Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ: «Наші випускники популяризують українське мистецтво в усьому світі»

Кафедрі фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва КНУКіМ — 40 років!
17 березня, 17:09
ОДНА З ПЕРЛИН КНУКіМ — УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДНИЙ ХОР ім. С. ПАВЛЮЧЕНКА / ФОТО АНДРІЯ СІКАНА

Днями кафедра фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв (КНУКіМ) відзначила своє 40-річчя! З цієї нагоди в Колонному залі ім. М. Лисенка Національної філармонії України відбувся святковий концерт. Подія була і ретроспективною, і перспективною, тобто з проекцією на майбутнє.

Щодо ретроспекції, то ведуча вечора, випускниця кафедри, заслужений журналіст України Олеся Білаш, наголосила, що саме із створенням 1972 року кафедри народного співу (а нині — кафедри фольклору, народнопісенного та хорового мистецтва) вперше в Україні було розпочато підготовку фахівців із вищою освітою в галузі народного музичного мистецтва. Завдяки таланту організаторів кафедри — фольклориста-музикознавця Андрія Гуменюка, хорового диригента Володимира Суржі, глибокого знавця музичних традицій Станіслава Павлюченка і багатьох інших (усіх годі перелічити), а також, ясна річ, менеджменту ректора Михайла Поплавського, кафедра стала провідною навчально-методичною структурою в системі вищих навчальних закладів культури і мистецтв. Сьогодні вона готує спеціалістів із хорового диригування (народний хор/академічний хор), народного співу, музичного фольклору.

— Це — подія не тільки для нашого університету, а й для всієї України, — говорить Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ. — Багато наших випускників підтримують і популяризують українське мистецтво як в Україні, так і в усьому світі. Вони є учасниками або керівниками хорів та фольклорних колективів чи викладачами у вишах. (Недаремно ж Михайло Михайлович постійно закликає тримати українську хвилю! — Ред.) Із цим ювілеєм вітаю студентів і випускників, чинних викладачів і викладачів минулих років! Зичу здоров’я, щастя та оптимізму. І обіцяю, що й надалі ректорат всебічно сприятиме творчій та науковій діяльності кафедри! (Між іншим, ректор КНУКіМ часто зважується на підтримку та реалізацію, на перший погляд, недосяжних ідей, які потім стають грандіозними. Згадати хоча б його дітище — Всеукраїнський дитячий телевізійний конкурс «Крок до зірок», започаткований майже 16 років тому, або найтриваліший у світі музичний телевізійний марафон національної пісні у прямому ефірі «Пісня об’єднує нас», що увійшов до Книги рекордів Гіннеса.)

Щодо проекції на майбутнє. Згадана кафедра зростила і, говорячи сучасною мовою, «продюсує» колективи, знані далеко за межами України: Український народний хор імені Станіслава Павлюченка (художній керівник і головний диригент — кандидат мистецтвознавства Олена Скопцова), Академічний хор «АNIMA» (художній керівник і головний диригент — заслужена артистка України Наталія Кречко), фольклорні ансамблі «Кралиця» і «Многая лєта» (керівники — відомі українські фольклористи-практики —заслужений працівник культури України Іван Сінельніков і Ганна Коропніченко). Серед останніх здобутків хору «АNIMA» — участь у світовій прем’єрі опери за твором Михайла Булгакова «Біг» українського композитора В. Бібка (режисура всесвітньо відомого Романа Кофмана), а також — в імпрезі «Музика з фільмів» славетного маестро, оскароносного композитора Енніо Морріконе.

Також в Україні (і не тільки) добре знані фольклорні ансамблі «Кралиця» і «Многая лєта». Українським народним пісням у виконанні «Кралиці», рукоплескали глядачі в Туркменистані й Азербайджані, Росії й Польщі, Латвії й Естонії, Норвегії й Голландії, Швейцарії й Німеччині і навіть у Південно-Африканській Республіці.

Окрема розмова про Український народний хор імені Станіслава Павлюченка, котрий гідно несе ім’я майстра, який тривалий час керував цим творчим колективом. За диригентським пультом тепер учениця відомого метра народнопісенного мистецтва — молодий і талановитий хоровий диригент, доцент Олена Скопцова. Цей колектив є лауреатом багатьох конкурсів, постійним учасником мистецьких імпрез і знаним далеко за межами України: тільки за останній рік хор двічі був у Словаччині, мав кілька гастрольних поїздок Україною, а зараз колектив готується до хорового конкурсу в Сопоті. Український народний хор імені С. Павлюченка, як і хор «АNIMA», є пропагандистом класичних шедеврів хорової музики та першим виконавцем творів сучасних авторів. Інакше кажучи, коли в країні тривають дискусії — мовляв, через відсутність передумов не всі музичні жанри розвиваються, натякаючи на преференції для популярної музики, то це не про КНУКіМ.

— Нас із вами об’єднує любов до народної пісні, — зазначає завідувач кафедри, заслужений діяч мистецтв України, доцент Наталія РЕГЕША. — Студенти й випускники кафедри роблять все для того, щоби ця любов не згасла, та гідно оберігають і розвивають пісенні традиції України!

— Прекрасний концерт! — підсумовує народна артистка України, легенда української народної пісні, професор КНУКіМ Ніна МАТВІЄНКО. — Різножанровий! Хори й ансамблі звучать професійно! А що може бути краще за злагоджене і душевне звучанням хорових і народних композицій, яким насолоджуєшся?! Пісня — це душа нашого народу, яка має звучати завжди!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати