Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Чернівцях – новий музей

Історик: «Зараз за предметами старовини триває справжнє полювання»
09 грудня, 16:01
ФОТО АВТОРА

У Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича відкрили Музей етнографії та стародавньої історії. В експозиції — колекції місцевих археологічних знахідок, знаряддя праці та предмети побуту кінця XIX — початку XX століття, нумізматична колекція, писанки, вишиті рушники та сорочки з різних територій Північної Буковини, автентичний одяг мешканців передгір’я і гірських районів області.

«Частину експонатів нам подарував музей старожитностей історичного факультету ЧНУ, іншу — зібрали самотужки, що на сьогодні є дуже проблемним, — розповідає директор музею, кандидат історичних наук Іван Сандуляк. — Навіть найбільш віддалені села швидко осучаснюються, внаслідок чого предмети старовини масово втрачаються. Тому за тими, які ще в кого-небудь збереглися, триває справжнє полювання. Коли під час експедицій дісталися села Шепіт, що майже на самому вершечку Карпат, місцеві мешканці розповідали, як за день до нас їх навідав десант мисливців за старожитностями аж зі Львова. Вони не лише методично обійшли хату за хатою у селі, а й дісталися всіх довколишніх хуторів». Попри це, крім експонованих на відкритті музею раритетів, працівникам ЧНУ вдалося віднайти наразі ще не представлені через потребу реставрації старовинний ткацький верстат, старі жорна тощо.

За словами проректора ЧНУ Петра Фочука, у рамках фінансованого ЄС проекту подібний до музею ЧНУ музейний заклад паралельно створили в університеті румунського міста Сучава, який є центром Південної Буковини. Тож туристи з експозицій обох музеїв зможуть скласти цілісне уявлення про життя і побут населення всієї Буковини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати