Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такі спільні справи дозволяють нам називатися людьми»

Благодійники подарували свято підопічним семи психоневрологічних інтернатів на Закарпатті
12 грудня, 17:00

Замість запланованих поїздок до двох закладів і трьох сотень подарунків, волонтерам упродовж кількох днів вдалося відвідати 7 інтернатів і роздати понад тисячу святкових пакунків.

Ініціював благодійну акцію, яку сьогодні у соціальних мережах закарпатці називають чи не найважливішою благодійною подією року, голова правління правозахисного фонду «Розвиток» Олег ГРИГОР’ЄВ, за сприяння Руху підтримки закарпатських військових.

У соціальних мережах волонтери анонсували два дні збору коштів, які планували спрямувати на придбання подарунків для підопічних психоневрологічних інтернатів. За дві доби на картку з приміткою «інтернат» було переказано понад 22 тисячі гривень. Це дало можливість волонтерам придбати подарунки і відвідати замість двох аж сім закладів, передавши 1038 святкових пакунків. 

«Люди, яких ми вітали, дорослі й діти, які майже все життя проводять у психоневрологічних інтернатах — глибоко самотні, невидимі для суспільства. Зовнішній світ часто для них закінчується межами власної кімнати. Вони замкнуті у собі, бідні на емоції, мають сильну психічну депривацію. У них не звичні для вас усмішки, проте вони справжні, відкриті й щирі. До глибини проймає усвідомлення, що люди, позбавлені любові з дитинства, готові щиро з вами нею ділитися. Насправді подарунок, який вони отримують від вас — це не тільки цукерки з фруктами, а набагато цінніше, те, що можуть дати всі, а не кожен готовий — увагу і небайдужість. Гострий дефіцит у таких закладах», — написав у зверненні на «Фейсбуці» пан Олег.

«Протягом візитів підопічні інтернатів дарували Миколаю вишивки і малюнки, співали пісень, а деякі директори інтернатів відмовлялись брати подарунки, поки ми не подивились святкові виступи, які підготували для нас. Окремо хочеться подякувати директорам інтернатів, які прагнуть зробити підопічних відкритими для суспільства і не боятися озвучувати проблеми. За те, що кожного дня вони дарують частинку власного серця своїм підопічним», — розповів волонтер.

Рух підтримки закарпатських військових сьогодні на Закарпатті став чи не одним із найяскравіших осередків благодійництва. Велика кількість волонтерів, які входять до Руху, є також волонтерами в багатьох інших та найрізноплановіших течіях добра. РПЗВ знають, він має великий індекс довіри у суспільства, саме тому часто долучається й до ініціатив, які не стосуються підтримки армії конкретно, але дуже важливі для становлення України як демократичної країни, яка дбає про кожного свого громадянина.  

«При обговоренні однієї з акцій одна з наших меценатів, ресторатор, озвучила цю чутливу тему підопічних спеціалізованих інтернатних установ. І ми за неї вхопились. Тоді частину зароблених коштів ми вирішили передати на потреби спецзакладів. З цього почався флешмоб добра і його результат за два з половиною дні — сума, яка дозволила перекрити 7 інтернатів. І гроші продовжують надходити, тому це лише початок. Це надзвичайно емоційно, такі спільні справи дозволяють нам називатися людьми. У цьому напрямку у нас є ще одна мета. Багато підопічних цих інтернатів, як ви бачите, прикуті до ліжок. В усьому світі полегшує роботу доглядальниці/медсестри/вихователя багатофункціональне медичне ліжко. Для України це теж, дякувати Богу, уже не новина, але й не пачка підгузків. Є Благодійний Фонд «Міжнародна Асоціація Підтримки України», який, серед іншого, займається пошуком і доставкою таких ліжок в Україну. Сьогодні ціна питання 100 тисяч гривень. За ці гроші можна привезти до півсотні ліжок з Європи. Вони в хорошому стані і прислужаться в наших інтернатах ще довго. Саме тому я хотіла б публічно звернутися до людей, які можуть пожертвувати більше, ніж вартість горнятка кави. До наших народних депутатів від Закарпаття, бізнесменів. Ми будемо вдячні за вашу любов до рідного краю, тільки разом ми сила!», — прокоментувала «Дню» голова Руху підтримки закарпатських військових Галина Ярцева.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати