toy Cinema за підтримки Держкіно (8 млн 678,7 тис. грн. при  загальній вартості виробництва 9 млн 230,8 тис. грн.) Спродюсували картину Алла Бєлая та Дмитро Суханов (студія Toy Cinema). Зйомки проходили в Києві, в Карпатах і на Закарпатті.

Карловарський фестиваль є найавторитетнішим у східноєвропейському кіні і завжди проводив дружню до України політику. Так, 2017 року нашу країну в головному конкурсі представляли драма Марини СТЕПАНСЬКОЇ «Стрімголов»  і кримінальний трилер «Межа» (Україна — Словаччина), режисер якого Петер БЕБ’ЯК отримав Приз за найкращу режисерську роботу.

Минулого року до секції «На Схід від Заходу» (англ. East of the West) увійшов фільм Романа БОНДАРЧУКА «Вулкан» (Україна — Німеччина), а на пітчингу Docs in Progress були представлені документальні проекти Семена МОЗГОВОГО «Історія зимового саду» та Юрія ШИЛОВА «Панорама» — останній переміг у пітчингу. Задум кримськотатарського режисера Нарімана АЛІЄВА «Додому» (цьогорічний учасник Каннського фестивалю) було відібрано до секції Works in Development — Feature Launch 2018. Цього року, крім «Моїх думок», у конкурсі також взяла участь згадана вище «Панорама».

Антоні Лукіч — так само, як і Шилов, і Наріманов, — один зі співзасновників групи «СУК» («Сучасне українське кіно»).  Спочатку сценарій фільму називався «Сплеск однієї долоні». Як зазначає сам режисер: «Це була історія про пошук звуку, якого (можливо) й не існує. Я мріяв зняти фільм, який був би побудований за принципом японської притчі — без явної моралі, він просто мав би «підштовхувати до просвітління». У якийсь момент звук відійшов на другий план, а на перший вийшли стосунки з мамою й інші людські пристрасті. Знімався фільм уже під назвою «На високих частотах». Під час монтажу мене з Олександром ЧОРНИМ осінило назвати фільм черговою безглуздою назвою «Неоновий Ной» — настільки важливою нам здавалася ремінісценція з біблійним персонажем».

У підсумку проект, що став для Лукіча дебютом у повному метрі, отримав назву «Мої думки тихі». Це трагікомедія про 25-річного звукорежисера Вадима (Андрій ЛІДАГОВСЬКИЙ), який, зазнавши безліч особистих і професійних невдач, намагається розпочати життя з чистого аркуша: записати голоси закарпатських тварин і залежно від успішності виконання роботи переїхати до Канади. А втім, ситуацію значно ускладнює мати героя (відома українська акторка Ірма ВІТОВСЬКА-ВАНЦА), яка раптом стає його головною супутницею в експедиції.

Ще на стадії виробництва проект стрічки вигравав нагороди в індустріальних секціях України та Європи: Industry Office ОМКФ, Connecting Cottbus, Boat Meeting КМКФ «Молодість», лабораторії First Cut Lab та Meeting Point Vilnius.

Українська прем’єра картини відбудеться вже зовсім скоро, 18 липня, у межах Національного конкурсу Десятого одеського кінофестивалю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати