Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Швеція й Іран провели обмін в’язнями

15 червня, 17:43
Фото: EPA/UPG

Шведський уряд заявив, що чиновник ЄС Йохан Флодерус, який більш як два роки утримувався в іранській в'язниці, був звільнений згідно з угодою про обмін із Тегераном.

Як передає Укрінформ, про це у соцмережі Х повідомив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

«Громадяни Швеції Йохан Флодерус і Саїд Азізі були звільнені після безпідставного ув'язнення Іраном. Шведський уряд інтенсивно працював над їхнім звільненням. Сьогодні вони приземляться на шведській землі та возз’єднаються зі своїми родинами та близькими. Ласкаво просимо додому!» - написав він.

Видання Politico зазначає, що співробітника Європейської служби зовнішніх дій ЄС Флодеруса заарештували в Ірані у квітні 2022 року під час його особистої поїздки до друзів. Його арешт тримався в таємниці понад рік, поки про це не стало відомо у вересні 2023 року.

Прокуратура Ірану звинуватила його в шпигунстві, але так і не надала жодних доказів на підтримку своїх звинувачень.

Азізі був заарештований Іраном у листопаді 2023 року.

У рамках угоди про обмін Швеція звільнить Хаміда Нурі, якого засудили до довічного ув’язнення за злочини проти людяності після його затримання в Стокгольмі в 2019 році.

Нурі був причетний до масових убивств у в’язницях 1988 року за наказом верховного лідера Ірану аятолли Рухолли Хомейні. Вважається, що тоді було страчено близько 5 000 в'язнів.

Tорік США оголосили про звільнення банків від санкцій щодо переказу 6 мільярдів доларів заморожених іранських коштів з Південної Кореї до Катару - це відкриє шлях для звільнення п’ятьох американців, яких утримують в Ірані.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати