Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паспорт через «підвал»?

Документ є вельми сумнівним задоволенням як для бажаючих його придбати, так і для громадян Росії
07 травня, 16:27

Володимир Путін продовжує знаходити все нові категорії українців, яких прагне «ощасливити» російським громадянством. 24 квітня він підписав указ про спрощену процедуру отримання російських паспортів жителями окремих районів Донецької та Луганської областей, тобто так званих «ДНР» і «ЛНР». У той же день Петро Порошенко заявив, що цей крок є «підготовкою Кремля до наступного кроку агресії проти нашої держави - анексії українського Донбасу або створення російського анклаву всередині України». Однак Кремль не зупинився на цій ініціативі.

27 квітня Путін зазначив, що «думає про те, щоб надавати в спрощеному порядку громадянам України наше громадянство», а 1 травня підписав новий указ, згідно з яким за російським громадянством в спрощеному порядку можуть звернутися «громадяни України, які народилися і постійно проживали в Республіці Крим і Севастополі, які виїхали за межі зазначених територій до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, в тому числі усиновлені (удочеріння), подружжя і батьки».

ВІД «МГБ» ДО ФСБ

Втім, в реальності перспектива отримання довгоочікуваної «бардової» скоринки виявилася не такою райдужною, як її піднесли російські ЗМІ. 30 квітня «МВС» самопроголошеної «ДНР» опублікувало на своєму сайті роз'яснення про порядок отримання російського паспорта, вказавши, що звернутися за ними можуть «тільки володарі паспортів «ДНР». При цьому, якщо вірити кремлівським військовим аналітикам, «наплив» бажаючих отримати «громадянство» «Л/ДНР», щоб наступним кроком отримати російський паспорт, не радує ні самих сепаратистів, а ні Москву.

«Адже питання не тільки в тому, щоб видати всім бажаючим республіканські паспорти, і щоб вони потім змогли звернутися в спеціально організовані для цього структури. Вся біда в тому, щоб відсіяти при цьому всяке сміття, латентних прихильників Києва і тих, хто за пропискою числиться на території ЛДНР, але насправді весь цей час прожив на Україні», - міркує автор сайту «Військовий огляд» Єгор Махов.

Яким чином створені в окупованих територіях МГБ, НКВС та інші новоявлені «органи безпеки» перевірятимуть бажаючих отримати «деенеровське громадянство», важко навіть уявити. Судячи з численними свідченнями тортур в донецьких і луганських підвалах, можна припустити, що бажаючим отримати російські паспорти доведеться сильно постраждати, доводячи, що вони не є «всяким сміттям».

Ось, наприклад, свідчення протестантського пастора, який побував в 2016 році в «НКВД Макіївки» - саме так бойовики назвали свою «держбезпеку».

«Одного ув’язненного, Веніаміна, били так, що я взагалі не розумів, як він ще залишався живий. Він був лікарем, його заарештували прямо в робочому кабінеті, тому що до бойовиків потрапила інформація, що він був на Майдані. Одного разу він прийшов до мене і сказав: «Батюшка, мені сказали, що мене завтра розстріляють. Я не знаю, що мені робити», - розповідав пастор.

Інша мешканка Донецька, Олена Некрасова, повідомляла газеті «День» про те, що для «навіювання» всіх бізнесменів міста возили в колишню будівлю СБУ, де сепаратисти катували людей.

«Це справило миттєвий ефект. Тільки почувши жахливі крики катованих, підприємці з переляку з усім погоджувалися», - згадувала Олена. Особи, які раптово забажали стати громадянами «ДНР», мабуть, змушені будуть доводити свою «благонадійність» схожими методами. Подібний сценарій розвитку подій підтверджує і сам Махов.

«Процес перевірки і паспортизації явно розтягнеться надовго. Робота вкрай складна, тим більше що пов'язана вона з цілком реальними ризиками: як би не нахапатися прихованих ворогів. Проте, судячи з бадьорих заяв вищого керівництва республік, стає зрозуміло, що маховик запущено і контролювати процес будуть зверху», - пише він.

МІЖ МОЛОТОМ І КОВАДЛОМ

Тим часом, згідно з українськими законами, подвійне громадянство в країні заборонено. Правда, на практиці покарань за отримання другого громадянства поки немає. Проте, якщо жителі Донбасу вирішать зберегти українське громадянство, то, згідно з уже російськими законами, вони зобов'язані окремо повідомити про нього в МВС РФ протягом 60 днів. Неповідомлення про це вважається кримінальним злочином, який карається штрафом на суму до 200 тисяч рублів або обов'язковими роботами терміном до 400 годин.

Крім попадання під маховик пошуку «прихованих ворогів» і необхідності відзвітувати про своє українське громадянство (що теж, між іншим, може бути розцінено Москвою як «неблагонадійність»), проросійських українців чекає ще одне випробування - страх бути викритими українською владою. Після заяви заступника голови міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрія Гримчака про те, що Києву стане відомо, хто саме з українських громадян отримає російський паспорт, пропагандистам довелося заспокоювати своїх майбутніх громадян із залученням відставного генерала ФСБ.

«Всі ці загрози - це просто українські забаганки», - втішав нервових шанувальників «русского мира» генерал-майор ФСБ в запасі Олександр Михайлов в інтерв'ю газеті «Взгляд».

ПАСПОРТ ЦІНОЮ З ЗАРПЛАТУ

До того ж для багатьох російських паспорт - це занадто дороге задоволення, особливо якщо попередньо доведеться отримати вже згадане «громадянство ДНР». На радість заявників, виїжджати на територію Росії заради подачі документів не доведеться. Здобувачі можуть подати необхідний пакет документів на території Донбасу, потім повинні будуть заплатити обов'язкові платежі до місцевого «державного банку» і після тримісячного очікування організовано виїжджати на територію Росії для дактилоскопії, прийняття присяги і отримання документів.

Однак зібрати необхідні папери навіть «на місці» - справа далеко не дешева. Як зазначає Радіо Свобода, зарплата лікаря з усіма надбавками або вчителя вищої категорії в «ДНР» - 9-10 тисяч рублів, при цьому вона вважається високою. Основна ж маса жителів «ДНР» отримує 5-7 тисяч рублів на місяць. У цих умовах зібрати і заплатити за оформлення російського громадянства близько 7-9 тисяч рублів може далеко не кожен.

При цьому «компенсувати» витрати на паспорт за рахунок російських пенсій, знову ж таки, зможуть не всі. На наступний же день після прийняття указу російський Пенсійний фонд роз'яснив, що пенсії отримають тільки громадяни, які переїхали в РФ на постійне місце проживання. При цьому ніякої допомоги при переїзді до Росії «гуманітарний» указ Путіна не передбачає, а самі російські громадяни явно не горять бажанням отримати сотні тисяч нових утриманців.

Підводячи підсумки, можна сказати, що російський паспорт є вельми сумнівним задоволенням як для бажаючих його придбати, так і для громадян Росії. Єдине практичне значення «паспортної агресії», як зазначають деякі російські публіцисти, може ховатися в бажанні Путіна знайти привід для нової фази війни під видом «захисту російських громадян за кордоном».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати