Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Велике мистецтво в малому Браїлові

Як «Чайковський Music Day» зібрав зірок класичної музики, опери та балету
06 вересня, 13:53

Цьогорічний Міжнародний фестиваль імені Петра Чайковського та Надії фон Мекк, який традиційно проводять на Вінниччині, набув чималого масштабу. З 31 серпня по 4 вересня він тривав у концертній залі Вінницької обласної філармонії. А завершився грандіозним «Чайковський Music Day» у селі Браїлів, на території колишнього маєтку відомої меценатки Надії Філаретівни фон Мекк, яка впродовж свого життя підтримувала Петра Чайковського. Саме в Браїлові композитор написав щонайменше п’ять творів, серед них відомі в усьому світі «Орлеанська діва» та «Збулося на балу це» («Средь шумного бала» – рос.).

Ідея повернути велике мистецтво у мале село належить народній депутатці Ірині Борзовій та начальниці управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики вінницької ОДА Ользі Дерновій. За її словами, провести масштабне свято класичної музики у Браїлові запланували ще минулого року, Але, на жаль, розпочалася епідемія коронавірусу і подію вирішили перенести. Цього року її приурочили до 30-річниці незалежності України. Фестиваль мав на меті не лише познайомити широку аудиторію зі зразками високого мистецтва, а й об’єднати найкращих музикантів та вокалістів на одній сцені.

«Цього року ми дещо змінили формат заходу. І хоча фестиваль проходив у незвичні терміни, але за кількістю репертуарних прем’єр він став чи не найяскравішим за останні роки. Склад учасників – «all stars» української академічної сцени, тобто більше 250 артистів були задіяні у фестивальних концертах усіх днів, – розповідає Ольга Дернова. – Та головною мистецькою подією став «Чайковський Music Day» у селі Браїлові. На концерт у парку зібралися тисячі людей. Для них класичні твори виконували симфонічний оркестр Вінницької обласної філармонії імені М.Д. Леонтовича, камерний оркестр «Арката», камерний хор «Леонтович-капела». Неймовірним був виступ лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, народного артиста України, легендарного басу – Анатолія Кочерги. Та особливо Браїлів вразив балет Чайковського «Лебедине озеро» у виконанні академічного симфонічного оркестру Хмельницької обласної філармонії, Українського балету театр «Прем’єра», солістів Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької».

Окрім насиченої основної програми, відвідувачам фестивалю були запропоновані історичні фотозони, виставки образотворчого мистецтва, музичних інструментів з фондів обласного краєзнавчого музею, поетичні локації, майстер-класи з хореографії, містечко для дитячих розваг, фуд-корти та кіно під відкритим небом.

Як писав «День», https://day.kyiv.ua/uk/news/140517-na-vinnychchyni-rozpochynayutsya-dni-chaykovskogo історія фестивалю розпочалася ще у 1998-му році в Браїлові, де з 1993-го проводилися Дні Чайковського. Тоді вирішили, що фестиваль на честь великого композитора має охопити усю Вінниччину, а його твори мусять звучати на різних локаціях. У ньому традиційно беруть участь професійні виконавці з України та світу. Останні 20 років фестиваль має статус міжнародного.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати