Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українець вперше подав позов на росію до суду в Аргентині

17 квітня, 15:49
Команда The Reckoning Project та ймовірний потерпілий біля будівлі Федерального суду Аргентини, 15 квітня 2024-го. Фото: The Reckoning Project

Жертву катувань росіян підтримали представники проєкту The Reckoning Project (TRP) та допомогли звернутись до одного з міжнародних судів, щоб ті покарали Росію. Такі позови допомагають Україні доносити правду про російські воєнні злочини на світовій арені, повідомляє Вільне радіо.

Українські активісти з проєкту The Reckoning Project (TRP) разом з анонімним чоловіком, що став жертвою російських окупантів, подали позов до Федерального суду Аргентини щодо катувань. Допомога аргентинського правосуддя знадобилася ініціаторам позову задля розслідування злочину проти “пана М” (ім’я не розголошують з міркувань безпеки), повідомили на офіційному сайті проєкту The Reckoning Project.

“Пан М” стверджує, що російські окупанти системно катують українців струмом принаймні у тому тимчасово окупованому місті, звідки потерпілий виїхав. Частину катів проєкт The Reckoning Project та позивач вже ідентифікували. Окрім цього, свідчення були підтверджені висновками міжнародних організацій, зокрема Організації Об’єднаних Націй, які задокументували схожі тортури інших людей у тому самому населеному пункті.

Учасниця команди The Reckoning Project Наталя Гуменюк додала, що це перший в історії український позов щодо катувань, який подали до суду в Аргентині. Конституція цієї держави дозволяє судам розглядати злочини проти людяності та воєнні злочини незалежно від того, де їх скоїли.

Важливим аспектом цієї справи, кажуть у проєкті TRP, є її інформаційний супровід. До подачі позову команда друкувала матеріали про катування та злочини РФ в аргентинських ЗМІ, влаштовувала лекції та кінопокази фільмів про воєнні злочини, зустрічалися з урядовцями, правниками тощо. Після подачі позову новин на цю тему в країні стало більше.

Ми [українська влада] повинні максимально сприяти в процедурі подібних звернень. Я взагалі вважаю, що Україна першочергово повинна проводити зараз роз’яснювальну роботу для світу, тому, якщо Росія забрала у вас майно чи здоров’я, викрала вашого рідного чи нанесла психологічну травму, то звертайтеся до судів.

Фіксуйте заподіяну окупантами шкоду всіма можливими способами та користуйтеся всіма інструментами, що розробляються державою, адже у майбутньому це стане передумовою для того, щоб отримати компенсації з міжнародного Реєстру збитків, заподіяних Росією”, — зазначив омбудсман Дмитро Лубінець, коментуючи ініціативу щодо позову, передає журналістка Вільного радіо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати