Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спочатку був бал

Завтра відкриється 140-й концертний сезон Національної філармонії України
16 вересня, 00:00

Ювіляри стартують урочисто. Буде виконано Дев’яту симфонію Бетховена за участю міжнародної команди: Симфонічного оркестру філармонії, капели «Думка» і зарубіжних солістів. Уперше такий масштабний концерт відбудеться на київських підмостках. Це спільний творчий проект нашої філармонії, Фонду сприяння розвитку мистецтв, посольств Італії, Німеччини та Франції в Україні.

Іменинники відлік знаменної дати ведуть із 1863 року, коли було створене Київське відділення Імперського російського музичного товариства. Батьками-засновниками стали суспільні діячі та музиканти: Пфеніг, Лисенко, Селецький, Богданов. За проектом архітектора Володимира Миколаєва побудували будинок Купецьких зборів (тепер це будівля Національної філармонії України). Тут почали проводити бали, благодійницькі лотереї, літературні та музичні вечори, що здобули популярність у киян. Музиканти високо оцінили чудову акустику залу. Тут виступали великі майстри: Шаляпін, Собінов, Нежданова, Рахманінов та ін. Одну з яскравих сторінок у філармонічній історії написав основоположник української професійної музичної культури, композитор Микола Віталійович Лисенко, чиє ім’я з 1962 р. носить Колонний зал. Наприклад, Святослав Ріхтер, приїжджаючи до Києва, ставив умову, що він виступатиме тільки в філармонії. Акустичними можливостями залу захоплювалися скрипаль Давид Ойстрах і віолончеліст Мстислав Ростропович. У різні роки тут відбувалися тріумфальні концерти Лева Ревуцького, Ренгольда Глієра, Володимира Горовиця, Арама Хачатуряна, Бориса Гмирі, Сергія Прокоф’єва, Анатолія Солов’яненка, Еміля Гілельса, Стефана Турчака, Євгена Свєтланова, Дмитра Шостаковича, Марії Бієшу, Івана Козловського, Вікторії Лук’янець та інших видатних діячів мистецтва.

Примітно, що свій ювілей одна з найстаріших концертних організацій нашої столиці розпочне Декадою філармонічного мистецтва. Арії з опер виконає соліст Національної опери України і Великого театру Тарас Штонда. Нові програми підготували: квартет баяністів (керівник Сергій Грінченко), солісти Лідія Кондрашевська, Валерій Буймистер й інші артисти філармонії. Поетично-музичну виставу «Гайдамаки» (за однойменною поемою Тараса Шевченка) виконають Анатолій Паламаренко, Естрадно- симфонічний оркестр, Чоловіча хорова капела ім. Ревуцького.

Дмитро ОСТАПЕНКО, генеральный директор фiлармонiї:

— У цьому сезоні ми продовжимо абонементські вечори, які полюбилися слухачам. Вісім концертів пройдуть у програмі «Скрипкова музика». Відбудуться виступи Камерного оркестру «Московія» (диригент Едуард Грач), струнного квартету ім. Глінки, солістів Ліани Ісакадзе, Мирослави Которович, Вадима Бродського, Максима Федорова, Гайк Казизяна, Графа Муржі. Абонемент «Мистецтво фортепіанної гри» розпочнемо концертом Міжнародного фестивалю «Володимир Крайнєв запрошує». Прозвучать твори Сергія Рахманінова в інтерпретації молодих і самобутніх піаністів: Ігоря Четуєва (Україна), Мішель Дальберто (Франція) та Аяко Уєхари (Японія). Відбудуться зустрічі з Володимиром Віардо (США), Павлом Нерсеяном, Вадимом Руденком і Денисом Мацуєвим (Росія), Віталієм Самошком (Бельгія). А у рамках абонемента «Чарівна гітара» пройдуть концерти квартету «Київ», Євгена Фінкельштейна, Дмитра Ілларіонова та Павла Хлоповського (Росія), Євгена Гридюшка (Білорусь), Володимира Доценка (Україна). Меломанам підготували приємний сюрприз — абонемент «Симфонія ХХ століття». У ньому буде представлено музику українських та зарубіжних композиторів: Стравінського, Равеля, Станковича, Майбороди, Шнітке, Сильвестрова, Скорика. Це презент від наймолодшого колективу філармонії — Симфонічного оркестру (керівник Микола Дядюра), створеного 1995 р. Потенціал музикантів дуже великий. За короткий термін вони зуміли завоювати авторитет не тільки в Україні, а й за кордоном. Багато гастролюють. Наприклад, із 18 по 31 серпня оркестр брав участь у Міжнародному музичному фестивалі, який проводиться уже 37-й раз у старовинному абатстві Ля Шез-Дьє. Наших музикантів запрошують на цей форум вже втретє. Вони виконували твори Чайковського, Рахманінова, Масканьї, Верді, Бетховена, Берліоза. Судячи з відгуків французької преси, наш колектив виступив чудово.

У Колонному залі ім. Лисенка діє музей. Один із експонатів — географічна карта світу під назвою «Творчий всесвіт Національної філармонії України». На ній кольоровими крапками відзначено ті країни і міста, де виступали наші артисти. Тільки зарубіжних столиць понад 130. А на нашій сцені виступають кращі музиканти і колективи із Великої Британії, Італії, Туреччини, Іспанії, Німеччини, США, Франції, Китаю, Польщі, Ізраїлю, Японії. Це стає можливим завдяки співпраці з іноземними посольствами в Україні та культурними центрами різних країн.

Проводитимемо творчі звіти обласних філармонічних колективів. Традиційно запросимо публіку до Колонного залу на Міжнародний фестиваль «Київ-Музик-Фест». Новими програмами порадують меломанів Національний симфонічний оркестр України під керівництвом Володимира Сіренка, Капела бандуристів (диригент Микола Гвоздь), Національний оркестр народних інструментів (керівник Віктор Гуцал) тощо. Пройдуть Дні культури Німеччини, Франції, кримськотатарської культури. До ювілею підготували книгу «Зоряний шлях Національної філармонії Україні. Історія. Минуле. Сучасне» (автор Є. Яворський).

У листопаді Київський камерний оркестр відзначатиме своє 40-річчя з дня створення. Диригент і художній керівник колективу Роман Кофман не тільки прийме привітання, а й виступить зі своїми підопічними зі святковою програмою. У цьому сезоні Роману Ісааковичу доведеться нелегко. У Німеччині він підписав п’ятирічний контракт і сьогодні очолює Боннську оперу та Бетховенський симфонічний оркестр, але й зі своїм улюбленим дітищем — Камерним оркестром — не розлучається. Адже з ним пов’язані 13 років плідного творчого життя.

Роман КОФМАН:

— Ситуація напружена. Раніше я мав тільки два зарубіжні контракти: з Сеульським оркестром та Польським оркестром філармонії ім. Падеревського (Бидгощі). Тепер має бути дуже серйозна робота в Німеччині. Потрібно представити дві опери, підготувати концертні програми. Для мене сезон буде експериментальним. Керівництво Національної філармонії України пішло на ризик. Я намагатимуся не підвести й усюди встигати. Якщо зможу підтримувати Київський камерний оркестр у хорошій формі, то ми продовжимо наш союз. Принаймні, я маю намір виступати в Україні досить часто.

1 жовтня у Києві відбудеться науково-теоретична конференція, присвячена 140-річчю філармонічної діяльності. Тут зберуться відомі композитори, диригенти, вокалісти і музикознавці з різних регіонів нашої країни, а також гості з близького і далекого зарубіжжя. Судячи з планів, у ювілярів буде насичений творчими подіями сезон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати