Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

А, можливо, гімн почекає?

На засіданні ради членів та виконкому Федерації футболу України вирішено скликати позачерговий конгрес ФФУ
18 жовтня, 00:00

Необхідність такого кроку президент ФФУ Григорій Суркіс пояснив масштабністю завдань, що постали перед новим керівництвом федерації. Успішно вирішувати їх буде легшеі, якщо найширші футбольні кола країни зрозуміють і підтримають новий курс розвитку спорту номер один в Україні.

В доповіді президента ФФУ було вказано, що задля побудови насправді потужного футбольного господарства слід підняти «нові пласти» роботи, якими перед цим впритул не займалися. Основою футбольної піраміди має стати масовий футбол. Запроваджені цієї осені з ініціативи ФФУ уроки футболу в школах покликані стати одночасно і фактором виховання здорового способу життя нового покоління українців, і джерелом поповнення команд, що беруть участь у змаганнях між школами, вулицями, мікрорайонами під егідою Молодіжного футбольного союзу. Далі має бути клуб «Шкіряний мяч»; кращі гравці, виявлені на турнірах якого, поповнять талантами футбольні школи. Безумовно, що справа ця розрахована не на один рік, тому вся структура федерації має бути націлена на забезпечення футбольних команд справді кваліфікованим поповненням. Має бути удосконалений інститут збірних країни від команди 15-річних до національної збірної.

Не залишилися повз увагою і збірні команди нашої держави, яким менше, ніж за місяць, належить виборювати право брати участь у фіналі чемпіонату Європи серед молодіжних команд і фіналі Кубка світу-2002. Тренеру молодіжної збірної Володимиру Онищенку було вказано на незадовільний стан виховної роботи в команді, в результаті чого поставлено під загрозу не тільки підсумковий результат команди, а й репутацію українського футболу. Для створення найкращих умов підготовки «молодіжки» до стикових ігор із швейцарськими однолітками місцем першої гри визначено Київ, де 11 листопада відбудеться перший матч (17.00, стадіон «Динамо»). Матч-відповідь у Швейцарії пройде 14 листопада.

Найголовнішою подією, безперечно, стане двобій національної збірної України з командою Німеччини. Було підтверджено, що перша гра на Олімпійському стадіоні Києва 10 листопада почнеться о 19 годині, а не о 17-й, як пропонувала німецька сторона. Віце-президент ФФУ Лашкул повідомив, що більша частина квитків на гру Україна-Німеччина, які вже є у продажу і коштує у межах 10-20 гривень, найдорожчі — 50. Всім глядачам буде роздано спеціально виготовлені плащі синього (верхній ярус) і жовтого (нижній) кольору аби трибуни Олімпійського мали вигляд національного прапора.

І нарешті серед питань «різного» композитор Татарченко та автор тексту Вратарьов презентували створений ними гімн Федерації футболу України. Аудиторія із зрозумілих причин була не готова оцінити художній рівень цього твору. Що стосується оцінки самого факту написання гімну федерації, то тут виникають досить серйозні сумніви в його доцільності. Не можна заперечити прагнення керівництва нашого футболу привести своє господарство до міжнародних стандартів. У світі, як відомо, офіційні пісні, які можна вважати гімнами, має Ліга чемпіонів, а також кожен фінальний турнір світових та європейських першостей. Гімн чемпіонської Ліги створювався протягом п’яти років: спочатку звучали лише позивні, згодом з’явилась уся мелодія, а коли прийшов час, були додані і слова англійською мовою. Гімни ж фінальних турнірів є творами якщо не на один день, то, принаймні, не претендують на монументальність. Якщо ми підемо таким шляхом, то гімни будуть у нас писати до кожного чемпіонату країни, кожного розіграшу Кубка, благо нестачі митців, готових у короткий термін виконати таке почесне замовлення, відчуватись не повинно. Інша річ, чи варто поспішати? Ну написав поп-композитор I.Крутой гімн для команди «Шахтар» iз Донецька. І допомогло це команді, що незабаром опинилась у кризі?

Безумовно, нам потрібно багато хороших і різних пісень про футбол — дорослих, дитячих, танцювальних та урочистих. Мелодія Блантера сталінських часів, під яку досі виходять на поле футболісти незалежної України, має піти у почесну історію, разом із старим союзним футболом. Однак одразу затверджувати написану на замовлення мелодію гімном нашого футболу? Може, не варто поспішати? Гімн напише життя. І прославляти він має нові перемоги нашого футболу, яких ми так довго чекаємо і на які так сподіваємося уже у листопаді.

Заплановане на день Конгресу ФФУ велике свято у палаці «Україна» з нагоди десятиріччя самостійності нашої національної федерації, сорокаріччя першої перемоги київського «Динамо» у чемпіонаті СРСР, дев’яностоліття київського футболу буде набагато яскравішим і урочистiшим, коли до славних ювілеїв ми зможемо додати здобутки дня сьогоднішнього. А гімн може і почекати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати