Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Простір для припущень

У Києві, Одесі, Харкові, Львові та Вінниці демонструють «Ретроспективу Алекса ван Вармердама»
25 квітня, 16:50
«ШНАЙДЕР ПРОТИ БАКСА» — ЦЕ ТРИЛЕР-КОМЕДІЯ ПРО ДВОХ... НАЙМАНЦІВ, УБИВЦЬ-ПРОФЕСІОНАЛІВ. ХТО КОГО «ПЕРЕГРАЄ»? / ФОТО З САЙТА AFISHA.UA

За програмою «Тиждень Нідерландського кіно» можна побачити вісім фільмів відомого кінорежисера Вармердама: «Шнайдер проти Бакса» (2015), «Борґман» (2013), «Останні дні Емми Бланк» (2009), «Офіціант» (2006), «Малюк Тоні» (1998), «Сукня» (1996), «Мешканці півночі» (1992) і «Абель» (1986).

Алекс ван Вармердам — культовий артхаусний нідерландський режисер, актор, сценарист, продюсер і композитор. Він також є автором сценарію та актором практично у всіх своїх фільмах, де грає головних героїв. Уже понад 30 років він працює у кінематографі, володар престижної «Нагороди принца Бернхарда» за внесок у культуру Нідерландів.

Вармердам має свій оригінальний режисерський стиль, який не сплутаєш з іншими роботами кіномитців. У його стрічках іронія та абсурд, сатира і чорний гумор поєднані в цікавих поворотах сюжетів картин. Завдяки своєму неординарному стилю Вармердам посідає чільне місце не тільки у нідерландському, а й у світовому кінематографі. В одному з інтерв’ю режисера запитали, як йому вдається змушувати глядачів повірити персонажам. «Все починається з кастингу. Я відразу вибираю акторів, що не переграють, — зізнався Алекс ван Вармердам. — Свого часу Жан Габен повчав: «Ніколи не торкайся свого обличчя» (як Марлон Брандо, якого я терпіти не можу!). Це не догма, але насправді майже догма, якою я керуюся під час зйомок. Мені хотілося, щоб кожна моя стрічка залишала простір для домислів і припущень...

Ретроспектива Вармердама відбувається за сприяння Посольства Нідерландів в Україні та Molodist Kyiv International Film Festival. Фільми можна побачити у Києві (кінотеатр «Київ»), Одесі («Інотеатр»), Харкові (кінотеатр «8 1/2»), Львові («Палац мистецтв») та Вінниці (кінотеатр «Родина»).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати