Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зробіть відпочинок безпечним!

Як захиститися від укусів кліщів?
26 травня, 00:00

Надворі жарко, вдома не всидиш, так і тягне поближче до лісу чи річки. Але щоб не зіпсувати собі відпочинок та здоров’я, потрібно не забувати про «братів наших менших», наприклад... кліщів, які нині дуже активізувалися. Укуси цих тваринок краще попередити, ніж потім мати проблеми, пов’язані з ускладненням здоров’я. Як стверджують лікарі, укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Лікарі застерігають, що якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до враження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, навіть спричинити інвалідність. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Цей вірус потрапляє до людини від іксодового кліща, який нападає прямо із землі або з кущів чи високої трави. До речі, інфікуватися людина може не лише коли кліщ безпосередньо присмоктався до тіла людини, а також якщо людина випадково його розчавила чи почухала місце укусу. За даними МОЗу, в Україні місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються майже щорічно в АР Крим та Волинській області.

Третя хвороба, на яку може захворіти людина від укусу кліща, — марсельська гарячка. Нею можна заразитися через укуси інфікованого південного собачого кліща. Випадки захворювання на марсельську гарячку в Україні реєструються на території АР Крим.

Тож не зайвими будуть поради, як уберегтися від укусів кліщів, якщо людина зібралася на природу. Медики радять вдягти на голову капелюх чи кепку, світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, — аби легше було помітити кліщів. Варто через певний час оглядати себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Також це треба зробити вдома (кліщі часто чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу). Якщо вирішили зробити привал, то слід це місце звільнити від сухої трави, гілок, хмизу.

А щоб гарантія була стопроцентною, не треба забувати про ефективні фармакологічні препарати. Найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів (препарати містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці: «Гал-РЕТ» (Росія), «Бібан» (Словенія), «Діптерол супер спрей» (Хорватія). На ринку захисних препаратів відомі також «Ретамід тайговий», «Москітол антикліщ», «Гардекс антикліщ», «ДЕФІ-Тайга», «ОФФ! Екстрім», «ДЕТА-ВОККО»).

І все ж таки якщо ви побачили, що до вашого тіла присмоктався кліщ, потрібно негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо ж людина не має такої можливості, то лікарі радять наступне. Потрібно змастити кліща олією (але не заливати, щоб він не задихнувся) і повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща ранку треба дезинфікувати розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його потрібно видалити стерильною голкою. Також лікарі радять протягом двох тижнів щоденно вимірювати температуру тіла й у разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі звернутися до лікаря.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати