Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС закликало міжнародну спільноту засудити намір РФ провести вибори на захоплених територіях

09 грудня, 19:19
Фото Руслана Канюки

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити намір Росії провести президентські вибори на тимчасово захоплених українських територіях, а на осіб, причетних до їх організації та проведення, накласти санкції.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

«8 грудня Центральна виборча комісія Російської Федерації оголосила про проведення 15-17 березня 2024 року чергових виборів президента РФ. Російська влада повідомила про намір організувати голосування і на тимчасово окупованих територіях України: Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України», - зазначається в заяві.

У ній повідомляється, що проведення російських виборів на українських територіях грубо порушує Конституцію та законодавство України, норми та принципи міжнародного права, зокрема Статут ООН. Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним.

«Включення голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента РФ», - наголошується в заяві. 

МЗС закликало міжнародну спільноту рішуче засудити намір Росії провести президентські вибори на захоплених українських територіях, а на причетних до їх організації та проведення – накласти санкції. 

Крім того, МЗС закликало іноземні держави не надсилати своїх громадян як спостерігачів на ці псевдовибори. «Для тих, хто братиме участь, передбачена кримінальна відповідальність згідно із українським законодавством», - зазначається в заяві.

«Будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією. Вони слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі» - наголошується в заяві МЗС. 

8 грудня президент Росії Володимир Путін підтвердив своє висування на новий президентський термін на виборах 2024 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати