Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Держава не працює превентивно, що дозволяє одіозним підозрюваним безперешкодно тікати за кордон, - Рух ЧЕСНО

14 вересня, 16:05

У громадському русі ЧЕСНО вважають, що українська держава не працює превентивно, тому це дозволяє одіозним підозрюваним безперешкодно тікати за кордон.

Про це заявила лідерка громадської організації Віта Думанська, пише Рубрика.

Як зауважила вона, після втечі депутата Артема Дмитрука президент зібрав нараду силовиків щодо зрадників-втікачів.

Зеленський наголосив, що "нашій державі потрібні чіткі відповіді щодо таких осіб, чітка відповідальність, щоб всі ці "товарищі" отримали те, на що заслуговують, де б вони не ховалися і куди б не побігли".

Після наради у президента пройшло вже два тижні, але жодних механізмів боротьби зі зрадниками суспільству не показали.

"Ситуація з Артемом Дмитруком досить показова — після виїзду правоохоронці повідомили йому про підозру в нападах на громадян і замаху на викрадення вогнепальної зброї. Також його оголосили у розшук.

Причому ДБР заявило, що знало про підготовку до втечі, але не мало підстав його затримати.

Правоохоронцям знадобився майже рік, щоб оголосити підозру щодо бійки, тоді як звернення ЧЕСНО до СБУ щодо системної антиукраїнської діяльності нардепа були проігноровані", — пише Думанська.

Як підкреслила активістка, на початку широкомасштабної війни втік за кордон ексрегіонал Олександр Єфремов. Його справа "загубилась" при передачі з одного суду до іншого, а правоохоронці не оголосили його в розшук навіть при наявності підозри у держзраді.

Також з України успішно втекла Діана Панченко — проросійська журналістка і телеведуча. Наприкінці 2022 року Панченко поїхала до тимчасово окупованого Донецька, а згодом переїхала в росію. У 2023 році СБУ оголосила їй підозру у держзраді.

Під час окупації Київської області втік до росії колишній керівник нині забороненої Компартії України Петро Симоненко.

"Це лише кілька найбільш показових кейсів. І наразі питання не лише в тому, що зрадникам дозволяють виїхати. Держава не працює ні превентивно, ні над їхнім поверненням для справедливого покарання.

Деякі втікачі оселилися в росії — звідти їх нелегко дістати, але ж чимало зрадників і в Європі. Їх не включають у санкційні списки та не оголошують у міжнародний розшук.

Тому питання, яке поставив Зеленський правоохоронцям, досі залишається без відповіді. 
А суспільство чекає справедливого механізму, який не допускав би втечі та гарантував притягнення до відповідальності", — підсумовує Думанська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати