Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Блага мета з негідними засобами?

30 грудня, 14:49

Нещодавно автор разом зі своїми родичами відвідав київський ринок «Столичний», мабуть, кращий за асортиментом, якістю продукції і відносної доступності цін у цій частині Києва. Торговельне підприємство добре організовано і комфортабельне для покупців. Але вперше за кілька років біля в'їзду на ринок стояли якісь хлопці з плакатами і червоно-чорним прапором.

Плакати повідомили, що власниками ринку, як і раніше, є пани Янукович і Іванющенко, які через офшори виводять прибуток за кордон і фінансують терористів на Донбасі. І тому кожен, хто в'їде на ринок після 1 січня 2021 року, - зрадник і потрапить у ганебний список «Я підтримую окупантів». Відразу ж захотілося дізнатися: «Чиї ви, хлопці, будете, хто вас в бій веде?» Але хлопці були абсолютно анонімними. Червоно-чорний прапор нині може підняти будь-хто, навіть той, хто не має на це жодного морального права. Колір прапора вказує ніби як на українських націоналістів, але яких саме? Це ОУН (б), КУН, Об'єднані сили українських націоналістів?

Хто ви, хлопці? Оскільки вони були молоді і явно здорові, виникало запитання: «Якщо ви такі полум'яні патріоти, то чому не на фронті, адже там найкраще місце для боротьби з російськими окупантами?» Чи ви боретеся тільки на базарах?

Значить, щоб завдати удару по окупантах, українці повинні перестати приходити на ринки, в супермаркети (бо там теж можуть промишляти люди Януковича, які тепер скрізь почуваються вільно і спокійно, адже влада Зеленського до них претензій не має), в будь-які торгові точки, а в ідеалі взагалі повинні припинити їсти. Ось тоді вже точно окупантам буде погано...

Але якщо Янукович та Іванющенко дійсно фінансують ворога, терористів, то що може з ними зробити українець, який приїжджає на базар, щоб купити шматок свинини на борщ? У нас начебто є держава, а в неї безліч спеціальних органів, які ми утримуємо за наші податки: ГПУ, ДБР, СБУ, НАБУ, НАЗКа, САП, МВС, а тепер ще обіцяють нову контору створити: «Бюро економічної безпеки" - БЕБ. Ці контори збираються, нарешті, щось робити? А суди збираються виносити обґрунтовані вироки без саботажу і порятунку провалених ворогів України? Фінансування тероризму - є кримінальний злочин, за який винні мають відповідати. Хто все це може забезпечити? Вищеназвані структури. Вони за це отримують зарплату. Вони, а не пересічний українець, який повинен відмовитися від свого борщу, що ніякої реальної шкоди злочинцю не завдасть. Всі погрози і шантаж за адресою наших громадян, які відвідують ринки, тільки дискредитують загалом здоровий рух проти зради і колаборації в Україні. З червоно-чорним прапором треба стояти біля головних будівель перелічених вище організацій, а також біля офісу президента Зеленського, прем'єра Шмигаля, спікера Разумкова, біля Ради національної безпеки і оборони. А базарний героїзм «полум'яних патріотів» виглядає нерозумно і карикатурно, повторюючи штампи радянської пропаганди в її боротьбі з буржуазною ідеологією:

 «Тот, кто носит «adidas»,завтра Родину продаст!» А в Москві в період пізньої перебудови деякі особи, забиті антисемітизмом і переконані в тому, що саме євреї привчають до пияцтва безгрішний і безалкогольний російський народ, носили футболки з написом: «Если пьёшь вино и пиво- ты наёмник Тель-Авива!» Я не підтримую російських окупантів (думаю, в цьому не сумніватися ніхто з читачів «Дня»), але дурнів я теж не підтримую. І провокаторів. До речі, не здивуюся, якщо виявиться, що «полум'яні патріоти» лише учасники конкурентних розбірок різних торгово-економічних груп...

Як нещодавно стало відомо, апеляційний суд у Мілані (Італія) повністю виправдав нашого національного гвардійця Віталія Марківа, якого визнав винним суд присяжних у місті Павія і дав йому 24 (!!!) роки тюремного ув'язнення. Зараз Віталій в Україні, але Басманний суд у Москві вже почав проти нього своє переслідування.

Те, що сталося в місті Павія, має нас багато чому навчити. Нам треба позбутися багатьох ілюзій, зокрема про «ідеальне» західне правосуддя, яке виявилося в разі з Марківим цілком «павіанським» (не від слова Павія, а від слова «павіан»), такого дикого рішення не ухвалив би найгірший український суд. Та й суд присяжних засідателів, про який у нас стільки апологетичних легенд, цілком може виявитися більш-менш юридично замаскованим самосудом. Треба віддати належне шефу МВС Авакову, який не кинув свого нацгвардійця й активно брав участь у його долі.

Але чи не здається пану Авакову, що наш процес у справі Антоненка, Кузьменко і Дугар все більше починає бути схожим на процес у Павії? Вже рік бійця-добровольця Андрія Антоненка тримають у СІЗО, а переконливих доказів його провини як не було, так і немає. У цивілізованому і незалежному суді його давно вже звільнили б «через брак доказів». Звинувачення може скільки завгодно підозрювати Антоненка, Кузьменко і Дугар, але доказів немає. Зрозуміло, пану Авакову дуже не хотілося залишати насиджене крісло. Але президент Зеленський оголосив ультиматум - або розкриття резонансних справ до кінця 2019 року, або - на вихід. І Аваков негайно «розкрив», заявивши про це публічно, звинувативши Антоненка, Кузьменко і Дугар, вміло зв'язавши Зеленського і Рябошапку круговою порукою. Тепер, коли справа розвалюється, президенту, який відкрито проігнорував презумпцію невинності разом з Аваковим, доведеться докласти колосальних зусиль, щоб викрутитися. Зеленський кілька місяців тому такий же ультиматум оголосив генеральному прокурору Венедиктовій. Страшно подумати, чим це може закінчитися, якщо вона зважиться піти шляхом Авакова... На жаль, наші політики і юристи часто в своїх роздумах і рішеннях оперують абстрактними сутностями, забуваючи про жорстоку реальність. Кілька років у нас билися, щоб залучити до оцінок війни на Донбасі міжнародний кримінальний суд (МКС). Але в запалі боротьби забули деякі важливі обставини. По-перше, юрисдикцію МКС не визнають такі країни, як США й Ізраїль. Вони що, не демократичні, вони що, проти міжнародного права? Ні. Але МКС має свої особливості: суто механічний підхід, коли на одну дошку ставлять агресора й жертву агресії, того, хто напав на іншу сторону і хто захищав свою. Це повною мірою відчули на собі Хорватія та Боснія ,та й Косово, коли їх зрівняли з Сербією, яка розв'язала агресію на Балканах... Що це означає для України? Росія теж не визнає МКС. Таким чином, всі ці Гіркіни, Бородаї та інші російські злочинці ніякої відповідальності не понесуть? РФ їх не видасть. А Україну міжнародне співтовариство може змусити видати своїх добровольців, і вони отримають величезні терміни ув'язнення.

Добровольці не зрадили Україну в 2014 році. Вони її врятували. А нашу країну можуть змусити зрадити своїх захисників, відректися від них. Ну і хто тоді піде захищати Україну?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати