На фестивалі вина влаштували акцію «Грузинське виноробство на підтримку України»

У Тбілісі в рамках «Нового фестивалю вина 2022» організували благодійну акцію «Грузинське виноробство на підтримку України». Для її проведення створили спеціальні стікери у синьо-жовтих кольорах та з написом «Georgian Winemaking for Ukrainian People».
- Компанії та представники сімейних виноробень придбали ці стікери та оздоблюють ними свою продукцію. Зібрані кошти перераховують у благодійний фонд, який створений на підтримку України, - розповіла організаторка «Нового фестивалю вина» Натіа Ґачечіладзе. - Відтак до допомоги Україні долучаються винороби, а також люди, котрі придбають продукцію. Крім того, всі постери фестивалю були розроблені в національних кольорах України, щоб підкреслити нашу підтримку і продемонструвати солідарність з українським народом.
Підтримали Україну не тільки організатори та учасники, а також відвідувачі фестивалю, серед них Нана Амісулашвілі, яка прийшла у вишитій сорочці та з українським віночком на голові.
- Це моя заява, що маємо пам’ятати, проти чого боримося. Доля всього світу вирішується зараз в Україні. Те, що ми відстоюємо українські цінності, це означає, що ми відстоюємо Грузію. Вболівати за Україну, означає вболівати за Грузію, - каже Нана Амісулашвілі. - Я щороку відвідую цей фестиваль. Куштую нові вина, спілкуюся з учасниками, обмінююся інформацією. Необхідно підтримати виноробство та якісну продукцію. Це сприятиме диверсифікації ринку, що дуже важливо для стабільності.
«Новий фестиваль вина» проводиться у Грузії з 2010 року. Цьогоріч долучилися понад 160 учасників – серед них великі компанії та малі виробники. Головна ідея фестивалю – популяризувати традиційні напої, відкрити для відвідувачів нові види вина, підвищити обізнаність у цій сфері та культуру споживання продукції.
Щоб долучитися до фестивалю, Діаноз Кенчадзе приїхав із села Орхві, що у гірському регіоні Ратча-Лечхумі. Виготовлення вина для нього - це хобі та в першу чергу продовження сімейних традицій.
- Я не лишив село і вже 11 років в основному живу там, - каже Діаноз Кенчадзе. - Дідусь займався виноградником. Я продовжив традицію. Сам вирощую виноград, сам збираю, виготовляю вино і сам продаю. Займаюся цим системно з 2017 року. Люблю всі вина. У нашому селі найбільше цінується Цолікаурі – це біле вино. Про бізнес ще рано говорити. Для мене це радше хобі. Мої діти також допомагають. Разом займаємося, зберігаємо традиції і це ще більше єднає нашу сім’ю.
Тамта ҐУҐУШВІЛІ, фото авторки