Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тютюн та інтелект

Чим більше цигарок, тим нижчий IQ
08 квітня, 00:00

До відомих згубних властивостей паління додалася ще одна: виявляється, воно різко зменшує коефіцієнт інтелекту. За останні роки вчені довели, що тютюн провокує серцево-судинні захворювання й недуги дихальної системи, викликає декілька видів раку, уповільнює розвиток дітей батьків, які палять, погіршує нюх і смак... Нещодавно ізраїльські вчені з’ясували, що він іще й негативно впливає на рівень інтелекту, пише inopressa.ru. Працівники медичного центру «Шеба» (Тель-Авів) обстежили 20 тисяч хлопців віком від 18 до 21 року й з’ясували, що в тих, хто викурює до пачки цигарок на день, коефіцієнт розумового розвитку (IQ) нижчий, ніж у тих, хто не палить. І чим більше цигарок хлопець викурює, тим гірші його розумові здібності. Якщо в тих, хто не палить, IQ у середньому дорівнював 101 бал, то у типового курця він знижувався до 94, а в тих, хто викурював більш ніж пачку на день, не перевищував 90.

Важливим доказом стали результати дослідження близнюків, які часто застосовуються у подібних порівняльних проектах. У них дані IQ-тестів чітко розрізнялися залежно від того, палили вони чи ні. Брати, які не палили, показали значно кращі результати, ніж ті, що палили. І якщо в усіх інших випадках можна було передбачити, що зв’язок між палінням і коефіцієнтом інтелекту зворотний (тобто менш розвинені люди частіше обирають куріння, ніж розвиненіші інтелектуально), то у випадку з близнюками цей аргумент не працює. Як правило, від природи розумові здібності у них бувають однаковими.

Причиною різкого погіршення інтелекту курців, швидше за все, є те, що їхній головний мозок отримує недостатньо кисню. Він споживає левову частину кисню, що потрапляє до організму, — до 25%, особливо в моменти інтенсивної розумової роботи. Хоча його маса становить усього 2,5% від усієї маси тіла людини. А тютюновий дим об’єм вдихуваного кисню різко скорочує. Окрім цього, до мозку потрапляють 4000 хімічних сполук, 30 з яких є особливо отруйними. Аміак, ацетон, бензол, метанол, пестициди, полоній, сірководень, синильна кислота, вуглекислий газ, формальдегід, бензпірен, дибензпірен — це далеко не повний список.

Після потрапляння сигаретного диму до легенів уже через сім секунд до головного мозку потрапляє й нікотин. Спочатку він може трохи простимулювати його роботу, але далі настає зворотний ефект — спад розумової та фізичної активності. 1—2 пачки цигарок містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує лише те, що ця доза вводиться в організм не одразу, а частинами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати