Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про одну з граней Олени Кульчицької

У Львові триває виставка її зарисовок народного одягу
20 вересня, 09:28
«ЯРМАРОК У КОСОВІ», 1908 р.

«У цьому будинку в 1938 — 1967 роках жила й творила народний художник Олена Кульчицька», — напис на меморіальній табличці при вході до непримітного львівського будинку. Саме тут ось уже майже півстоліття знаходиться художньо-меморіальний музей художниці, котра понад сто років тому, як вихор, увірвалася в чоловіче художнє життя Львова і стала першою жінкою, яка отримала мистецьку освіту на теренах Галичини. Мова йде про Олену Кульчицьку — українського графіка, ілюстратора, майстра декаративно-ужиткового мистецтва, педагога та громадського діяча, авторку понад 4 000 художніх творів.

До 140-річчя від дня народження Олени Кульчицької тут організували виставку, про яку «Дню» детально розповіла завідувачка музею Любов КОСТЬ: «Кожного року ми тут облаштовуємо виставки, на яких демонструємо окремі сторінки творчої діяльності Олени Кульчицької. Вона була дуже багатогранна, адже працювала в малярстві, графіці, живописі, декоративно-ужитковому мистецтві... Її багатогранність дає підстави для того, щоб щороку організовувати виставки, де можна було б представити окремі грані її творчого обдарування...

Виставка виникла на основі нашого наукового опрацювання великої серії народного одягу, який Олена Кульчицька створила протягом 1910 — 1953 років, куди входили й акварельні, і графічні замальовки, над якими вона працювала тривалий час. Ця збірка зберігається у Львівському національному музеї. Усю спадщину Кульчицька заповіла нинішньому Національному музею імені Андрея Шептицького. Із великої спадщини художниці ми виокремили її роботи, присвячені темі народного одягу.

«МОЛОДА У ВЕСІЛЬНОМУ ВІНКУ» (С. ТОРКИ, ПЕРЕМИСЬКИЙ ПОВІТ, ПІДКАРПАТСЬКЕ ВОЄВОДСТВО, ТЕПЕР — ПОЛЬЩА), 1933 р.

На виставці роботи представлені по регіонах, як їх класифікувала Кульчицька. Тут і Лемківщина, і Волинь, і Поділля, і Львівщина, і Гуцульщина. Олена Львівна охопила всю етнографію Західної України. Представлені різні типи і зразки народного одягу: і чоловічий, і жіночий, і зимовий, і літній, і святочний, і буденний. Цінність цих малюнків величезна, оскільки ми можемо побачити і найдавніші зразки одягу, і працю Олени Кульчицької як художника-аквареліста. Переглядаючи її роботи, ми можемо говорити не лише про народний одяг, а й загалом про портрет тогочасної молодої українки.

Ця виставка — частина більшого проекту-альбому, над яким ми працюємо ось уже два роки.

У 1959 році Кульчицька ще при житті видала альбом, який називається «Народний одяг західних областей України», куди увійшли 74 авторські позиції, які вона розробила на основі зарисовок, виконаних у 1920 — 1930-х роках. Повна серія налічує 426 одиниць.

Проект, над яким працюємо, — це частково перевидання альбому 1959 року, а також усі доповнення з наших фондів. Це буде друга частина альбому — першу частину «Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво» у 2013 році видало друком видавництво «Апріорі». Якщо нам вдасться реалізувати наш проект, він буде дуже великою допомогою для науковців. Сподіваємося, що альбом буде видано наприкінці року».

На відкриття виставки завітало чимало відвідувачів — частині з них навіть довелося стояти в черзі, аби зайти в кімнатки, де було розгорнуто експозицію. Серед відвідувачів була художниця Дар’я Туманова, яка поділилася: «Виставка мене насправді вразила. Я сама закінчувала коледж декоративного й ужиткового мистецтва імені Івана Труша, але насправді багато матеріалу нам не давали. Це все для мене нове і дуже цікаве. Цю народну культуру ми не можемо втратити. Це історично і художньо дуже цікаві роботи».

Виставка триватиме у Львівському художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької включно по 30 листопада.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати