Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не п’ю» — відповіло... нуль чоловік

Утамовуючи спрагу, пам’ятайте про імідж та здоров’я
26 травня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА / «День»

Весну-2005 ніяк не зрозумієш. Готувалися — виходячи з того, що зима була сльотлива, — до того, що позагоряти навіть у червні—липні—серпні навряд чи вийде: літні місяці будуть прохолодними. Принаймні так «говорили» народні прикмети. А тут — 32 градуси за Цельсієм! І синоптики передрікають, що, як мінімум, до кінця тижня така температура в Україні протримається. Як рятуватися? Варто відразу зазначити, що «питейні» переваги городян нерідко розходяться з тим, що радять за такої погоди лікарі. Цікаве і, головне, характерне дослідження викладено на одному з «пивних» сайтів (beermir.com.ua). «Скільки пива ви випиваєте за тиждень?» — запитали адміністратори ресурсу. «Не п’ю» — відповіло… нуль чоловік. «Не рахую» — відповіло стільки ж. Близько двох літрів випиває 6% відвідувачів сайту. Два—п’ять літрів пива на тиждень споживає 46% респондентів. Героїчно «заливає» в себе 5,5-8 літрів на тиждень близько 13 відсотків опитаних. А 26% — і взагалі б’ють усі рекорди: 8,5-11 літрів!

Однак сказати, що у спекотну, і не дуже, пору співвітчизники в основному віддають перевагу саме цьому напою, буде не зовсім коректно. Середньостатистичний українець споживає всього 30 літрів пива на рік, у Росії його випивають уже сьогодні по 40 літрів, у Болгарії, Угорщині, Румунії — до 60, у Чехії — 120, у Баварії — 220 літрів.

Утім, фахівці не вважають хмільний напій доречними для втамування спраги. Завідуючий кафедрою гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця Віктор Ципріян говорить, що у спекотну пору краще вживати мінеральну воду (хоч вона, як показують спостереження, за симпатіями поступається солодкій). «Мінералка» за рахунок великого вмісту в ній солей утримує воду в крові та сповільнює подальше настання спраги, на відміну від дистильованої або прісної води. Лимонад же, наприклад, залишає солодкий присмак, який відразу ж провокує повторне «водопиття». Крім цього, лікарі радять у спекотні дні пити маленькими ковтками, вживати якомога більше фруктів та овочів і не втамовувати спрагу алкогольними напоями — вони сприяють обезводненню організму та згущенню крові. Варто також враховувати власні діагнози, адже захворювання серцево-судинної системи, а також ниркова недостатність передбачає істотне скорочення кількості рідини, яку можна вживати за день. За нормою, для здорової людини її розраховують як 30 мл на кілограм ваги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати