Перейти до основного вмісту

У Вінниці влаштували конкурс на краще приготування страв Подільської кухні серед шеф-кухарів

16 грудня, 10:24

На початку листопада у Вінниці стартував конкурс «The Best Cook», який ініціював міський голова Сергій Моргунов та ГО «Вінницька асоціація гостинності «ХлібСіль». 20 кращих кухарів із ресторанних закладів міста подали заявки на участь До другого туру, за рішенням журі, пройшли 11 конкурсантів. Упродовж місяця вони готували три страви на власний вибір. Обов’язковим інгредієнтом однієї зі страв мала бути вишня, як символ Вінницького стандарту гостинності. Також кухарі використовували традиційні для Поділля продукти, демонстрували оригінальність та креативність. До фіналу, який відбувся учора, 15 грудня, потрапило 6 шеф-кухарів. З них методом сліпої дегустації страви обрали трьох переможців, які отримали дипломи та премії. Призовий фонд склав 113 525 грн.

За словами гастрогідеси Олени Павлової, на відбірних етапах роботу учасників оцінювали відомі шеф-кухарі, представники медіа, гостинної, культурної та гастросфер Вінниці. До фінальних змагань дійшли 6 учасників: Олександр Авдєєв, Назар Вітюк, Олег Зінько, Сергій Марковський, Дмитро Палевський та Борис Сиченко. За умовами третього етапу, учасники працювали одночасно, з визначеними продуктами та обладнанням. Кращого кухаря визначали зіркові шефи Алекс Якутов та Олексій Повторейко.

«За результатами конкурсу на кращого кухаря Вінницької громади перше місце отримав Назар Вітюк, друге – Дмитро Палевський, третє – Олег Зінько. Усі вони працюють у кращих ресторанних закладах нашого міста, де готують страви Подільської кухні і відновлюють гастрономічні традиції нашої Вінниччини», – прокоментувала Олена Павлова.

Як писав «День», восени цього року у Вінниці для кафе та ресторанів розробили меню – як унікальний елемент міського стандарту гостинності. Борщ на вишні, баранина на кістці під вишневим соусом, бургер «Подільський» з вишнею та мармуровою котлетою, вишневі драглі, штрудлі, торти та настоянки – загалом понад 20 страв і напоїв міститься в ексклюзивному вишневому меню, яке почали впроваджувати у своїх закладах вінницькі ресторатори. Вишню як гастрономічний елемент міського стандарту гостинності обрали не просто так. Саме це дерево росте майже у кожному вінницькому дворі, у Вінниці є мікрорайон, який називається Вишенька. Крім того, Вишня – це назва садиби відомого хірурга Миколи Пирогова, де було зосереджене культурно-мистецьке життя Вінниці у другій половині ХІХ століття. А найголовніший аргумент — вишня була одним з головних елементів Подільської кухні. Її використовували для випічки, приготування основної страви, напоїв і просто сушили, щоб погризти взимку як насіння.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото – TheBestCookVin

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати