Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олімпійський вогонь буде «розіграний» у реаліті-шоу

02 червня, 00:00

Без сумніву, всі пам’ятають свято естафети Олімпійського вогню, яке проходило минулого року в Києві. Безпрецедентна акція мала всі шанси стати головною масовою подією минулого року. І навіть незважаючи на те, що пізніше інша «акція» її затьмарила масштабами й антуражем, усе одно вона залишила незгладимий слід у серцях багатьох. Спортсменів і простих людей, які несли головний релікт олімпіади.

Утім, для ностальгії просто немає часу. Як і минулого року, компанія «Самсунг Електронікс Україна» знову заявила про те, що в Києві будуть відібрані кандидати для унікальної можливості нести Олімпійський вогонь. Щоправда, цього разу не по території України, а в Італії, де через півроку відбудеться зимова Олімпіада. З 1900 факелоносців, які доставлять вогонь до Турiна, буде й дванадцять представників України. Серед них — журналісти, одна знаменитість, кілька представників компанії — організатора проекту. Але головна інтрига полягатиме в тому, що ще одна п’ятірка буде відібрана серед «звичайних незвичайних» людей, як наз ивають їх організатори проекту. На прес-конференції, що відбулася днями, офіційні особи «Самсунг Електронікс Україна» розповіли про те, що взяти участь у конкурсі за право стати факелоносцем може будь- яка людина. Конкурс проходитиме в два етапи. Перший — треба відіслати есе-рекомендацію на електронну або звичайну адресу компанії, в якій лаконічно сформулювати свої погляди на олімпійський рух, його основні принципи й чому саме ви або ваш знайомий гідні ці принципи проповідувати. Власне, перший етап уже розпочався 23 травня й триватиме до 20 червня.

Але найцікавіше буде далі: з 27 червня 25 найпереконливіших «літераторів», яких відбере журі, буде розділено на п’ять груп по п’ять людей. Натяк на п’ять олімпійських кілець. На цьому етапі до конкурсу підключиться канал ICTV, який у режимі реаліті-шоу, але «з високою соціальною планкою» транслюватиме п’ять різноманітних конкурсів, які підтверджуватимуть або спростовуватимуть високий олімпійський дух їхніх учасників. Відповідаючи на запитання «Дня», що це будуть за конкурси й у якому форматі вони транслюватимуться по ICTV, генеральний директор каналу Олександр Богуцький зазначив, що відчуття причетності до свята буде й у всіх нас: спостерігаючи за командами, ми зможемо голосувати за них за допомогою sms-повідомлень. До речі, ціни на короткі повідомлення будуть стандартними, а не дві-три гривні, як це прийнято в різноманітних інтерактивних «лохотронах». До визначення складу команд буде залучений психолог, який складе п’ятірки за принципом психологічної сумісності. Голосувати ми будемо не за одного учасника, що сподобався, а за цілу команду (знов-таки виходячи з олімпійських принципів). Про конкурси поки говорити рано. Відомо лише, що вони будуть на різні теми, завуальовані в розпливчасті формулювання «на знання олімпійських ідеалів». Главою журі конкурсу став наш знаменитий земляк, 35-разовий рекордсмен світу, олімпійський і багаторазовий чемпіон світу Сергій Бубка.

Наш прославлений стрибун з жердиною розкрив і деякі секрети МОК, до якого він багато років входить. Зокрема Бубка розказав, що організація естафети Олімпійського вогню в Києві була однією з найкращих у світі, й МОК з упевненістю пообіцяв, що практика естафети тепер стане для Києва традиційною. Наш бігун здійснював почесну процедуру факелоносця тричі. І, до речі, всі три рази вже після своєї перемоги в Барселоні-92. «Нести факел — як готуватися до рекордного стрибка», — говорить Сергій Бубка. — Схожими були й відчуття минулого року у Олександра Богуцького, який, готуючись до естафети, три місяці примушував себе бігати вранці. Коли відповідальність за весь Олімпійський вогонь зосереджена у твоїх руках, це словами описати неможливо, стверджує він. Проте повторно бігти Богуцький і багато інших не зможуть. Почесна місія, за деякими винятками, покладається на людину тільки один раз. Факел важитиме 3 кг, а учасників для конкурсу відбиратимуть лише з 10-річного віку. Верхня вікова планка не передбачена.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати