Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Микільський тупик»

Філософська дискусія на тлі скандального будівництва у Києві
15 вересня, 11:41

Біля житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» ми з активістами громадської організації «Микільська Слобідка» та прес-секретарем корпорації «Укрбуд» Глібом Шемовнєвим зустрічаємось у сірий, вітряний і холодний день. Розмова у нас вийшла теж не надто весела.

«Для «Укрбуду» це унікальний проект, бо це єдиний випадок, коли ми є власниками землі — тепер, після отримання нового дозволу, — розповідає  Гліб Шемовнєв. — Найчастіше забудовники, принаймні «Укрбуд», намагаються не втягуватися у земельні відносини. У Києві з цим складно, і власником чи орендарем землі зазвичай є замовник будівництва. Він за контрактом отримує певну частку чи то прибутку, чи то нерухомості, яку збудують. Тут з огляду на всі обставини з попереднім замовником нам довелось викупати ділянку, щоб завершити почату роботу. Адже попередній замовник втратив право на користування ділянкою».

Зараз «Укрбуд» має дозвіл на зведення двох багатоповерхівок, поява яких викликала неабиякий спротив громади. Про ситуацію «День» розповідав у матеріалі «Перетягування Микільської Слобідки», №125-126 за 21—22 липня цього року. Після цього до редакції написали з компанії-забудовника з тим, що у твердженнях активістів буцімто є чимало перекручень. Ми зібрались на місці будівництва ще раз, щоб проговорити суперечливі питання. Здається, після зустрічі їх стало тільки більше, але деякі моменти видаються показовими.

ПОРАХУЙ БУДИНКИ

Нині компанія добудовує дві висотки. Але також існує фундамент для третьої багатоповерхівки — на ділянці, що належить Ощадбанку і яку він має продати. «На сьогодні ми маємо дозвіл на будівництво двох будинків. У цих двох недобудов немає власників — це незавершені об’єкти. Ми придбали (в Ощадбанку. — Авт.) земельну ділянку з усіма об’єктами, які на ній розташовуються. Так зазначено у договорі купівлі-продажу від 19 грудня 2016 року. Поняття «недобуд» в українському законодавстві не існує. Будь-який незавершений будинок юридично ранжується виключно як будівельні матеріали. Є інвестори, які стануть власниками квартир, коли добудують будинки та «Укрбуд» передасть їм право власності на житло. Існує певний механізм, за яким ми зараз є гарантами того, що вони отримають ці квартири, — пояснює Гліб Шемовнєв. — В експертному звіті, що є складовою дозволу, недобуди називаються «Будинок 1» і «Будинок 2». «Будинку 3» зараз немає. Перший дозвіл був на три будинки. Отримано після придбання земельної ділянки — вже на два будинки. Ми не можемо наразі казати про територію, де стоїть фундамент третього будинку».


У ПОШУКАХ БЕРЕГІВ ДНІПРА. ГЛІБ ШЕМОВНЄВ СПЕРЕЧАЄТЬСЯ З ІНГОЮ ГОРДІЄНКО ЩОДО ТОГО, ЧИ ПОРУШЕНО ВОДНЕ ЗАКОНОДАВСТВО У СИТУАЦІЇ З «СОНЯЧНОЮ РІВ’ЄРОЮ»

Дві висотки планують ввести в експлуатацію наступного року. Виникає питання, хто захоче купувати ділянку з фундаментом третього будинку. Вже після зустрічі з активістами Гліб Шемовнєв додав, що компанія намагатиметься отримати можливість облагородити її. Як це може виглядати — незрозуміло.

Інший штрих — за кілька днів активісти «Микільської Слобідки» повідомили, що паркан, яким огороджено будівництво, пересунули — тепер він оточує більшу територію. Гліб Шемовнєв коментує: «Приблизно на два-три метри тимчасово пересунули ділянку паркану зі сторони набережної. Зроблено це для того, щоб на старому місці збудувати підпірні стіни стилобату — конструкції, яка на рівні першого поверху з’єднає два будинки. Поки точних термінів (доки паркан стоятиме на новому місці. — Авт.) не називають. Є певний перелік робіт, які треба завершити. Але паркан пересунуто не до кінця будівництва. Після завершення необхідних робіт його звідти приберуть. Все будівництво відбувається виключно в межах земельної ділянки у власності забудовника».

Ще один момент, на який звернула увагу Олена Медведенко з «Микільської Слобідки», — розташування відділу продажу. Він винесений за межі будівництва, а оскільки ділянка, придбана «Укрбудом», відповідає місцю розташування житлового комплексу (це в компанії називають поступкою з боку Ощадбанку, який «нарізав» загальну територію на частини, завдяки чому не довелось викупати всю землю), виходить, що він знаходиться на території державного банку. Власне, Гліб Шемовнєв погоджується з цим, але ситуацію це не прояснює. «Відділ продажу завжди виноситься за територію будівництва. Я не знаю всіх юридичних аспектів, але Ощадбанк не проти, що він тут, — каже прес-секретар «Укрбуду». — На інших об’єктах, коли відділ продажу винесено за межі будмайданчика, укладають певні угоди. Якийсь договір має бути і тут, але усіх деталей ситуації не знаю».


НАД ПРОЦЕСОМ. ДОКИ ПРЕДСТАВНИК ЗАБУДОВНИКА ТА АКТИВІСТИ НАВОДИЛИ АРГУМЕНТИ «ЗА» ЧИ «ПРОТИ» БАГАТОПОВЕРХІВОК, РОБОЧІ ПРАЦЮВАЛИ

Також активісти «Микільської Слобідки» надали редакції отриману ними інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Запросити такі дані може кожна людина. З них випливає: ТОВ «Укрбуд Девелопмент» є власником земельної ділянки, на якій практично всю площу займають два недобуди. Але виявляється, що і третій будинок зареєстровано на тій самій ділянці — хоча розміщений він на сусідній, що належить Ощадбанку. Як таке можливе — цікава інформація для роздумів.

БИТВА ЗА ДНІПРО

Весь час, коли триває історія з будівництвом у Микільській Слобідці — а їй вже понад десять років, — громадські активісти наголошують, що забудовник серйозно порушив закон, зводячи висотки у прибережній захисній зоні великої ріки (у даному випадку — Дніпра), яка за Водним кодексом становить 100 метрів. За законом на цій території можна будувати лише громадські споруди. «Укрбуд» наполегливо доводить, що про жодну велику річку тут не йдеться, бо «Сонячна Рів’єра» розташовується на березі Десенки, яка не є великою, відповідно її прибережна захисна смуга становить 50 метрів.

Активісти показують пояснення від Державного агентства водних ресурсів, надане у відповідь на звернення народних депутатів Віктора Чумака та Наталії Новак. У документі від 28 січня 2015 року повідомляють: «На зазначеній ділянці розташована протока Русанівська між рукавом Десенка (Чорторий, Долбичка) русла Дніпра (за іншими джерелами — протока Десенка між гирлом Десни та Дніпром). Річки Дніпро та Десна відповідно до статті 79 Водного кодексу України належать до великих річок... Статтею 1 Водного кодексу України визначено вичерпний перелік об’єктів, які віднесені до водних об’єктів — море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал та водоносний горизонт. Усі інші елементи довкілля, в яких зосереджені води, є частинами перелічених водних об’єктів, тобто рукави та протоки річок є їх частинами... Ділянка водного об’єкта від вулиці Сагайдака до мосту Метро у місті Києві є ділянкою великої річки».


БЕЗ ТОЧОК ПЕРЕТИНУ. ДВІ ВИСОТКИ «УКРБУД» ПЛАНУЄ ЗДАТИ НАСТУПНОГО РОКУ. ГРОМАДА ХОЧЕ, ЩОБ НА ЦЬОМУ МІСЦІ БУВ ПАРК

«Ділянка великої річки — це не обов’язково велика річка, — парирує Гліб Шемовнєв. — Будь-яка водойма, яка не є озером, впадає до інших водойм. Давайте казати ширше, що це — частина океану. Так, це ділянка великої річки. І насправді вже не важливо, якої саме — Десни, Дніпра... Важливо, що за матеріалами типізації Десенка належить до середніх річок. Де тут відповідь, що таке Русанівська протока? Наш проект базується на матеріалах типізації річок середини минулого століття. Не раз наші представники показували документи щодо типізації річок, що Русанівська і Венеціанська протоки є частиною річки Десенки...»

Дискусія набувла все більш філософського характеру, кілька разів Гліб Шемовнєв називав це діалектикою, кожен наполягав на своєму — із залученням тек із документами і розмальованими мапами. Тож, зрештою, ми зупинились на питанні з парковками та інфраструктурою загалом.

ЗАРИТІ ГРОШІ І ВИХЛЮПНУТІ ВОДИ

Під час попередньої зустрічі активісти звертали увагу, що через масштабне будівництво територія у районі станції метро «Лівобережна» підтоплюється. Це підтверджує відповідь «Київавтодору» на запит депутата Київради Анатолія Шаповала. Суть у тому, що через будівництво висоток система водовідведення, влаштована на початку 1970-х, не справляється з навантаженням під час злив навесні і влітку.

Як це виглядає у житті, Олена Медведенко показала на відео, знятому в травні минулого року. Потоки води по щиколотку, люди намагаються знайти сухе підвищення, машини «гребуть» по залитій дощем дорозі.

«Останні три роки я їжджу через «Лівобережну» і не бачив, що вона підтоплюється. Тож за метро не скажу. Скажу за ділянку будівництва — ми провели всі необхідні експертизи, довго копирсалися у землі. Тут багато роботи. Тут зарито багато грошей у вигляді технологій, будівельних матеріалів тощо», — коментує Гліб Шемовнєв.

До речі, на відсутність робочого проекту землеустрою щодо рекультивації земель і захисту земель від підтоплення звертала увагу Державна екоінспеція у місті Києві в акті перевірки будівництва на дотримання природоохоронного законодавства 13 березня 2017 року. Серед інших порушень законодавства зазначені відсутність висновку державної екологічної експертизи, відсутність матеріалів оцінки впливів об’єктів і господарської діяльності на навколишнє природне середовище, відсутність документації із землеустрою, де зазначені заходи з охорони земель та обмеження в їх використанні.

Дивно, що в експертному звіті стосовно документації проекту «Сонячної Рів’єри», зробленому ТОВ «Укрекспертиза в будівництві» 25 січня цього року (тобто на пару місяців раніше), написано, що «за результатами розгляду проектної документації і зняття зауважень встановлено, що зазначена документація розроблена відповідно до вихідних даних на проектування з дотриманням вимог... екології». Власне, за висновком експертів, вона відповідає й багатьом іншим вимогам і може бути затверджена.

Між іншим, за проектом, описаним у згаданому звіті, біля двох будинків, кожен з яких має 31 поверх, загалом передбачено... 39 автомісць. Важко уявити, як їх ділитимуть мешканці висоток.

Ми розпитали і щодо іншого навантаження на інфраструктуру. Адже з появою багатоповерхівок збільшиться кількість жителів району, яким потрібні лікарні, дитсадки і школи. Прес-секретар «Укрбуду» запевняє, що з навантаженням все гаразд. Він стверджує: «На сьогодні немає необхідності у створенні соціальної додаткової інфраструктури, наприклад, лікарень. Якби була така необхідність, ми просто не змогли б від цього відкрутитися».

На додачу триває судова тяганина навколо оскарження забудовником припису департаменту культури Київської міської держадміністрації. У документі йдеться про те, що територія під «Сонячною Рів’єрою» є пам’яткою місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро». Відповідно припис містить вимогу не виконувати будь-які роботи від дня його отримання без відповідного дозволу департаменту культури. Справу неквапно розглядає Окружний адміністративний суд Києва — наступне засідання відбудеться 28 листопада.

* * *

«Перекидатися» аргументами можна було без кінця. У кожної сторони — своє бачення реальності. Наостанок і представник «Укрбуду» поставив запитання активістам — яка їхня кінцева мета? Інга Гордієнко з «Микільської Слобідки» відповідає: «Ми хочемо зробити парк у межах історичного ландшафту київських берегів річки Дніпро, як це затверджено Генеральним планом Києва. На нашу думку, сам парк має створювати місто. Територія під будинками входить до парку, але без споруд!»

У цій історії ще буде чимало важливих поворотів. Ймовірно, вже незабаром стане відомо про долю ділянки з фундаментом третього будинку. І кому б ця земля не належала після продажу — важливо, щоб вона не стала черговим багатоповерховим цвяшком у пагорби Києва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати