Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Обрані часом»

У Львові представили виставку живопису Володимира Слєпченка
18 травня, 17:52

Нещодавно «День» розповідав про міні-експозицію знаного в Україні і за її межами Майстра Володимира Слєпченка, яка мала назву «Обличчя війни» і яку представляли до Великодня у храмі Священномученика Климентія Шептицького (див. публікацію «Я малював, а руки тремтіли» від 23 квітня 2022 року).

А від учора вже й інша виставка цього художника є – в Музеї Митрополита Андрея Шептицького (вул. Кривоноса, 1), про що зазначають у соцмережах директор музею отець Севастьян Дмитрух та арт-менеджер музею Ірина Гірна.

«Сьогодні в Україні, як і в 150-х інших країнах світу, – День музеїв. Ми вітаємо всіх музейників та тішимося, що щодня наш музей розвивається, наша команда міцніє та росте, а водночас живе та кріпне справа Митрополита Андрея. У День музеїв усі музейні установи світу намагаються бути ще більше доступними та гостинними. Ми також щиро запрошуємо Вас до нас на виставку живопису Володимира Слєпченка «Обрані часом». Її відкрили буквально вчора (17 травня. – Т.К.)».

Працівники Музею Митрополита Андрея Шептицького складають величезну подяку Володимирові Слєпченку за майже сім десятків робіт із серії «Славетні українці», які він напередодні Дня музеїв подарував Музею Митрополита Андрея Шептицького.

Також у дописі зазначено, що ще частину своїх робіт автор планує передати Музею сучасного мистецтва, який постане у відбудованому Маріуполі. Загалом на виставці представлено 60 полотен художника. Це картини 1991–2022 років, об’єднані у проєкти і цикли.

1

2

3

4

5

6

7

На чільному місці роботи, створені Майстром в часі найактивнішої фази загарбницької рашистської навали в Україні.

У музеї особливо наголошують на тому, що від початку російсько-української війни виставка «Обрані часом» є однією з найбільших, де презентували унікальні й оригінальні роботи знаного у світі художника.

Довідково:

Володимир Слєпченко – художник, графік, монументаліст і майстер психологічного портрета. Народний художник України. Певний час жив у Львові. Згодом переїхав до Києва.

Працює у мистецькому напрямі романтичного символізму, винайшов власну авторську техніку й унікальний власний стиль «Артлайн» (мистецтво лінії). Серед основних творів художника – сюжетні картини історичної тематики від епохи Трипілля до сьогодення: «Відродження», «Подай Господи», «Велике Хрещення», «Нестор літописець», триптих «Скіфія», «І вічний бій», «Недоспівана пісня Мазепи», «Трипілля і трипільці» та ін.

Створив цикл робіт «Шевченкіана», живописні серії «Рожаниця», «Відгомін прадавніх часів України», «Мелодії старого міста», «Київ як портрет».

З 2011 року працює над проєктом «Обрані часом», до якого входять серії «Галерея портретів славетних українців», «Генії світової цивілізації», «Літературна еліта України». Написав цикли робіт «Паралельні світи», «Революція Гідності», «Обличчя війни» та інші. Одна з цих серій, «Літературна еліта України», є в постійній експозиції Національного музею літератури України в Києві з 2017 року.

Твори Володимира Слєпченка зберігаються в музеях і приватних колекціях мистецтва в Україні, Греції, Канаді, Німеччині, на Мальті, в Італії, Південній Кореї, Словаччині, Ізраїлі та в інших країнах.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»

Фото з ФБ-сторінки Музею Митрополита Андрея Шептицького

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати