Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАУКА

29 липня, 00:00

Корисні звички

Британські вчені з центру здорового способу життя при Університетському коледжі Лондона підрахували, щоб засвоїти корисну звичку, людині треба приблизно 66 днів (стаття опублікована в European Journal of Social Psychology). Автори дослідження запропонували 96 добровольцям протягом 12 тижнів щодня виконувати одну з трьох корисних дій: їсти на вечерю фрукти, здійснювати 15-хвилинну вечірню пробіжку або пити вітамінний напій. При цьому добровольці заповнювали спеціальні анкети. Звичка вважалася набутою, якщо виконання дії не вимагало спеціальних зусиль і не викликало внутрішнього протесту. У результаті 14 з 96 випробуваних так і не змогли подолати власний опір. Найшвидше добровольці звикли до вітамінного напою і фруктів на вечерю, а найдовше звикали до щоденної пробіжки. У середньому звички учасники експерименту набували протягом 66 днів. Саме стільки днів, підбивають підсумки вчені, людині доведеться примушувати себе виконувати щось корисне, навіть якщо не найприємніше, щоб «втягнутися». При цьому такі шкідливі звички, як куріння або вживання алкоголю, здатні сформуватися набагато швидше за рахунок «підкріплення» — збудження центрів задоволення в головному мозку.

Нещодавно впливове медичне видання American Journal of Medicine назвало чотири звички, необхідні для здорового способу життя й активного довголіття. Це відмова від куріння, щоденне споживання овочів і фруктів, дотримання оптимальної ваги й невеликі фізичні навантаження до 2,5 годин на тиждень. До найшкідливіших звичок, які передчасно руйнують організм, американські вчені віднесли зневажання імунізації за надмірної віри в чудодійну силу ліків, незбалансовану дієту, недосипання і стреси. Крім того, однією з найнебезпечніших для здоров’я була названа звичка дивитися телевізор!

Південне й північне сяйво: дві відмінності

Норвезькі астрономи виявили відмінності між північним і південним полярними сяйвами. Це свідчить про існування сезонних змін у магнітному полі Землі. Стаття дослідників з’явилася в журналі Nature, а її скорочену версію наводить видання Universe Today. Полярні сяйва є результатом взаємодії потоків заряджених частинок, що рухаються по силових лініях магнітного поля Землі, та верхніх шарів атмосфери. Традиційно вважається, що частинки розподілені рівномірно між Північною і Південною півкулями, оскільки можна вважати, що їхнє джерело лежить у екваторіальній площині магнітосфери (орієнтація цієї площини відрізняється від звичайної екваторіальної через те, що магнітні полюси Землі не співпадають із географічними). Через це сяйва майже симетричні: їхні місцезнаходження можуть відрізнятися на десяті частки градусів, однак глобальні схеми зміни інтенсивності однакові. У рамках дослідження вчені використали автоматичні камери, розташовані в полярних регіонах планети. Спостереження проводилися протягом тривалого часу. В результаті вченим вдалося встановити, що припущення про симетричність хибні. У Північній півкулі влітку вдосвіта спостерігаються регіони особливо інтенсивного сяйва. При цьому в Південній півкулі ці регіони видно зимою перед заходом.

На думку вчених, асиметрія пояснюється наявністю сезонних змін у магнітному полі. Дослідники зазначають, що подібні зміни були передбачені вже досить давно, однак їм уперше вдалося виявити підтвердження існування цих об’єктів. Зовсім нещодавно фахівцям NASA вдалося встановити, що сяйва є результатом перезамикання ліній магнітного поля у віддалених регіонах магнітосфери. Відкриття зробили завдяки використанню супутникової мережі NASA «Теміс» («THEMIS»). Раніше було відомо, що причинами виникнення полярних сяйв є так звані суббурі (substorm) — різкі викиди енергії в магнітному полі Землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати