Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд Молдови не дозволив ізраїльським паломникам проїзд своєю територією до України

09 вересня, 17:22

Переговори з молдовською владою щодо проїзду ізраїльських прочан до України територією Молдови тривали кілька місяців, проте завершилися безрезультатно, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на організацію "Іхуд Бреслев" в Умані (Черкаська обл.).

За його словами, відмова Кишинева позначається на близько 15 тис. пасажирах чартерних рейсів, близько половини з 30 тис. паломників, які хотіли б поїхати до Умані цього року.

Як повідомляють молдавські ЗМІ, туристичні компанії Ізраїлю вже повертають гроші за квитки прочанам, які збиралися летіти до Кишинева, а потім уже добиратися до Умані. Вони розглядають можливість організації поїздок до України через аеропорти Румунії та Польщі.

Наприкінці серпня ізраїльські ЗМІ повідомляли, що Ізраїль готовий виплатити Молдові 700 тис. шекелів ($191,3 тис.), щоб компенсувати витрати за додаткові заходи безпеки та посилену охорону в кишинівському аеропорту у зв'язку з приїздом прочан 2023 року й дістати згоду Кишинева на проїзд через свою територію прочан цього року. Ізраїль своєчасно не погасив перед Молдовою цих витрат.

У серпні 2023 року очільник МЗС Ізраїлю відвідав Кишинів з офіційним візитом, однією із заявлених цілей якого була підготовка паломництва з Ізраїлю до України транзитом через Молдову. Сторони домовилися, зокрема, про відновлення прямого авіасполучення. Тоді ж Кишинів домагався екстрадиції олігарха-втікача Ілана Шор, який був засуджений на 15 років у справі про крадіжку грошей з молдовських банків. Однак Ізраїль так і не видав Шора, а в лютому 2024 року дозволив йому полишити країну і влаштуватися в Москві.

У вересні 2023 року понад 35 тис. паломників відвідали Умань. З них близько 30 тис. прибули в Україну через Молдову

Щорічно десятки тисяч євреїв, які сповідують одну з течій іудаїзму - хасидизм, здійснюють прощу до Умані, де розташована могила засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, який жив наприкінці XVIII - початку XIX століття. Паломництво приурочене до святкування єврейського нового року Рош га-Шана, який цього року відзначають із 2 до 4 жовтня. Хасиди вважають, що якщо вони зустрінуть Рош га-Шана біля могили цадика Нахмана, то наступний рік буде дуже щасливим для них.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати