Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лють дорослих, або Чому Майдан не розходиться і розходитись не збирається

28 лютого, 10:56

Події на позавчорашньому мітингу так само, як і приблизний склад тимчасового уряду, який там оголосили, вже всім відомі, і їх обширно прокоментовано. Але є деякі цікаві нюанси. Перефразовуючи поширений вислів — ніякого бізнесу, тільки особисте.

По-перше, Майдан був повнісінький. Здавалося б — Янукович і Захарченко в розшуку, політв’язнів випустили, «Беркут» розпустили, все, перемога! Аж ні, не розходяться і не збираються.

По-друге, виявилося, що ейфорії немає. Віри солодким словам — теж. Ніхто не забуває, заради чого стоїть на площі. Час для представлення уряду було названо — 19.00. Зачекавши ще близько години, Майдан просто почав скандувати: «У-ряд!» незалежно від того, хто виступав і що казав.

Нарешті, дійшло до діла. І тут трапилося дещо, насправді, очікуване — хіба що масштаб здивував. Коли до мікрофону вийшов виконуючий обов’язки президента України — Олександр Турчинов, його промову ледь було чути. Як його засвистували! Які тільки образливі слова не кричали! «Диктатор» було найм’якшим.

АКТИВНІ УКРАЇНЦІ ПРОДЕМОНСТРУВАЛИ, ЩО БІЛЬШЕ НЕ ДОВІРЯЮТЬ ЛЮДЯМ ІЗ МІКРОФОНОМ Й ГОТОВІ САМОСТІЙНО ОБИРАТИ НАПРЯМОК РОЗВИТКУ КРАЇНИ ТА ПРОПОНУВАТИ ЙОГО ОБРАНІЙ НИМИ ВЛАДІ
 

Аплодисменти пролунали вже наприкінці, коли Турчинов підкреслив, що пропрацює на своїй посаді три-чотири місяці й одразу піде, щойно буде обрано нового президента і сформовано постійно діючий уряд.

КАНДИДАТУРУ ОЛЬГИ БОГОМОЛЕЦЬ МАЙДАНІВЦІ ВИСУВАЛИ НА ПОСАДУ МІНІСТРА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я, ОДНАК ДЕПУТАТИ ЗАПРОПОНУВАЛИ ЇЙ КРІСЛО ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄРА З ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ. ЗІЗНАВШИСЬ, ЩО ЇЙ БРАКУЄ ДОСВІДУ, БОГОМОЛЕЦЬ ВІДХИЛИЛА ПРОПОЗИЦІЮ
 

На оголошенні прізвища міністрів реагували по-різному. Здається, Аваков особливого захоплення ні в кого не викликав. Особисто мене дещо спантеличила кандидатура міністра культури. Ні, я розумію, що Євген Нищук — гарний ведучий, що він — один з голосів Майдану, що він з тієї сцени три місяці не злізав, але, перепрошую, яке це відношення має до такої копіткої, важкої і невдячної роботи, як адміністративне керування культурною індустрією? Чи Коло Майдану взагалі не поважає культурну галузь і думає, що туди можна кинути першого-ліпшого? Загадка.

Судячи з облоги Верховної Ради, протестувальники здаватися не збираються. Кожний чих влади тепер контролюють знизу.

КОЛИШНЬОМУ ЖУРНАЛІСТОВІ, ОЧІЛЬНИКУ БЮРО ЖУРНАЛІСТСЬКИХ РОЗСЛІДУВАНЬ «СВІДОМО» ТА ГРОМАДСЬКОМУ АКТИВІСТУ ЄГОРУ СОБОЛЄВУ ДЕЛЕГУВАЛИ ПОВНОВАЖЕННЯ ГОЛОВИ ЛЮСТРАЦІЙНОГО КОМІТЕТУ
 

Інакшими словами, якщо ще хтось досі не зрозумів: Майдан викинув не тільки Януковича. Майдан викинув чи прагне викинути все це старе покоління політиків, котре ледь не прогавило країну.

Майдан навчився не вірити політикам. Навчився встановлювати для них презумпцію винності.

Здається, ми трохи подорослішали.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, фото Артема СЛІПАЧУКА, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати