Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Crown Agents ініціювали зустріч в рамках співпраці Великої Британії з Україною для повоєнного відновлення та відбудови

06 грудня, 20:53

В рамках Програми «Підтримка українського громадянського суспільства», ініційованої урядом Великої Британії спільно з Crown Agents для швидкого реагування на виклики війни у Києві відбулася зустріч представників Посольства Великої Британії в Україні та Уряду України з громадськими організаціями. Під час зустрічі фокусом обговорення стали зусилля громадянського суспільства у забезпеченні національної стійкості.

Фото надан5

Учасники обговорили ефективність адвокації як методу впливу на рішення держави та органів місцевого самоврядування, включення потреб вразливих груп населення у проєкти з відбудови та відновлення, виклики та напрацювання у сфері соціальної інтеграції, стійкості та відновлення.

Фото надан5

Стефан Коссофф, Директор з розвитку при Посольстві Великої Британії, у вступному слові підкреслив важливість розбудови сталого і сильного громадянського суспільства, що є однією з необхідних умов ефективного реагування на виклики, в тому числі виклики війни.

Фото надан5

«Я пишаюся, що в момент, коли Україна переживає події історичного масштабу і проходить одне з найважчих випробувань, Велика Британія залишається з нею поруч і посилює свою підтримку, в тому числі через фінансування критично важливих ініціатив через фонд громадянського суспільства, — коментує  Стефан Коссофф. —  На сьогодні маємо 32 партнери, які допомагають підтримувати діяльність 128 організацій громадянського суспільства. Ми розуміємо, наскільки важливо не тільки виграти війну, але й забезпечити мир — демократичний, інклюзивний та стійкий рівною мірою для всього населення України без винятків».

Фото надан5

За словами Стефана Кософфа, розвинуте громадянське суспільство є джерелом інновацій, його експертність має прикладний характер як для розвитку громад, так і для відкриття нових можливостей і перспектив на рівні уряду і всієї держави. І так само, велику роль у забезпеченні національної стійкості на локальному рівні відіграють рішення та зусилля уряду. Побудова громадянського суспільства є основою для національної стійкості — досвід Великої Британії це підтверджує.

Фото надан5

Заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Комендант зазначив, що суспільство відіграє дуже важливу роль у підготовці та реалізації проєктів із відбудови на національному рівні та висловив подяку урядові Великої Британії за підтримку, зокрема, за надану можливість обмінятися досвідом щодо проєктів приватно-державного партнерства, які ми почнемо впроваджувати наступного року. Як приклад ефективної взаємодії держави із суспільством спікер навів створення платформи DREAM, яка збиратиме інформацію про проєкти з відбудови та дозволить контролювати процес реалізації на всіх етапах:

«Зараз у Міністерстві трансформації працюють над створенням єдиної екосистеми, яка буде об'єднувати у собі всі процеси. Ми як агентство є технічним адміністратором цієї системи. Наразі на порталі відбувається по суті висвітлення всіх процесів відбудови. Наша мета — взаємодіяти з громадами і суспільством в цілому для забезпечення прозорої та ефективної відбудови, щоб був справжній громадський контроль».

Фото надан5

Цю платформу Україна презентувала влітку на Лондонській конференції з відновлення.

Галина Жуковська, Старша референтка апарату Офісу Урядової уповноваженої з питань гендерної політики на підтримку позиції про необхідність впровадження підходу з гендерної рівності та соціальної інклюзії у процеси відбудови розповіла про запуск платформи із забезпечення рівності та інклюзії у відновленні як дорадчого органу при Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків:

«Громадянське суспільство — це рушійна сила всіх зрушень, які є в Україні. Діяльність, яка здійснюється громадськими організаціями, має враховувати гендерну складову. Незважаючи на повномасштабне вторгнення, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків в Україні є першочерговим завданням уряду. Міністерство соцполітики вже підготувало низку стратегічних документів для реалізації цього напрямку. Повертаючись до проєктів з відбудови, маємо працювати над тим, щоб будь-які плани базувалися на оцінці потреб кожної громади, а оцінка потреб враховувала гендерну складову та інклюзію».

Фото надан5

Уляна Токарєва, Заступниця Міністра соціальної політики України, закликала громадянське суспільство до співпраці та висловила готовність Міністерства проводити окремі зустрічі для того, щоб заглибитися в інструкції і матеріали, які дають можливість у всіх рішеннях, що стосуються процесів відновлення, враховувати потреби жінок, чоловіків, осіб з інвалідністю або з порушенням функціонування:

«Маємо сподівання, що кожна ініціатива, яка подається і з локального рівня, і на національному рівні, буде знаходити в цих стратегічних матеріалах свої фільтри, щоб враховувати інтереси всіх груп населення без винятків. Це надважливо для нас. Наша сфера відповідальності — це соціальні послуги, соціальні виплати, протезування і багато всього іншого. Все найважливіше відбувається на рівні громад, і наш пріоритет в цих процесах — забезпечити необхідну деінституалізацію та пріоритезацію потреб людини саме через розбудову системи надання підтримуючих послуг на місцях, а не відновлення інституцій. Участь громадянського суспільства є надзвичайно важливою для проєктування таких рішень, сподіваємося на партнерство».

В експертних дискусіях взяли участь представники Посольства Великої Британії в Україні, уряду України та громадських організацій, які коштом донорської допомоги впроваджують проєкти та програми для підтримки постраждалих від бойових дій, ветеранів і вразливих груп населення, а також для розбудови спроможностей громад.
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати