Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стефанішина назвала три головних підсумки Мюнхенської конференції для України

18 лютого, 19:50
Фото: Укрінформ

За результатами Мюнхенської безпекової конференції Україна має ясність щодо подальшого просування перемовин про членство в ЄС, є також усвідомлення партнерами необхідності посилення європейської оборонної політики та важливості голосування рішення про допомогу Україні в Конгресі США.

Про це заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у коментарі Укрінформу на полях Мюнхенської безпекової конференції у відповідь на запитання про три основні меседжі за підсумками форуму.

Віцепрем’єр зазначила, що українська делегація провела в рамках конференції багато двосторонніх зустрічей.

«Ми маємо чітку ясність щодо подальших рішень з просування в напрямку переговорів про членство (України в ЄС – ред.) на березень, синхронізували позиції з європейськими урядовцями, проговорили секторальні питання, пов’язані з торгівлею», - сказала Стефанішина.

За її словами, дуже важливо також, що саме на Мюнхенській безпековій конференції сформувались два ключових меседжі у сфері оборони.

«Перший – це те, що європейська оборонна політика має бути посилена, вона має бути більш спроможною і суверенною у частині своєї безпеки..., і ці рішення вже будуть ухвалені. А, з іншого боку, самі прем’єри європейських країн підтверджують, що… треба зараз посилити свої зусилля, щоб передати Україні всю необхідну зброю», - зазначила вона.

Як третій, найважливіший, момент Стефанішина назвала внесення розуміння важливості голосування рішення про додаткову допомогу Україні в американському Конгресі.

«Тут я особливо пишаюсь тим, що вся Мюнхенська конференція як одна-єдина європейська команда працювала з американськими делегаціями - з віцепрезиденткою Гарріс, з республіканцями, з демократами, які були тут… Я думаю, що це дуже велике посилення, щоб, коли закінчиться перерва в американському Конгресі, це рішення було ухвалено. Ми на це дуже сподіваємося», - резюмувала урядовиця.

Як повідомлялося, у Мюнхені 16-18 лютого проходила міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорювали найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати