Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На ядерну риторику рф відповіддю НАТО є надійна система ядерного стримування - Столтенберг

13 червня, 13:51
Фото nato.int

Північноатлантичний Альянс вже протягом багатьох років розбудовує систему ядерного стримування, яка є ключовою частиною загальної політики НАТО зі стримування й оборони, повідомляє Укрінформ.

Вдосконалення такої системи ядерного стримування, її надійність, безпечність та ефективність є кращою відповіддю на ядерну риторику Росії та на нарощування ядерного потенціалу Китаю. Про це в середу у Брюсселі на пресконференції напередодні зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих років та місяців ми бачили небезпечну ядерну риторику зі сторони Росії. Ми бачили, що Росія оголосила про розгортання ядерної зброї в Білорусі, і проводить більше ядерних навчань. До цього, ми маємо справу з ядерними викликами на лише від Росії, але також від Китаю. Китай потужно модернізує свої ядерні спроможності, та, як очікується, матиме велику кількість ядерних ракет, набагато більшу, ніж зараз, протягом вже кількох років», - зазначив Столтенберг.

Він повідомив, що міністри оборони НАТО під час зустрічі у Брюсселі проведуть засідання Групи ядерного планування, щоб обговорити триваючу адаптацію ядерних спроможностей Альянсу до поточного безпекового середовища.

Столтенберг підкреслив, що система ядерного стримування НАТО є гарантією безпеки та головним інструментом стримування й оборони. Ця система так званого «ядерного розподілу» створювалася протягом багатьох років, коли Сполучені Штати утримували ядерну зброю в Європі, а союзники надавали літаки, складські приміщення, командні структури та іншу підтримку для забезпечення ефективної та безпечної системи ядерного стримування.

Наразі, за його словами, США проводить модернізацію власної ядерної зброї в Європі, а союзники переходять від використання винищувачів F-16 до повітряних платформ на основі більш сучасних літаків F-35 для доставки такої зброї.

«Ми досягли суттєвого прогресу у цій адаптації. У червні перші бойові літаки F-35 у Нідерландах будуть готові для виконання ядерних завдань у рамках НАТО. При цьому, хоча виклики зростають, завдання ядерних сил НАТО залишається незмінним, - зберегти мир, запобігти ворожій діяльності та стримати агресію», - підкреслив генсек НАТО.

Він зауважив, що у цій роботі союзники по НАТО є дуже передбачуваними та відкритими, оскільки головна мета ядерної програми НАТО - не вести війну, а запобігти війні та зберегти мир, що Альянс успішно робив протягом минулих 75 років.

Столтенберг нагадав, що окрім ядерних загроз від Росії й Китаю, є ще ядерна програма Північної Кореї та відповідні зусилля з боку Ірану. З урахуванням цих причин, НАТО має проводити чітку комунікацію про те, що система ядерного стримування Альянсу є сучасною, надійною, ефективною і безпечною, та здатною стримати будь-якого агресора.

Яке повідомлялося, 13 червня у Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч міністрів оборони Альянсу. У перший день роботи міністрів відбудеться засідання Контактної групи з оборони України (Рамштайн) та зустріч Ради Україна-НАТО за участю міністра оборони України Рустема Умєрова.
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати